Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz, turneu pentru salvarea casei Enescu din Mihăileni
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-si-eduard-kunz-turneu-pentru-salvarea-casei-enescu-din-mihaileni/

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Eduard Kunz vor susţine Turneul Internaţional Stradivarius „Enescu Experience 2015”, între 3 mai-15 iunie, în România, Republica Moldova şi Franţa, evenimentul fiind dedicat memoriei lui George Enescu şi având ca scop restaurarea casei Enescu din Mihăileni.

Un articol de Petre Ivan|1 mai 2015

Turneul Internaţional Stradivarius „Enescu Experience 2015” îi va purta pe cei doi artişti în 15 centre culturale din România, Republica Moldova şi Franţa, unde aceştia vor susţine concerte, dar şi o serie de conferinţe şi întâlniri cu tinerii din licee şi universităţi.

Aflat la a opta ediţie, turneul este dedicat memoriei lui George Enescu, la 60 ani de la moartea muzicianului român.

În cadrul turneului, care va începe pe 3 mai la Sinaia, un loc foarte drag lui George Enescu, violonistul Alexandru Tomescu va interpreta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, alături de pianistul rus Eduard Kunz, în premieră naţională, integrala operelor lui George Enescu pentru vioară şi pian.

În acest an, Turneul Internaţional Stradivarius „Enescu Experience” este dedicat unei cauze sociale şi de interes public – restaurarea Casei Enescu de la Mihăileni-Botoşani şi transformarea ei într-un centru cultural şi muzical internaţional.

Casa din Mihăileni a aparţinut bunicilor după mamă ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici şi soţiei sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a şi murit, în martie 1909.

„Ne propunem colectarea de fonduri în cadrul Turneului pentru a ajuta la reconstrucţia casei Enescu şi a construi un centru de artă care să poată fi folosit în crearea de evenimente culturale şi educaţionale internaţionale”, spune Alexandru Tomescu.

Foto: Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz – wikipedia

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.