Al cincilea episod Saloanele SoNoRo – dedicat lui Stan Golestan
https://www.ziarulmetropolis.ro/al-cincilea-episod-saloanele-sonoro-dedicat-lui-stan-golestan/

Seria Saloanelor SoNoRo se încheie cu un ultim episod dedicat lui Stan Golestan, compozitorul franco-român care a plecat la sfârşitul secolului al XX-lea de la Vaslui şi a cucerit Parisul.

Un articol de Liliana Matei|19 mai 2022

Episodul este disponibil începând de astăzi gratuit, pe art.raiffeisen.ro, și poate fi vizionat aici.

Cel de-al cincilea episod al Saloanelor SoNoRo propune o întâlnire cu compozitorul franco-român și criticul muzical Stan Golestan, o figură enigmatică în istoria muzicii de la începutul secolului al XX-lea.

Stan Golestan s-a născut în zona Moldovei, la Vaslui, iar în 1875, la vârsta de 20 de ani, s-a mutat la Paris pentru a studia compoziția. Și-a câștigat repede un renume și o reputație considerabile, devenind unul dintre cei mai apreciați compozitori și critici muzicali din Paris. Geniul său a fost confirmat prin titlul de Profesor onorific la Școala Normală. A obținut Ordinul Legiunii de Onoare pentru contribuția sa la muzica franceză și pentru promovarea legăturilor culturale dintre România și Franța. În compozițiile lui se regăsesc originile sale simple, muzica lui fiind în același timp onestă și excentrică. Din păcate, opera i-a fost umbrită de lucrările geniale ale contemporanilor săi, iar timpul l-a împins pe nedrept într-un con de uitare. Era epoca de aur a limbajelor noi și ideilor radicale în artă, iar limbajul compozitorului Stan Golestan a rămas conservator și asta pare că i-a adus uitarea.

Publicul va putea să descopere detalii despre viața și cariera compozitorului român într-un dialog incitant între Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo, și compozitorul Dan Dediu.

Acest ultim episod al Saloanelor SoNoRo dorește să readucă la viață și câteva dintre compozițiile lui Stan Golestan, puțin cunoscute de publicul din România, și să onoreze contribuția sa importantă la cultura română, franceză și europeană. Publicul va putea asculta în acest episod lucrările:

  • Arioso și Allegro de concert – interpretată de Răzvan Popovici (violă) și Cristiana Mihart (pian)
  • Sonatina pentru flaut și pian – interpretată de Ion Bogdan Ștefănescu (flaut) și Clementina Ristea (pian)

Saloanele SoNoRo au reprezentat invitația Festivalului SoNoRo și al principalului partener, Raiffeisen Bank, de a păși într-un salon virtual, în care publicul să îi surprindă pe muzicieni și în ipostaza de povestitori și parteneri într-o conversație despre muzică, artă și viață privată. Cele cinci episoade au deschis câte un salon intim spre universul unor mari compozitori și al muzicienilor care le interpretează lucrările și le dezvăluie atât sursele de inspirație, cât și ecoul pe care l-au produs în viața lor.

Publicul va putea urmări în continuare, cele cinci episoade ale seriei, în exclusivitate pe Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală (art.raiffeisen.ro) în secțiunea Muzică.

Raiffeisen Bank se implică de peste 20 de ani în sprijinirea artei și culturii românești, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale și turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieții culturale romanești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (9 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (9 ani) și SoNoRo Musikland, festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural din Transilvania (3 ani).

În imagine: Ion Bogdan Ștefănescu (flaut) și Clementina Ristea (pian)

14
/12
/17

După succesul înregistrat cu Orchestra Sinfonia Bucureşti la debutul din Parcul Colţea, urmat de periplul prin oraşe si localități importante ale României (București, Constanța, Iași, Rm. Vâlcea, Pitești, Baia Mare, Tg. Mureș, Bacău, Botoșani, Ilfov, Poiana Brașov, Giurgiu), maestrul Florin Totan revine cu al doilea concert din cadrul proiectului ”Bucuriile Muzicii”.

13
/12
/17

Trei generații de jazzmani se întâlnesc joi, 21 decembrie, la ARCUB pentru un concert de cool bop și avangardă a jazzului românesc. Paolo Profeti, Albert Tajti, Răzvan Cojanu, Iulian Nicolau și Garbis Dedeian sunt R.C. & The Melody Makers în ultimul concert din acest an al seriei de jazz Artist in Residence de la ARCUB.

11
/12
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Programul serii va cuprinde, în prima parte, Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16, de E. Grieg, avându-l ca solist invitat pe pianistul Horia Mihail.

11
/12
/17

Cântăreţul portughez Salvador Sobral, câştigătorul concursului Eurovision, a fost supus la finalul săptămânii trecute unui transplant de inimă la spitalul Santa Cruz din Lisabona. Primele cuvinte ale artistului după ce s-a trezit din operaţie au fost de recunoştinţă către echipa de medici.

09
/12
/17

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prezintă luni, 11 decembrie 2017, ora 18:30, o reprezentație excepțională a spectacolului „Nabucco”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul liric este dedicat sopranei Emilia Cătană și baritonului Vasile Cătană, iluștrii prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, distribuția serii fiind onorată de invitații de talie internațională baritonul Sebastian Cătană, soprana Dragana Radaković, basul Marius Boloș.

06
/12
/17

Cel mai important eveniment al scenelor lirice româneşti, Gala Premiilor Operelor Naţionale, este pentru al doilea an consecutiv, găzduit de Opera Naţională Bucureşti. Evenimentul ajuns la cea de-a V-a ediţie este considerat cel mai grandios eveniment care celebrează şi premiază performanțele lirice ale Operelor din ţară.

06
/12
/17

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunțat soția sa, Laeticia.  Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ''Johnny-Imperator'', cum l-a supranumit ziarul ''Le Monde'' a devenit iubit de generații întregi de francezi cu care a împărțit pe lângă cântecele sale și coborârile sale în infern.

29
/11
/17

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuți, Ziua Bucovinei a coincis ieri și cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din țară, cu intrare liberă.

28
/11
/17

“Muzica e cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi.” - Mariana Nicolesco. Unanim recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru, soprana Mariana Nicolesco împlinește astăzi 69 de ani.

24
/11
/17

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viață legendarul lider al grupului Queen.