„Album de familie”, câștigătorul premiului Heart of Sarajevo, în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/album-de-familie-castigatorul-premiului-heart-of-sarajevo-in-cinematografe/

„Album de familie”, o co-producţie Turcia-Franţa-România, primit cu entuziasm la mai multe festivaluri internaţionale, va intra de pe 25 noiembrie în cinematografe.

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2016

Voce marcantă a noii generații de regizori turci, Mehmet Can Mertoğlu (28 de ani) a câştigat cu filmul „Album de familie”, debutul lui în lungmetraj, France 4 Visionary Award, în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, și trofeul suprem, Heart of Sarajevo, la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, 2016.  Recent, filmul a fost primit cu entuziasm și de cinefilii din București, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.

„Album de familie”, o co-producție Turcia-Franţa-România, prezintă povestea unui cuplu aflat în jurul vârstei de 40 de ani, care se pregătește să falsifice un album de familie al unei așa zise perioade de sarcină, pentru a demonstra legătura biologică dintre ei și bebelușul pe care plănuiesc să-l adopte.

Pe genericul filmului apar nume sonore ale cinematografiei autohtone: regizorul Călin Peter Netzer, producătorul filmului, și directorul de imagine Marius Panduru, care semnează imaginea. Motiv pentru care Variety scrie: „Noul Cinema Românesc ajunge în Turcia în comedia impresionantă a lui Mehmet Can Mertoğlu despre istoria falsificată a unei familii”. Iar regizorul precizează la rândul lui: „Chiar și în Turcia, oamenii cred că e un film românesc făcut în Turcia, dar pot să înțeleg, există o tradiție în România a filmelor despre birocrație, mai mult decât în Turcia și bineînțeles că datorită lui Marius Panduru oamenilor le vine în minte mai ales „Polițist, adjectiv.” Birocrația este însă doar una dintre temele atinse în Album de familie, filmul satiră socială absurdă care aduce aminte de stilul lui Roy Andersson.

„Fiecare poză spune o poveste, nu neapărat însă și toată povestea. Protagoniștii filmului Album de familie, netoți și duplicitari, se folosesc de fotografii mai mult pentru construcția amintirilor decât păstrarea lor. Chiar dacă pozele ajung în albume de hârtie, nu pe Instagram sau Facebook, debutul regizorul turc Mehmet Can Mertoglu rânjește superior la practica, care deși este exhaustivă rămâne veșnic eluziv filtrată, a documentării de sine”, scrie Variety.

Album de familie a fost filmat timp de cinci săptămâni în locație, în orașele Ankara și Kayseri. Protagoniștii poveștii sunt interpretați de doi actori foarte cunoscuți pe plan autohton. Şebnem Bozoklu este una dintre cele mai populare actrițe în Turcia, cunoscută pentru rolul din filmul „Cold” (regizat de Uğur Yücel), dar și pentru succesul de box-office „Niyazi Gul, the Galloping Vet”, în timp ce Murat Kılıç apare în „Once Upon a Time in Anatolia”, regizat de Nuri Bilge Ceylan, câștigătorul Marelui Premiu al Juriului la Cannes, în 2011.

Mehmet Can Mertoğlu a studiat literatura turcă în Istanbul, a publicat articole despre cinema în reviste şi a atras atenția criticilor de film cu scurtmetrajul proiectat în zeci de festivaluri Yokus / The Slope (2008), o viziune asupra vieții din perspectiva unui portar de spital. Pe viitor, tânărul regizor spune că și-ar dori să concretizeze un film cu un ansamblu de actori, în stilul lui Robert Altman.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.