CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival – proiect inedit ce conectează trecutul, prezentul și viitorul cinematografiei prin artă vizuală, povești și comunitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineeuroconnect-a-collaborative-film-museum-heritage-film-festival-proiect-inedit-ce-conecteaza-trecutul-prezentul-si-viitorul-cinematografiei-prin-arta-vizuala-povesti-si-comunitate/

Pasionaţii de cinematografie şi iubitorii artelor vizuale din întreaga Europă sunt invitaţi să se alăture unei experienţe fără precedent.

Un articol de Petre Ivan|4 septembrie 2023

Mockra Productions anunță cu entuziasm lansarea proiectului “CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival”, o inițiativă ce sărbătorește influența profundă a cinematografiei în viața noastră prin intermediul obiectelor personale, poveștilor și creațiilor artistice. Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

„Eu cred că cinematografia nu este doar o artă sau o formă de divertisment, ci o nevoie reală în viața noastră. Ea ne conectează, ne provoacă să gândim și să simțim, să explorăm și să învățăm. CineEuroConnect nu este doar un eveniment, ci o manifestare a acestei nevoi, a acestei pasiuni comune pentru a împărtăși povești, pentru a explora trecutul și pentru a construi punți către viitor și unii cu ceilalți, indiferent de granițe.” Mirona Radu, Director Artistic CineEuroConnect.

Explorând Conceptul Cinematografia – O Capsulă a Timpului

În cadrul acestui proiect îndrăzneț, contributorii sunt invitați să împărtășească obiecte personale cu semnificații speciale în strânsă legătură cu relația lor cu cinematografia. Aceste obiecte vor forma ulterior un mozaic care povestește despre pasiunea colectivă pentru film. De la bilete de film vechi și suveniruri prețioase, la fotografii din culise și creații handmade inspirate de filme, fiecare obiect aduce amintiri, emoții și perspective ale cinefililor.

Participare și Recunoaștere

Obiectele selectate vor deveni parte a unui proiect colaborativ care îmbină arta vizuală și cinematografia. Această expoziție va debuta fizic în Timișoara, cu un preview în Samos (Grecia), și va călători ca expoziție itinerantă cu o selecție de obiecte și în Sofia (Bulgaria) și Szolnok (Ungaria), oferind o perspectivă europeană asupra artei și cinematografiei. De asemenea, o galerie virtuală la www.CineEuroConnect.org va asigura accesibilitatea globală.

Termen Limită pentru Înscrieri: 10 septembrie

Obiectele pot fi împrumutate sau donate pentru expoziție, iar termenul limită pentru înscrieri este 10 septembrie. Pentru a participa, cei interesați sunt invitați să trimită obiectele și poveștile personale aferente prin care se reliefează conexiunea individuală cu cinematografia la adresa [email protected]. Mai multe detalii despre înscriere pot fi găsite pe site-ul oficial al proiectului.

Artiști Vizuali Emergenți – Un Apel la Participare

În paralel cu expoziția obiectelor, CineEuroConnect aduce împreună și 12 artiști vizuali emergenți pentru a reinterpreta impactul cinematografiei asupra societății prin lucrările lor. Artiștii selectați de către un comitet de experți din Irlanda, Polonia, Bulgaria, România și Egipt vor primi o bursă în valoare de câte 1000 euro brut pentru a crea lucrări originale care vor fi integrate în călătoria captivantă a proiectului.

Expoziție și Dincolo de Ea

CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival îmbină astfel cinema-ul și artele vizuale pentru a crea o simfonie de narațiuni și emoții, conectând comunități, culturi și istorii. Proiectul cuprinde o serie de activități menite să ofere o experiență coerentă și imersivă participanților. Dezbaterile vor reuni artiști, curatori și invitați europeni în trei sesiuni de discuții pe teme actuale, precum inteligența artificială, impactul patrimoniului asupra creativității și importanța cinematografului în era noilor platforme și tehnologii. În plus, va avea loc un Heritage Film Festival, cu proiecții de filme europene din patrimoniul cinematografic în orașele Timișoara, Samos și Sofia.

CineEuroConnect depășește granițele geografice pentru a sărbători limbajul universal al cinematografiei.

Email.

Website: www.CineEuroConnect.org

Platforme de socializare: @CineEuroConnect

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.