Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz – recitaluri electrizante în Turneul Naţional Stradivarius
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-si-eduard-kunz-recitaluri-electrizante-in-turneul-national-stradivarius/

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu – succese extraordinare.

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2014

Virtuozitatea celor doi și magnetismul muzicii de Prokofiev transformă concertele Turneului Stradivarius într-o experienţă inedită pentru public.

După ce trei ani la rând Alexandru Tomescu a adus pe scenă spectacole sincretice în care muzica era îmbinată cu alte arte, anul acesta el a dorit să lase muzica să vorbească de la sine şi alături de Eduard Kunz, s-a hotărât să o poarte, ca în fiecare an, către un număr cât mai mare de auditori.

Un produs cultural de excepție, Turneul Stradivarius accelerează racordarea culturală la Occident, unde muzica de cameră se bucură de o atenţie deosebită. Cel mai apreciat violonist român demonstrează de şapte ani încoace că şi în România muzica clasică atrage un public vast, demontând mitul conform căruia aceasta este rezervată exclusiv elitelor.

Alexandru Tomescu a pornit în Turneul Naţional Stradivarius alături de unul dintre cei mai apreciaţi pianişti din Europa – rusul Eduard Kunz, un artist cu o carte de vizită impresionantă ce cuprinde concerte alături de cele mai importante orchestre europene şi nu numai, premii importante obţinute la competiţii internaţionale de pian şi probabil cea mai grăitoare descriere de care se poate bucura un pianist, venită din partea prestigioasei publicaţii BBC Music Magazine – care l-a inclus în topul celor mai promiţători 10 pianişti ai lumii.

Alexandru Tomescu Afis Turneul Stradivarius 2014

Un element original îl constituie includerea în programul fiecărui recital a Scherzo-ului pentru vioară şi pian – primul opus compus de Gabriel Gîţan, care a câştigat concursul de creaţie propus de Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz. Gabriel Gîţan este elev în clasa a XI-a la Colegiul “George Enescu” din Bucureşti, iar partitura sa a entuziasmat publicul încă de la prima interpretare.

2014 este cel de-al doilea an consecutiv în care Turneul Naţional Stradivarius este dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România – o organizaţie care de peste 15 ani luptă împotriva abandonului copiilor, închizând orfelinate de tip vechi şi relocând copiii într-un mediu pe care să îl poată numi “acasă”, fie că este vorba de asistenţă maternală, case de tip familial ori reunire cu familia biologică.

Scopul HHC România este ca până în 2020 să închidă toate orfelinatele de tip vechi din România.

Alexandru Tomescu s-a alăturat proiectelor acestei fundaţii încă din 2012 şi îi invită pe iubitorii muzicii bune să spună “da” unei donaţii care în mod sigur va aduce un zâmbet pe feţele celor mai vulnerabili copii.

Traseul Turneului Stradivarius

Turneul Stradivarius continuă în Craiova (4 iunie – Filarmonica Oltenia), Bacău (7 iunie – Filarmonica “Mihail Jora”), Iaşi (9 iunie – Universitatea de Arte “George Enescu”) şi Bucureşti (11 iunie – Sala Radio).

Pentru mai multe informaţii puteţi accesa pagina de web www.turneulstradivarius.ro şi pentru a fi în permanenţă la curent cu noutăţile apărute în turneu daţi like la paginile de Facebook ale celor doi artişti: Alexandru Tomescu Oficial şi Eduard Kunz.

28
/01
/21

Trio Affresco este alcătuit din flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, solist al Filarmonicii „George Enescu“, violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici, câștigător al concursului „George Enescu“ ediția 2001, custode al viorii Nicolò Gagliano din 1751, proprietate a Rațiu Family Charitable Foundation și pianista Diana Ionescu, câștigătoare a Concursului Internațional „George Enescu“, ediția 2001.

28
/01
/21

Joi, 28 ianuarie, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online a Filarmonicii „George Enescu”, va fi difuzată o înregistrare din 2018, în care Orchestra simfonică, condusă de regretatul dirijor Camil Marinescu, a interpretat Concertul pentru vioară, flaut şi orchestră de coarde semnat de Johann Sebastian Bach și Plastic - Rock Concerto de Dan Dediu. Ambele lucrări i-au avut solişti pe flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pe violonistul Gabriel Voicu. În partea a doua a evenimentului, ansamblul a prezentat Simfonia nr. 9 de Franz Schubert.

15
/01
/21

OAMENII MUZICII Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus MOZART. Sau Wolfgang Amadé, cum s-a semnat mai apoi (Amadeus i s-a spus doar postum). 27 ian. 1756 – 5 dec. 1791. Uitaţi tot comerţul din jurul „brandului” Mozart. Ignoraţi tot ce aţi auzit din zbor despre el. Pur şi simplu descoperiţi-l. Și îndrăgostiţi-vă.

29
/12
/20

Pe 31 decembrie, ora 19.30 a României, la Centrul de Artă și Cultură din Lugano, Elveția, maestrul Ion Marin va dirija Concertul Extraordinar de Anul Nou al Orchestrei Elveției Italiene - OSI. Evenimentul o va avea ca solistă pe marea pianistă Martha Argerich, iar programul va cuprinde Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven și Simfonia nr. 5 de Franz Schubert.

28
/12
/20

OAMENII MUZICII Antipaticul 2020, anul pandemiei, a fost și cel al unei aniversări splendide: 250 de ani de la nașterea celui care, alături de Mozart și Bach, rămâne unul dintre cele mai frumoase și copleșitoare evenimente din istoria muzici, unul extrem de relevant și astăzi: Ludwig van Beethoven.

28
/12
/20

Pe 23 decembrie, Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” a primit DISCUL DE AUR din partea Casei de producție Roton Music pentru noua serie de albume dedicate sărbătorilor, lansată pe 16 noiembrie 2020. Distincția a fost acordată pentru performanțe remarcabile în vânzări.