Ada Solomon în competiție cu Jafar Panahi și frații Dardenne / Berlinale 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/ada-solomon-in-competitie-cu-jafar-panahi-si-fratii-dardenne-berlinale-2015/

Ada Solomon, producătorul “AFERIM!”, intră în cursa pentru Ursul de Aur – marele premiu al Festivalului Internaţional de film de la Berlin – alături de Jafar Panahi, fraţii Dardenne sau Juan de Dios Larrain.

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2015

Ada Solomon în competiție cu Jafar Panahi și frații Dardenne / “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, este o coproducție România (Hi Film și Mulberry Development), Bulgaria (Klas Film) și Cehia (Endorfilm). Premiera mondială a filmului este programată miercuri, 11 februarie, la ora locală 16:00.

Producțiile realizate de Jahar Panahi (“Taxi”), frații Dardenne (“Journal d’une femme de chambre” semnat de Benoit Jacquot), Nicolas Gonda (producătorul filmelor lui Terrence Malick și al “Knight of Cups”), sau Juan de Dios Larrain (producătorul lungmetrajelor “El Club” și “No” semnate de Pablo Larrain și “Gloria” al lui Sebastian Lelio) intră în cursa pentru Ursul de Aur acordat producătorului filmului.

Ada Solomon revine în Competiția Oficială a Berlinalei la doi ani după câștigarea primului Urs de Aur, pentru lungmetraj, din istoria filmului românesc pentru pelicula “Poziția Copilului” (regia Călin Peter Netzer).

În prezent, Ada Solomon se află în procesul de dezvoltare a noului lungmetraj semnat de Radu Jude, “Inimi cicatrizate”, adaptarea romanului lui Max Blecher.

Ada Solomon a mai produs scurtmetraje multi-premiate realizate de Cristian Nemescu (“Marilena de la P7”), lungmetrajele de debut ale lui  Răzvan Rădulescu (“Felicia, înainte de toate”), Paul Negoescu (“O lună în Thailanda”), Vali Hotea (“Roxanne”) și documentare realizate de Alexandru Solomon (“Kapitalism, rețeta noastră secretă”, “Cold Waves – Război pe calea undelor”).

În 2013, Ada Solomon a fost laureata Premiului Eurimages pentru coproducție, o distincție oferită de Academia Europeană de Film care recunoaște rolul decisiv al coproducțiilor în industria cinematografică din Europa.

Foto: Ada Solomon, Aferim – facebook.com/aferimfilm

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.