Alege! este tema pe care o propune anul acesta Festivalul One World Romania!
https://www.ziarulmetropolis.ro/alege-este-tema-pe-care-o-propune-anul-acesta-festivalul-one-world-romania/

Alege! este tema pe care o propune anul acesta Festivalul internaţional de film documentar şi drepturile omului One World Romania, care se va desfăşura între 05 şi 14 aprilie 2024.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2024

Alege! este tema pe care o propune anul acesta Festivalul internațional de film documentar și drepturile omului One World Romania, care se va desfășura între 05 și 14 aprilie 2024. Chiar dacă pare inevitabilă în contextul unui an încărcat electoral, tema invocă nu numai alegerile electorale, ci și alegeri de viață, morală, și atitudine.

„E o ediție pentru oricine s-a simțit nevăzut sau nereprezentat”, spune noua directoare a festivalului, regizoarea și producătoarea Andreea Lăcătuș, care face parte dintr-o nouă generație de cineaști români cu rădăcini adânci în societatea civilă. Festivalul se adresează nu doar unui public angajat socio-politic, cinefil, ci încearcă printr-o selecție cât mai diversă să ofere prilejul unor descoperiri unui public mai larg. În acest sens, ediția de anul acesta aduce un focus țintit pe tineri, prin „Zilele liceenilor”, o extensie a programului „Juriul liceenilor” din anii trecuți, care le va oferi tinerilor timp de 3 zile un spațiu dedicat de explorare în cadrul festivalului.

OWR17 se va desfășura între 05 – 14 aprilie 2024 în cinematografele Elvire Popesco, Eforie și Union din București, iar în perioada 15 – 25 aprilie o parte din filme vor putea fi văzute și online.

Anul acesta, festivalul va avea trei categorii de evenimente conexe, dedicate comunității, educației și industriei. Accesibilizarea filmului documentar pentru categorii diverse de public, cu o preocupare specială, ediția aceasta, pentru adolescenți și seniori, și conexiunea dintre creatorii din România și cei din spațiul internațional sunt direcții importante ale festivalului.

„Mi-ar plăcea ca OWR să continue să fie un prilej de întâlnire și dezbatere pentru societatea civilă, un spațiu de intersecție între ONG-uri, artiști și un public mai larg, contribuind la normalizarea ideii că arta e ancorată în provocările prezentului și-n societatea din care face parte.”, adaugă Andreea Lăcătuș.

Selecția este curatoriată de Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu, iar echipa de preselecție a fost compusă din Victor Morozov, Liri Chapelan și Carmen Lăscoiu.

Abonamentele vor fi puse în vânzare începând cu 10 februarie 2024.

Andreea Lăcătuș este regizoare și producătoare culturală. Scurtmetrajele ei au fost selectate la festivaluri precum Shanghai IFF, Golden Goblet Award (2018) și Sarajevo IFF (2023). Din 2018 a co-creat programe de accesibilizare a culturii în mediul rural și mic-urban și programe de educație prin cinema. În prezent, este bursieră CEC ArtsLink, o rezidență în Statele Unite, unde cercetează impactul pe termen lung al programelor culturale și artistice în comunități vulnerabile. Pregătește un doctorat despre etica producției și reprezentării comunităților vulnerabile socio-economic în filmul de ficțiune din România, cercetare ce stă la baza unui film de lungmetraj cu care se află într-o etapă incipientă de dezvoltare.

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.