Cu respect, despre nonconformism
https://www.ziarulmetropolis.ro/cu-respect-despre-nonconformism/

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

Un articol de Ionuţ Mareş|13 noiembrie 2023

E greu să opui rezistenţă carismei pe care o emană scriitoarea Nora Iuga, cu spiritul său când ludic şi jucăuş, când melancolic şi meditativ. De altfel, trecerea dintr-o stare în alta se poate produce brusc, în aceeaşi secvenţă, şi are ca efect ori comicul, ori tristeţea. Mereu e un spectacol.

Meritul regiei semnate de Carla Teaha este că se păstrează permanent deschisă la această imprevizibilitate, la această libertate a spiritului. Cu modestie şi deferenţă, filmul se lasă ghidat, chiar acaparat de energia vitală a scriitoarei (surprinsă deopotrivă în momente de demnitate şi de fragilitate).

Aparent mai degrabă intuitiv, decât rezultat al unui program atent pregătit în avans, camera (operatori au fost, alternativ, Ana Drăghici, Dalila Dulgheriu şi Andrei Oană) devine un complice generos al protagonistei, pe care o urmăreşte atât în intimitatea locuinţei, cât şi în traseul ei prin societate (aşa cum e călătoria cu trenul la Târgul de Carte de la Frankfurt, firul narativ central şi prilej de explorare a felului spontan şi ager în care scriitoarea îi observă sau intră în contact cu cei din jur).

Ferit de voice-over, documentarul e uneori pur observaţional sau dominat de fragmente de interviu. Alteori, regizoarea se pune la rândul ei în faţa obiectivului, însă cu discreţie şi doar în ultimă instanţă, atunci când mai curând pare atrasă în joc de Nora Iuga însăşi sau când interacţiunea spontană dintre ele poate adăuga noi tuşe la portretul ataşant pe care filmul i-l face scriitoarei. Şi chiar dacă nu este decât în plan îndepărtat despre literatura Norei Iuga, filmul nu ezită să se lase invadat pe ici-colo de un gimmik desuet şi livresc precum scurgerea unor scurte texte literare pe ecran. 

Trecutul e evocat aproape exclusiv prin mărturisiri (dintre care unele foarte puternice, în special cea despre un abuz sexual suferit în tinereţe), nu şi prin imagini de arhivă oficiale (a căror lipsă dă seamă de statutul marginal al scriitoarei în timpul regimului comunist, în contrast cu abundenţa de imagini de arhivă din documentarul din 2018 despre Nina Cassian, “Distanţa dintre mine şi mine”, realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu). 

Dar această absenţă e în ton cu însăşi filosofia de viaţă a Norei Iuga: prezentul e important, iar vârsta minţii şi a sufletului nu ţine seamă de vârsta biologică. Simţurile sunt în continuare acute. Curiozitatea e la locul ei.

Scriitoarea e arătată în timp ce scrie la un nou roman (“Hipodrom”), participă la lansări şi întâlniri cu cititori, traversează (cu îngrijorare) o pandemie, iniţiază un schimb de scrisori cu un potenţial iubit din tinereţe, dă interviuri pe Zoom, e serioasă sau aiurită. Scriitoarea e aici, cu noi, ne spune filmul. Şi nu ne rămâne decât să ne bucurăm de longevitatea ei senină şi de prezenţa ei tonică. 

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.