#FilmeDeCannes. „Benedetta” – Blasfemie şi spectacol
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmedecannes-benedetta-blasfemie-si-spectacol/

CRONICĂ DE FILM N-am putut să mă uit la „Benedetta”, noul film al lui Paul Verhoeven, plasat într-o mănăstire de călugăriţe din Italia secolului al 17-lea, decât ca la o comedie romantică.

Un articol de Ionuţ Mareş|9 noiembrie 2021

E drept, una condimentată cu secvenţe horror şi erotice, atât de specifice cineastului de origine olandeză.

Cum să priveşti altfel scenele în care blonda maică Benedetta, jucată de Virgine Efira, are viziuni mistico-sexuale cu Isus?

Sau apariţia rănilor pe corpul său – semne ale sfinţeniei ori autoflagelările unei impostoare?

Sau momentul în care bruneta maică Bartolomea (Daphne Patakia), cu ai săi ochi întunecaţi şi prevestitori de rele, îi pregăteşte Benedettei o jucărie sexuală dintr-o statuetă de lemn cu Fecioara Maria, după ce i-a tulburat mintea neprihănită cu apariţia sa (scuze pentru jumătatea asta de spoiler)?

Astfel de provocări au populat dintotdeauna imaginaţia lui Verhoeven, interesat mereu de clasica ciocnire dintre un spirit alimentat de religie şi un trup dominat de impulsuri greu de controlat. O luptă care nu se încheie niciodată cu o victorie finală clară a vreuneia dintre tabere – e marcată doar de succese provizorii alternative.

Ba chiar aş zice că „Benedetta” este printre cele mai cuminţi filme ale sale. Sau poate că e doar o impresie, dată de faptul că cinema-ul a spart multe tabuuri de la perioada în care regizorul zdruncina cu viziunile sale febrile filmul de autor european şi apoi Hollywood-ul şi până acum.

Mi-e greu să consider caracterul său iconoclast principala atracţie din „Benedetta”. Blasfemia sa nu prea mai are pe cine să şocheze, decât probabil pe puritanii care ar da cine ştie cum peste această poveste fierbinte de iubire carnală între două călugăriţe, pe un fundal de moarte cauzată de ciumă.

Însă poate să distreze, şi face asta cu aerul că e cel mai uşor lucru din lume. Şi la 83 de ani, veteranul Verhoeven ştie să ofere spectacol cinematografic.

Cu al său ritm ameţitor şi cu zeflemeaua şi degajarea sa, „Benedetta” e teribil de entertaining. Iar asta ar trebui să fie suficient, într-un peisaj festivalier destul de încrâncenat.

„Benedetta” a fost văzut în România la Les Films de Cannes a Bucarest.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.