Alexandru Tomescu, recital cu vioara Stradivarius la Casa Artelor „Dinu Lipatti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-recital-cu-vioara-stradivarius-la-casa-artelor-dinu-lipatti/

Sâmbătă, 26 mai, de la orele 19.00, Casa Artelor „Dinu Lipatti” găzduieşte recitalul extraordinar „Balada, un secol de muzică”, al violonistului Alexandru Tomescu, interpretat la celebra vioară de patrimoniu naţional Stradivarius Elder-Voicu!

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2018

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită , la Recitalul extraordinar ‘Balada, un secol de muzică’, susținut de violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Turneului Internațional Stradivarius.

Continuând seria evenimentelor care celebrează Centenarul Marii Uniri, dorind să prezinte cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești, Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’, cel mai nou centru cultural al Capitalei, condus de regizoarea Alice Barb, centru de excelență ce promovează artele clasice și cu precădere opera pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, aduce în fața publicului său proiectul ‘Balada, un secol de muzică’, un recital-eveniment, ce se va desfășura atât în Salonul de muzică al Casei Lipatti, cât și în curtea acesteia.

Programul recitalului va cuprinde lucrări de Dinu Lipatti, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Jora, Constantin C. Nottara, Mircea Chiriac, Dumitru Capoianu, Tiberiu Olah.

Vioara Stradivarius Elder-Voicu este obiect de Patrimoniu Național, CategoriaTezaur, iar denumirea sa originală este ‘Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702’. De la apariția sa a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F.Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna) și, bineînțeles, a marelui violonist român Ion Voicu.

Din anul 2007 până în 2018, în urma unui concurs, vioara Stradivarius Elder-Voicu îi este încredințată violonistului Alexandru Tomescu. Prețiosul instrument a devenit, de 11 ani, protagonistul Turneului Internațional Stradivarius, care anul acesta este găzduit și de Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’.

 Alexandru Tomescu

Violonistul Alexandru Tomescu și-a desăvârșit studiile între 1995 si 1999, la Conservatorul din București, obținând burse de studii în SUA și Elveția, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah și Hermann Krebbers. A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Theatre des Champs-Elysees.

Angela Drăghicescu

Pianista Angela Drăghicescu a absolvit Liceul de Muzică ‘George Enescu’ din București, în 2001 a obținut o bursă de studii din partea Guvernului American pentru cursurile de pian ale Universității de Muzică din Louisiana, la clasa marelui pianist Michael Gurtunde.

În 2012 a obținut titlul de Doctor în Muzică al Universității de Muzică din Texas, făcându-și debutul la Carnegie Hall, unde s-a întors, în 2017, pentru a prezenta premiera americană a sonatinei pentru vioară și pian a marelui pianist Dinu Lipatti. În prezent ocupă funcția de profesor universitar de pian și muzică de cameră la Universitatea din Alabama, Statele Unite ale Americii și este unul din acompaniatorii oficiali ai concursului George Enescu.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, iar recitalul va fi transmis, în direct, în curtea Casei Lipatti.

Foto: Alexandru Tomescu – facebook

11
/01
/23

The Strizzers sunt o trupă de rock alternativ din București, care își invită ascultătorii să exploreze alături de ei un nou concept – rockul urban.

06
/01
/23

Tenorul Rolando Villazón este invitatul special al celor două reprezentații ale spectacolului „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban, conducerea muzicală Ciprian Teodorașcu, de pe scena Operei Naționale București. Reprezentațiile vor avea loc joi, 12 ianuarie, și sâmbătă, 14 ianuarie, ora 18:30.

04
/01
/23

Filarmonica "George Enescu" celebrează Anul Nou în concertele de joi 5 și vineri 6 ianuarie 2023, ora 19.00, pe scena Ateneului Român. Sub bagheta maestrului David Crescenzi, vor evolua Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii, într-un program ce cuprinde lucrări de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Gaetano Donizetti, Amilcare Ponchielli, Johann Strauss-fiul și Emile Waldteufel. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

22
/12
/22

Palatul Bragadiru vă invită vineri, 23 decembrie, de la ora 19:00, la concertul extraordinar „Din suflet, de Crăciun” - o producție originală în care repertoriul și coregrafia se îmbină grațios, alături de o experiență wine-tasting de neuitat, pentru a putea savura Ajunul Crăciunului în atmosfera sofisticată a unui palat, monument istoric, fondat în anul 1905.

22
/12
/22

Corul Filarmonicii „George Enescu", pregătit de maestrul Ion Iosif Prunner, susţine la Berlin un concert extraordinar pe 23 decembrie, de la ora 20 (Ora României), concert transmis live de Radio România Muzical. Deplasarea în Germania şi partea de tour management pentru acest eveniment sunt asigurate de Artexim, organizatorul Festivalului Internaţional George Enescu.

21
/12
/22

În perioada 4 – 20 decembrie 2022 Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut 9 spectacole care s-au desfășurat cu casa închisă, în cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului”, care a avut loc la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și București. Invitați speciali ai Corului Madrigal au fost actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu.

21
/12
/22

Strălucita atmosferă plină de fervoare a muzicii clasice este rezervată celor care vor alege să se bucure de trecerea dintre ani la Sibiu. Aflat la cea de-a 14-a sa Ediție, Concertul de Anul Nou de la Sibiu continuă să inoveze formula vieneză și propune publicului tema sonoră a unui «City Break».

20
/12
/22

În preajma Crăciunului, Filarmonica "George Enescu" invită publicul în zilele de joi, 22 decembrie şi vineri, 23 decembrie la ultimele concerte programate în stagiunea simfonică din anul 2022. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii se va afla dirijorul francez Nicolas Simon, iar ca soliste vor evolua violonistele Sarah şi Deborah Nemţanu, născute la Bordeaux într-o familie de muzicieni de origine română, cu remarcabile cariere internaţionale.

19
/12
/22

Prima parte a stagiunii 2022-2023 se încheie la Sala Radio cu un eveniment de cea mai înaltă ținută artistică! Vineri, 23 decembrie (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio, în primă audiție în România, Swing Symphony, lucrare compusă de celebra personalitate a jazz-ului mondial Wynton Marsalis. Acesta este deținător a 9 premii Grammy și director artistic de jazz al cunoscutului Lincoln Center – New York, una dintre cele mai importante scene ale Americii. O altă creație semnată de artistul american (Blood on the Fields) este prima compoziție de jazz care a obținut vreodată Premiul Pulitzer pentru muzică.

16
/12
/22

Folclor românesc și argentinian, muzică clasică și jazz, operă și musical, colinde și o expoziție de artă cu vânzare, toate acestea pentru a sărbători un Crăciun de neuitat, într-un palat cu aer interbelic, monument istoric, fondat în anul 1905.