Aegina, insula lui “Zorba Grecul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/aegina-insula-lui-zorba-grecul/

Am fost cucerită de frumuseţea Greciei înainte de a o cunoaşte. A fost suficientă o carte – “Magicianul” lui John Fowles, pe care am citit-o la începutul anilor ‘90 – ca să visez ani de zile la ea până să o vizitez repetat. Visul meu de acum se numeşte Aegina – o insulă “povestită” de un prieten care, aidoma personajului din carte, s-a retras în liniştea patriarhală a Greciei profunde. 

Un articol de Florina Tecuceanu|27 mai 2016

Se prea poate ca prietenul și fostul meu coleg ziarist – Sorin Andreiana este numele lui – să se fi regăsit în cuvintele personajului Nicholas Urfe, din “Magicianul”, care căuta să scape de viața sa convențională londoneză: “Nu ştiam încotro mă îndreptam, dar ştiam ce-mi trebuia: o nouă ţară, un neam nou, o nouă limbă; şi cu toate că nu-l puteam defini în cuvinte la vremea aceea, îmi trebuia un nou mister.”

Toți căutăm mistere, toți căutăm evadări din propria viață. Sorin se pare că a găsit, pentru că Aegina este mai mult decât o insulă. Este dorință de cunoaștere. Este miracolul reflectat în propria lui existență: aici a cunoscut o femeie specială, o româncă din București. Înainte de a o cunoaște, timp de trei ani s-au învârtit prin același cartier fără să se intersecteze, fără a ști unul de existența celuilalt. A cunoscut-o întâmplător pe insulă, când ea a venit în vacanță, ceea ce lui Sorin i se pare miraculos.

Sorin Andreiana a descoperit frumusețea Insulei Aegina după ce a petrecut aici Sărbătoarea de Paște, în 2014. Și a decis să facă ceva pentru a rămâne în acest ținut nu foarte întins, populat doar de 17.000 de suflete. A luat în administrare un hotel și viața lui în Aegina a devenit preacum cea a insularilor – atemporală, suspendată între dimineață și seară după ceasul biologic al naturii, fără nervi, claxoane, trafic, campanii electorale, isterii televizate.

Are o afacere nu foarte mare – Sissy Hotel are 17 camere – cele de la etaj au vedere la mare, cele de la parter au vedere la livada de lămâi din curte. O mică bucată de paradis. Poate un om să-și dorească mai mult? Sissy Hotel se află în Marathonas, plaja cu cel mai fin nisip din insulă, aflată la 4 km de portul principal al insulei. “Dacă veți ajunge aici”, dă asigurări interlocutorul meu, “cu siguranță o să reveniți”. Ar trebui să îl credem, pentru că este prea entuziast când vorbește. Plajele sălbatice, siturile arheologice, activitățile de divertisment, excursiile în mijlocul naturii sau șederea meditativă, la o tavernă, seara, pe malul mării, ca în imaginile devenite iconice despre stilul de viață relaxat specific grecesc, vor fi tot atâtea experiențe de trăit și explorat.

IMG_2230

“Insula este perfectă pentru cei care călătoresc individual și doresc să descopere frumusețile naturii nealterate de intervenția omului. Ce Halkidiki, ce Thassos? Acestea sunt insule deja locuite de români, care au adus cu ei și obiceiurile de acasă – muzica, sarmalele, ciorba de burtă. Toate acestea au fost preluate din zbor de proprietarii de restaurante care vor să îi facă să se simtă ca acasă. Aegina rămâne, încă și din fericire, sută la sută grecească”, spune Sorin.

Aegina cea frumoasă și pură

Când a venit în România în urmă cu o lună, Sorin Andreina povestea despre Aegina ca despre o iubită pe care fusese nevoit să o părăsească temporar și la care abia aștepta să se întoarcă. Aegina este frumoasă și pură – pentru că turismul de masă încă nu a pătruns pe teritoriul ei. Deși locuită și vizitată, se poate spune că este, din acest punct de vedere, virgină. Locuitorii ei, păstrători ai tradițiilor și ai omeniei arhaice, te îndrumă, îți dau sfaturi dacă cumva cauți un loc, un om, o pensiune, ca și cum ai fi unul de-ai lor. Ba, dacă este cazul și rămâi în pană cu mașina, dau și o mână de ajutor.
Foarte aproape de Sissy Hotel se află “Taverna lui Christian” ce aparține unui francez care s-a stabilit pentru totdeauna aici.  Christian este căutat de turiști pentru cea mai bună caracatiță marinată după o rețetă proprie.

El și soția sa pregătesc, pe lângă meniul standard grecesc – salată cu brânză de capră, pește proaspăt la grătar, “gavros marinat”– patru sau cinci feluri de mâncare, din care fac parte obligatoriu mielul la proțap, ardeii umpluți sau fructele de mare.

Insula lui “Zorba Grecul”

În mod cert insula predispune la reverie și creativitate: aici se află casa scriitorului Nikos Kazantzakis, autorul celebrei cărți “Zorba Grecul”, scrisă în 1940. Amplasată pe malul mării, la vremea când scriitorul însuși o locuia, era singura pe o suprafață impresionantă de plajă. Astăzi are ceva vecinătăți și, deși nu se poate vizita pentru că moștenitorii lui Kazantzakis nu au dorit acest lucru, casa are o utilitate modernă: turiștii “înarmați” cu stick-uri de selfie-uri se fotografiază cu ea în fundal.

aeg7

În Aegina se află clădirea primului guvern al statului indepent Grecia. Când grecii au început războiul de independență în 1821, timp de doi ani, guvernul a funcționat aici până au eliberat Atena.

Ce se poate vizita în Aegina:

Situl arheologic de la Kolona, situat pe o colină de pe o peninsulă aflată la nord de port, este principalul obiectiv turistic al Aeginei. Numele provine de la singura coloană rămasă în poziție verticală dintr-un templu închinat zeului Apollo. Până în  anul 1802 mai rămăseseră pe poziție două coloane, dar, în urma unei furtuni puternice,  a rămas doar una.
Catedrala Sf. Nectarie. Insula Aegina este cunoscută mai degrabă ca Insula Sfântului Nectarie. Acum, pe locul unde a viețuit monahul, se află Catedrala Sf. Nectarie, o mânăstire de maici care desfășoară o intensă activitate socială, căutată de credincioși pentru că aici este înmormîntat și și-a trăit ultimii ani Sfântul Nectarie, făcător de minuni și vindecător.
Mânăstirea Sfânta Maria, lăcaș de cult construit de greci în secolul al XVI-lea, într-un vârf de deal, atrage zeci de mii de turiști anual. La icoana făcătoare de minuni au venit, anul trecut, de Sfânta Maria, peste 80.000 de turiști.

Mânăstirea Sf. Mina, aflată în apropiere de Biserica Sf. Nectarie este, de asemenea, un lăcaș de cult vizitat de toți turiștii care vin pe insulă.

Templul Zeiței Afaia (se citește Afea), este singurul din Grecia închinat acestei zeități locale. Templul a fost construit în jur de 495 î. Chr., în stil doric. Faimoasele sale sculpturi ce ilustrau scene din războaiele troiane avut o soartă asemănătoare cu ale Partenonului de pe Acropola Atenei: se află într-un muzeu din München, după ce au fost cumpărate de regele bavarez Ludwig I, la începutul secolului XIX. La fața locului au rămas vestigii de coloane și ruinele altor construcții din jurul templului.

Cameră obscură din Aegina este singura din lume cu panoramă de 360 grade asupra peninsulei Perdika. Camera se află într-o zonă în care sunt și azi cazematele construite de naziști în timpul războiului.

Insula Moni. Din Perdika – un sat pescăresc tradițional – se fac traversări spre Insula Moni, o rezervație naturală la care se ajunge cu vaporașul. Pare incredibil, dar păunii care cresc în voia lor pe Insula Moni se plimbă printre șezlongurile turiștilor, iar căprioarele sunt atât de obișnuite cu prezența oamenilor încât nu fug când sunt mângâiate de copii. Pe Insula Moni, poți lenevi pe plaja cu nisip fin sau poți servi o cină la tavernă.

DSCN0909

Festivalul fisticului. În Aegina se cultivă cel mai gustos fistic din Grecia, datorită climei și particularităților solului. De altfel, în fiecare an, la jumătatea lunii septembrie, locuitorii insulei celebrează această plantă printr-un Festival al Fisticului.

Cea mai veche plantație de măslini din Europa, cu copaci vechi de 2.500 de ani, se află în Aegina.

Cum se ajunge în Aegina: 

Aegina este cea mai mare dintre insulele Golfului Argo-Saronic, aproape de portul Pireu și de Atena (la aproximativ 60 de minute de mers cu ferryboat-ul). Se poate ajunge cu mașina, pe la Makaza, sau cu avionul (aterizare pe aeroportul din Atena), apoi cu ferryboat-ul.



05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.