Adio Lenin! – RDG revine la CineTePrinde
https://www.ziarulmetropolis.ro/adio-lenin-rdg-revine-la-cineteprinde/

Cristian Tudor Popescu îi invită pe telespectatorii Pro Cinema astăzi, de la ora 22:00, la vizionarea comediei noir Adio Lenin!, nominalizată la premiile Bafta şi Globul de Aur, categoria cel mai bun film străin.

Un articol de Andrada Văsii|15 noiembrie 2013

Cristian Tudor Popescu îi invită pe telespectatorii Pro Cinema sâmbătă, de la ora 22.00, la vizionarea comediei noir Adio Lenin!, nominalizată la premiile Bafta şi Globul de Aur, categoria cel mai bun film străin.

Regizat de Wolfgang Becker, filmul Adio Lenin! urmăreşte povestea lui Alex Kerner, un tânăr care, în 1989, a  fost arestat în urma unui protest împotriva regimului din Germania de Est. Mama sa, care a urmărit tot acest eveniment, face un infarct şi intră în comă.

Câteva luni mai târziu, când mama lui Alex îşi revine din comă, Republica Democrată Germană este deja istorie. Cum aceasta trebuie să evite orice orice emoţie puternică, fiul ei se străduieşte să recreeze atmosfera Germaniei de Est chiar în apartamentul lor, de 79 de metri pătraţi.

Adio Lenin

Imagine din filmul Adio Lenin!

Povestea filmului este inspirată de evenimentele care au marcat ultimii doi ani din viaţa lui V.I. Lenin. La fel ca personajul din film, acesta a trăit într-un mediu controlat, pentru a evita orice emoţie puternică ce i-ar fi putut cauza probleme cu inima. Stalin chiar a realizat pentru Lenin ediţii ale ziarelor în care toate ştirile despre conflictele politice ale vremii erau cenzurate.

Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova şi Maria Simon se regăsesc în distribuţia acestui film care a fost foarte bine primit de critici. „O idee ingenioasă, amuzantă şi emoţionantă, care – ce să vezi! – chiar te pune pe gânduri”, scria revista „Empire”.

Foto credit: capturi din filmul Adio Lenin!

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.