Alexandru Tomescu: Concursul Enescu este o mare victorie culturală a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-concursul-enescu-este-o-mare-victorie-culturala-a-romaniei/

Violonistul român Alexandru Tomescu, care, alături de pianistul kazah Amir Tebenikhin, va deschide, printr-un concert de gală, cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu”, a declarat vineri, într-o conferinţă, că această competiţie este o mare victorie culturală a României.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2014

Ediţia a XIV-a a Concursului Internaţional „George Enescu” va fi deschisă, în premieră în istoria sa, printr-un concert de gală susţinut, sâmbătă, la Ateneul Român din Bucureşti, de doi dintre laureaţii de marcă ai competiţiei: violonistul român Alexandru Tomescu (ediţia 1999) şi pianistul kazah Amir Tebenikhin (ediţia 2009).

Vineri, în Sala Studio a Ateneului Român, a avut loc conferinţa de presă care a marcat deschiderea celei de-a XIV-a ediţii a Concursului Internaţional „George Enescu”, care se va desfăşura de sâmbătă până pe 27 septembrie.

„În urmă cu 15 ani, în 1999, am câştigat Concursul «George Enescu». A fost un moment foarte important pentru cariera mea atunci. (…) Concursurile nu sunt neapărat importante sau valoroase prin faptul că cineva câştigă în detrimentul altuia, ci sunt nişte oportunităţi, nişte şanse pentru tinerii artişti de a-şi deschide o carieră” – Alexandru Tomescu.

„Eu cred că, în România, importanţa şi ponderea pe care o dăm noi culturii, în felul în care ne raportăm la exterior, este în continuare subevaluată, subevaluată în raport cu posibilităţile pe care le avem. Nu suntem pe deplin conştienţi că în domeniul cultural (…) putem sta fără niciun compelx lângă oricine vrem din stăinătate. Nu avem absolut niciun fel de decalaj tehnologic faţă de ei”, a mai spus Alexandru Tomescu, menţionând că Festivalul şi Concursul „George Enescu” sunt două evenimente extrem de importante care contribuie la acest lucru, iar faima de care se bucură aceste acestea George Enescunu a apărut peste noapte.

Liliana Staicu, reprezentant al Radioului Public, a precizat că la Radio România Muzical şi Radio România Cultural va fi transmis în direct concertul de sâmbătă seară, iar finalele şi semifinalele vor fi înregistrate şi retransmise ulterior.

La rândul său, Cătălin Sava a declarat că toate cele trei finale vor fi transmise în direct pe TVR 2, TVR HD, TVR Internaţional, dar şi pe tvrplus.ro, iar cele trei semifinale vor fi înregistrate.

Cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu” are loc la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

La această ediţie, concursul deschide drumuri pentru cariera internaţională a 240 de tineri artişti, din 36 de ţări, de pe cinci continente, câţi s-au înscris în competiţie.

Foto cu Alexandru Tomescu şi Concursul Enescu

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.

26
/08
/22

Dimitri’s Bats a lansat piesa „Get Your Fix”, un nou single despre reclame, dragoste și consumerism, de pe viitorul EP al trupei, „Get Your Fix”. Vă invităm să-l cunoașteți mai bine pe Radu Osaciuc, solistul trupei, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.