Alexander Bălănescu, recital în deschiderea festivalului Anim’est 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexander-balanescu-recital-in-deschiderea-festivalului-animest-2015/

Filmul Muntele Magic va deschide anul acesta festivalul Anim’est (2-10 octombrie), aflat la cea de-a zecea ediţie. Înainte de proiecţia filmului de la Cinema Studio, publicul va asista la un recital susţinut de Alexander Bălănescu, autorul muzicii originale a filmului semnat de Anca Damian.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2015

Alexander Bălănescu este un compozitor prolific şi, de asemenea, unul dintre cei mai vizionari şi mai incitanţi violonişti ai vremurilor noastre.

S-a născut în România, iar la vârsta de 7 ani începe să urmeze cursurile Şcolii Speciale de Muzică din Bucureşti, unde îi are ca profesori pe Dolly Koritzer, Garabet Avakian şi Ştefan Gheorghiu.

Apoi îşi continuă studiile la Academia Rubin de la Ierusalim alături de Iair Kless, la Trinity College din Londra alături de Bela Katona şi la Julliard School din New York în perioada 1975-1979 alături de Dorothy Delay, luând de asemenea parte la cursuri cu Pinchas Zukerman.

În 1979 Bălănescu devine liderul Ansamblului Michael Nyman alături de care susţine turnee mondiale vreme de 15 ani, ocupând în acelaşi timp şi poziţia de lider al Ansamblului Gavin Bryars.

În 1987, Alexander Bălănescu îşi formează propriul cvartet. Bălănescu Quartet a lucrat îndeaproape atât cu Michael Nyman, Gavin Bryars şi Kevin Volans, cât şi cu muzicieni din lumi muzicale diferite precum John Lurie, David Byrne, Keith Tippett, Carla Bley, Rabih Abou Khalil, Spiritualized şi the Pet Shop Boys.

Dinamismul cvartetului şi abordarea sa inovatoare a repertoriului duc la spectacole pe 4 continente în diferite locaţii, de la cluburi intime la stadioane.

A fost emoționat și interesant să compun muzica pentru acest extraordinar film de animație. Imaginile minunate și unicitatea poveștii acestui aventurier au fost sursele mele de inspirație.

A fost o mare provocare să combin influențele musicale Est Europene cu cele din Orientul Mijlociu. Am avut privilegiul de a alege muzicieni straluciți cu care am lucrat de multe ori și de a înregistra în atmosfera unui studio creativ foarte drag mie. Filmele de animație reprezintă de cele mai multe ori colaborările artistice care mă împlinesc cel mai mult, pentru că dau valoare și scop creației muzicale. Acest lucru s-a confirmat în cazul filmului de animație Muntele Magic. – Alexander Bălănescu.

Muntele Magic a fost distins în urmă cu câteva zile cu Mențiunea Specială a Juriului în cadrul celei de-a 39-a ediție a Festivalului Internațional de Animație de la Ottawa, Canada (16-20 septembrie) și cu Mențiunea Specială a Juriului

Anca Damian - regizorul filmului Muntele magic

Anca Damian – regizorul filmului Muntele magic

Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia (3-11 iulie).

Despre Anca Damian

Cel mai recent titlu semnat de Anca Damian, O vară foarte instabilă, a avut premiera în cinematografele din România în noiembrie 2013 și a fost selectat la Varsovia IFF, Goteborg IFF și Febiofest.

Un alt titlu produs, scris și regizat de Anca Damian este filmul de animație Crulic – Drumul spre dincolo (2011) a fost selectat la peste 140 de festivaluri.care a obtinut Cristalul (premiul pentru cel mai bun film de lung metraj) in Annecy si alte 35 de premii internationale.

A regizat, scris și co-produs filmul Întâlniri încrucișate (2008), selectat la Pusan, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg și Roma.

Înainte de aceasta, a lucrat ca regizoare, scenaristă și producătoare la mai multe documentare despre artă, și, de asemenea, ca director de imagine la două lungmetraje.

Foto: Anim’est, Alexander Bălănescu, Anca Damian – Roza Zah, facebook, cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.