Alecsandra Drăgoi este primul român câștigător la Sony World Photography Awards 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/alecsandra-dragoi-este-primul-roman-castigator-la-sony-world-photography-awards-2013/

Alecsandra Drăgoi este câştigătoarea categoriei Youth, secţia Cultură, din cadrul concursului Sony World Photography Awards 2013, urmând să intre în cursa pentru marele premiu.

Un articol de Andrada Văsii|19 martie 2013

Organizația Mondială de Fotografie a anunțat câștigătorii categoriilor Youth, Open și 3D în competiția Sony World Photography Awards. România se află în premieră pe lista celor trei câștigători de la categoria Youth, adresată fotografilor cu vârsta de până la 19 ani.

Fotografia câștigătoare este realizată de Alecsandra Drăgoi și este înscrisă la secțiunea ”Cultură”. Realizate de fotografi din toate colțurile lumii, imaginile câștigătoare cuprind o largă varietate de subiecte, de la momentul în care un cuplu se căsătorește, până la cerul din timpul nopții din localitatea Mangystau din Kazakhstan, dansul dragonului cu foc, ‘Fung Shun’ din China de Sud, plus multe altele.

Deschisă fotografilor cu vârsta de până la 19 ani, competiția Youth caută să descopere următoarea generație de fotografi talentați. Câștigătorii acestei categorii sunt:

Cultură – Alecsandra Drăgoi, România
Mediu – Berta Vicente, Spain.
Portret –為碩許, Taiwan

Tânărul fotograf al anului va fi selectat dintre cei trei fotografi de mai sus și va fi anunțat la ceremonia de gală Sony World Photography Awards, ce avea loc pe 25 aprilie, în Londra.

Câștigătorii categoriei Open

Jurizând o singură imagine realizată de un fotograf amator, câștigătorii categoriei Open au fost selectați din aproximativ 55,000 de înscrieri. Câștigătorii sunt:

Architectură – Martina Biccheri, Italy
Arte și Cultură- Gilbert Yu, Hong Kong
Enhanced – Hoang Hiep Nguyen, Vietnam
Low Lighy – Elmar Akhmetov, Kazakhstan
Natură și viață sălbatică – Krasimir Matarov, Bulgaria
Panoramic – Yeow Kwang Yeo, Singapore
Oameni – Hisatomi Tadahiko, Japan
Zâmbet – Mac Kwan (关明晖), China
Split Second – Matías Gálvez, Chile
Călătorie – Manny Fajutag, Philippines

Cei zece câștigători ai categoriei Open vor intra acum în competiție pentru titlul de Fotograful Anului, oferit de Sony World Photography Awards. Marele câștigător va fi anunțat la ceremonia de gală din 25 aprilie, iar acest fotograf va primi 5,000$. Toți câștigătorii acestei categorii vor primi un Sony A77 și vor avea imaginile expuse la Somerset House, în Londra, în perioada 26 Aprilie – 12 Mai, ca parte a expoziției Sony World Photography Awards, ediția 2013. Fotografii vor fi publicați de asemenea în catalogul Sony World Photography Awards, 2013.

Amatorii mă uimesc constant, nu doar prin determinarea, pasiunea și motivația lor, dar și prin calitatea surprinzătoare a imaginilor pe care reușesc să le surprindă. Aceștia pot fi extraordinar de creativi și mai mult decât capabili să lucreze asupra brief-ului propriu, pentru a transforma o idee sau un moment într-o fotografie frumoasă. În multe cazuri, există mai multe părți din viața reală și suflet în fotografiile amatorilor decât în cele de la categoriile profesioniste – pentru că amatorii le fac de dragul de a fotografia. Iar lista finaliștilor și a câștigătorilor din acest an de la categoria Open, demonstrează perfect acest lucru. (Damien Demolder, Președintele Juriului pentru categoria Open și editor al revistei Amateur Photographer (UK) ).

Câștigătorul categoriei 3D este fotograful Matjaž Tančič, din Slovenia.

Un fotograf de top, specializat în fotografia fashion, care își împarte timpul între Beijing și Ljubljana, Matjaž este absolvent al College of Fashion din Londra, iar munca sa a fost expusă și a apărut în numeroase publicații din lume. Imaginea sa, TIME KEEPER, este inspirată de stilul Hui al camerelor de zi din vechile case ale localității Yixian, din China. Câștigătorii categoriei profesioniste și al mult râvnitului premiu L’Iris D’Or/ Sony World Photography Awards și al titlului Fotograful Profesionist al anului vor fi anunțați la ceremonia de gală din Londra, pe 25 aprilie. Câștigătorul premiului L’Iris D’Or va primi 25,000 $.

 

Credit foto: Alecsandra Drăgoi

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

15
/11
/17

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Muzeul Ermitaj a repornit astăzi ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian. Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 12 minute.

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.