Eugene Buică, regizor: „Părinții mei erau actori desăvârșiți din naștere și camera îi iubea“
https://www.ziarulmetropolis.ro/eugene-buica-regizor-parintii-mei-erau-actori-desavarsiti-din-nastere-si-camera-ii-iubea/

Eugene Buică este personaj în propriul film, „Mrs. Buică“, un documentar pe care l-a regizat şi în care prezintă relaţia necosmetizată a părinţilor lui.

Un articol de Dan Boicea|10 noiembrie 2023

„Mrs. Buică“ (Doamna Buică) este un fel de reality show întâmplat cu mult înainte de moda reality show-urilor, un documentar compus din înregistrări făcute pe parcursul a 24 de ani. Filmul, care intră din 8 decembrie în cinematografele românești, reconstituie atmosfera dintr-o familie românească emigrată în America, cu momente de triumf în siajul visului american, dar și cu înfrângeri personale, emoționale, umane, care derivă dintr-o dragoste spulberată, care a fost înlocuită de reproșuri și resentimente.

Care a fost motivația inițială de a începe filmările poveștii familiei dumneavoastră?

Eugene Buică: Era 1998 și trăiam în Los Angeles. Am fost invitat la nunta fratelui meu care se însura în România. Părinții trăiau la New York. Eu am zburat de la LA, ei de la NY, și ideea era că vom merge împreună la nunta fratelui meu și vom trăi în același apartament pentru vreo două săptămâni. Deci motivația a fost să mă apăr de ei, cu camera, ca un scut. Și orice s-ar fi întâmplat, fiindcă mi se spusese de atâtea ori că îmi închipui toate lucrurile din familie, să am o probă oarecare care să-mi valideze realitatea.

Cum au evoluat conceptul și viziunea asupra acestui proiect de-a lungul a 24 de ani de filmări?

După prima fază, am decis să merg mai adânc, să aflu chiar cine sunt acești oameni, fiindcă acum filmul nu mai era o condamnare a lor sau o victimizare a mea, devenise o voință de-a mea chiar să spun povestea lor.

Ce v-a determinat să finalizați și să lansați acum montajul acestui film documentar?

După ce a murit mama, în 2015, a durat câțiva ani până când am putut să mă uit la brut. În pandemie m-am obligat să mă uit la tot ce aveam și am început să lucrăm la montaj.

Care credeți că vor fi reacțiile publicului la vizionarea acestui film atât de personal?

Nu mă aștept neapărat la reacții bune, mă aștept la reacții extreme. Adevărul polarizează oamenii de multe ori, vor fi oameni care vor fi extrem de șocați de acest material, și unii care vor fi foarte emoționați, cum au fost mulți din cei care au văzut deja filmul.

Care este mesajul principal pe care doriți să-l transmiteți spectatorilor?

E OK să fii cine ești.

Cum descrieți relațiile dintre dumneavoastră și părinții dumneavoastră în perioada filmată?

În cei 24 de ani, relațiile au fost în general bune, ei doreau foarte mult ca acest film să existe.

Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în realizarea acestui film?

Nu vreau să divulg prea mult din film, dar cea mai dificilă parte a fost faptul că am trăit cu mandatul de a termina acest film, m-am gândit cât de greu va fi să văd imaginile astea, lucrând cu peste 100 de ore de brut.

Cum ați descrie personalitățile părinților dumneavoastră, așa cum reies din filmări?

Nu cred că pot găsi cuvinte care să-i descrie corect. Erau ei.

Care considerați că sunt cele mai emoționante scene din film?

Marea explozie între ei la sfârșitul filmării din 1998, care a fost chiar cauza despărțirii lor, și finalul filmului.

Ce atitudine aveau părinții dumneavoastră atunci când îi filmați direct?

Ei iubeau camera, fiind actori desăvârșiți din naștere, și camera îi iubea pe ei. Voiau foarte mult ca povestea lor să meargă mai departe și spun asta chiar în film. Povestea dictează conținutul. Am urmat firul poveștii, cu toată fidelitatea posibilă.

A fost greu, dar n-am avut încotro. Nu puteam să las materialul ăsta să dispară odată cu mine.

Eugene Buică

Ce s-a schimbat în personalitatea dumneavoastră, pe timpul acestui proces creativ îndelungat?

În 1998, cu toate că eram un om în toată firea, eram cam imatur. Mă gândeam la suferința mea, la nevoile mele, mă vedeam numai pe mine în tot. Sper că cu timpul am mai învățat puțină obiectivitate și chiar compasiune.

Aveți în plan alte proiecte similare care să exploreze relații umane complexe?

Da, nu știu dacă voi lucra la ceva cu atâta investiție emoțională din partea mea, dar desigur că voi explora relații complexe – nu cunosc alt fel de relații.

Cine este Eugene Buică

Eugene Buică s-a născut în București, iar la vârsta de 10 ani s-a mutat împreună cu familia la New York. După ce a absolvit University of Pennsylvania, a studiat la The Neighborhood Playhouse, în New York, unde l-a avut ca profesor de actorie pe legendarul Sanford Meisner.

Ca actor, Buică a avut roluri în peste 50 de piese de teatru, filme, seriale de televiziune și reclame. Apariții notabile pe scena tearelor includ The Sound of Music pe Broadway, Coriolanus la McCarter Theater din Princeton sau The Swan la Lincoln Center în Manhattan. În ceea ce privește filmele, menționăm Glass Necktie, The Group, Merchants of Venus, Float, și, cel mai recent, Jolt cu Kate Beckingsale, iar ca seriale: ER, Goode Behavior, Days of Our Lives sau Becker.

Între anii 2000 și 2019 Eugene a fost Director artistic și Fondator al facultății de actorie The Acting Corps, de care au beneficiat atât comunitatea din Hollywood, cât și cea internațională, pregătind un număr de peste 4700 de actori. A predat în mediul universitar internațional în Sydney, Quebec, Vancouver, Berlin, Beijing, Xian, Chengdu, și la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, în orașul său nativ, București.

În calitate de scriitor, a debutat în domeniul trailerelor pentru filme, scriind trailere pentruLegally Blonde și Jurassic Park III. Pentru scenă, a scris piesa Parachute, apreciată de critici, numeroase scurtmetraje și feature-ul Holly Wudo, dezvoltat pentru Japonia. De asemenea, a scris, produs și jucat în pilotul TV pentru o nouă comedie, The Romanian / Românul în regia lui Paul Negoescu.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.