Alba ca Zapada – din 6 decembrie pe marile ecrane din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/alba-ca-zapada-din-6-decembrie-pe-marile-ecrane-din-romania/

Filmul spaniol ,,Alba ca Zapada/ Blancanieves”, propunerea oficială a Spaniei la premiile Oscar pentru ,,cel mai bun film străin”, va avea premiera pe 6 decembrie în cinematografele din România.

Un articol de Andrada Văsii|1 decembrie 2013

Filmul spaniol „Alba ca Zapada/ Blancanieves“, propunerea oficială a Spaniei la premiile Oscar pentru „cel mai bun film străin“, va avea premiera pe 6 decembrie în cinematografele din România.

Filmul Alba ca Zapada, a cărui acţiune este plasată în oraşul spaniol Sevilla din anii ’20 ai secolului trecut, este un omagiu adus filmului alb-negru mut din Europa. În versiunea regizorului Pablo Berger, Albă ca Zăpada este Carmen, fiica unui faimos toreador, care nu iese din cuvântul mamei sale vitrege, Encarna.

Carmen reuşeşte însă să fugă de acasă şi se alătură unei trupe de pitici toreadori. Frumuseţea şi talentul său în ring atrag atenţia tuturor. Astfel, Encarna află în sfârşit unde poate să o găsească pe Carmen.

Citiţi şi: Baiadera participă în Festivalul „Viaţa e frumoasă!”

Filmul, distins cu premiul special al juriului şi premiul pentru cea mai bună actriţă la San Sebastian IFF în 2012 şi premiul Goya pentru cel mai bun film (2012), a fost proiectat anul acesta la Cluj-Napoca în cadrul celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Blancanieves

Imagine din filmul Alba ca Zapada  

Rolul principal este interpretat de Maribel Verdú (Encarna) – una dintre cele mai cunoscute actriţe de origine spaniolă. Alături de aceasta, din distribuţie mai fac parte Emilio Gavira, Daniel Giménez Cacho şi Pere Poncho.

Pablo Berger şi-a început cariera de regizor cu filmul cult „Mama” (1988). Datorită numeroaselor premii pe care le-a primit, guvernul din Ţara Bascilor i-a oferit o bursă la Universitatea din New York, unde a făcut un masterat în artă cinematografică. În perioada petrecută în SUA, a realizat „Truth and Beauty”, notează Mediafax.

Lungmetrajul „Torremolinos 73″, în regia lui Pablo Berger, a avut premiera la Festivalul de Film de la Malaga, unde a câştigat numeroase premii şi a fost unul dintre filmele cu cei mai mulţi spectatori în Spania în 2004, primind numeroase nominalizări la Premiile Goya ale Academiei Spaniole de Film.

Foto credit: Cinemagia, filmul Alba ca Zapada

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.

31
/10
/21

Nu se poate spune că regizorul Gaspar Noé a avut vreodată o viziune luminoasă asupra vieţii. Dimpotrivă – cinema-ul său s-a inspirat întotdeauna din cele mai tulburătoare pulsiuni umane, pe care le-a transformat într-un combustibil extrem de inflamabil. Însă „Vortex”, prezentat anul acesta la Cannes în afara competiţiei, este probabil cel mai întunecat film al său, oricât de ciudat ar suna asta.

30
/10
/21

Întâmplarea a făcut să văd în aceeaşi zi de la „Les Films de Cannes a Bucarest” două titluri din Rusia, ambele incluse în secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din acest an a evenimentului de pe Croazetă - „Unclenching the Fists”, de Kira Kovalenko, şi House Arest”, de Aleksei Gherman Jr.

29
/10
/21

CRONICĂ DE FILM În a doua parte a relatărilor despre Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest” vă propunem să descoperiţi filmul câştigător al Premiului Juriului pe Croazetă, fascinantul „Memoria” al thailandezului Apichatpong Weerasethakul.

27
/10
/21

CRONICĂ DE FILM Prima parte a unui „jurnal” despre ediţia din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” - câteva observaţii despre surprizătorul documentar „Cow”, al britanicei Andrea Arnold.

27
/10
/21

După o lungă perioadă de așteptare, FILM MENU, revista de cultură cinematografică editată de studenții Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, sub umbrela UNATC PRESS, își lansează cel de-al 29-lea număr. Evenimentul va avea loc la București, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 octombrie, la Cinemateca Eforie (strada Eforie 2) și include două proiecții conexe.

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.