Regizoarea spaniolă Isabel Coixet, premiată de Academia Europeană de Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizoarea-spaniola-isabel-coixet-premiata-de-academia-europeana-de-film/

Regizoarea spaniolă Isabel Coixet va primi din partea Academiei Europene de Film premiul European Achievement in World Cinema, pentru „contribuţia sa impresionantă la lumea cinematografiei”.

Un articol de Ionuţ Mareş|15 noiembrie 2023

Născută la Barcelona, Isabel Coixet a început să filmeze în copilărie cu o cameră de 8 mm și să lucreze în publicitate la vârsta de 19 ani.

Imediat, lungmetrajul ei de debut din 1989, DEMASIADO VIEJO PARA MORIR JOVEN (Too Old to Die Young), despre doi prieteni care se descurcă cu locuri de muncă ciudate în Barcelona, i-a adus o primă nominalizare pentru cel mai bun regizor nou la premiile Goya ale industriei spaniole de film.

În 1996, a călătorit în Statele Unite și a filmat THINGS I NEVER TOLD YOU, cu Andrew McCarthy și Lili Taylor. Filmul a avut premiera la Berlinale și a câștigat Premiul Alexander de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Salonic, informează Academia Europeană de Film.

În anul 2000, a fondat casa de producţie MISS WASABI FILMS, care a produs, de asemenea, clipuri video și documentare remarcabile.

A continuat să lucreze cu actori de pe ambele maluri ale Atlanticului și a avut succes internațional în 2003 cu MY LIFE WITHOUT ME. Avându-i în rolurile principale pe Sarah Polley, Scott Speedman și Mark Ruffalo, filmul spune povestea unei tinere femei care se confruntă cu o boală terminală și a modului în care încearcă să profite la maximum de viața ei rămasă.

Filmul a avut premiera la Berlinale, unde a câștigat Premiul Guild of German Arthouse Cinemas și a continuat cu nominalizări la European Film Awards și Danish Robert Awards, câștigând două premii Goya, pentru cel mai bun scenariu adaptat și cel mai bun cântec original. Filmul a avut parte de un turneu internațional în festivaluri, care a inclus Karlovy Vary, Telluride, Toronto și BFI Londra, și a fost ulterior lansat în întreaga lume.

THE SECRET LIFE OF WORDS cu Sarah Polley și Tim Robbins a avut premiera în 2005 la Veneția, unde a primit premiul Lina Mangiacapre. Spunând povestea unei femei misterioase care are grijă de un bărbat de pe o platformă petrolieră şi care a fost orbit temporar, filmul i-a adus lui Sarah Polley o nominalizare la European Film Awards și a câștigat trei premii Goya în Spania, pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu original și cel mai bun regizor.

S-a întors la Berlin cu ELEGY (2008), cu Penélope Cruz și Ben Kingsley, cu NOBODY WANTS THE NIGHT (2015), cu Juliette Binoche și Rinko Kikuchi într-un peisaj ostil de gheață din nordul îndepărtat, și cu ELISA & MARCELA (2019), despre o femeie care și-a asumat identitatea unui bărbat pentru a se putea căsători cu iubitul ei.

În 2009, MAP OF THE SOUNDS OF TOKYO, un thriller dramatic care se concentrează pe un angajat al unei piețe de pește care lucrează şi  ca ucigaș plătit, a făcut parte din competiția de la Cannes.

Alte premii Goya au urmat în 2011 pentru LISTENING TO THE JUDGE (Cel mai bun documentar) și în 2018 pentru THE BOOKSHOP, cu Emily Mortimer și Bill Nighy (Cel mai bun film și Cel mai bun regizor).

Un alt documentar, THE YELLOW CEILING (2022), despre un grup de studenți care depun o plângere de abuz sexual, a avut premiera la San Sebastian și a câștigat premiul catalan Gaudi pentru cel mai bun documentar. Datorită cercetării pentru film, cazul despre abuzul sexual într-o școală de teatru a fost redeschis de către procuratură.

În acest an, lungmetrajul ei UN AMOR a avut din nou premiera la San Sebastian, unde a câștigat premiul Feroz Zinemaldia.

De-a lungul carierei sale, Isabel Coixet, în filmele şi scrierile sale și în angajamentul său politic și-a susținut întotdeauna credințele și valorile și a dat o voce protagoniștilor ei, mai scrie Academia Europeană de Film.

În 2015, a primit cunoscuta distincţie Ordre de Chevalier des arts et des lettres din Franța, iar în 2020, Premiul Național de Cinema, prezentat de Ministerul Culturii și Sportului din Spania. Isabel Coixet este singura femeie care a câștigat cele mai multe premii Goya (un total de nouă).

Ea este, de asemenea, președinta onorifică a Rețelei Europene a Audiovizualului pentru Femei EWA.

Isabel Coixet va fi invitată de onoare la cea de-a 36-a ceremonie de decernare a premiilor Academiei Europene de Film, care va avea loc pe 9 decembrie la Berlin.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.