“Alpha”, pregătit să domine la cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/alpha-pregatit-sa-domine-la-cinema/

Sfârşitul verii aduce pe marile ecrane o producţie impresionantă atât prin povestea inedită, cât şi prin efectele vizuale spectaculoase: “Alpha”.

Un articol de Petre Ivan|23 august 2018

Reunind o distribuție internațională, filmul realizat de Columbia Pictures și Studio 8 prezintă o călătorie prin vremuri imemoriale, în timpul erei glaciare, pe când Homo sapiens făceau primele încercări de domesticire a lupilor, transformându-i din fiare și dușmani în prieteni – o experiență emoționantă, care transcende milenii. “Alpha” va rula, în premieră, la cinema începând de vineri, 24 august 2018.

În zorii istoriei, acum 20.000 de ani, primii Homo sapiens învață atât tainele supraviețuirii în condiții vitrege, cât și secretele comunicării dincolo de limitele speciei.

Într-o Europă înghețată, cu ierni lungi și grele, tânărul solutrian Keda din tribul Cro-Magnon(interpretat de Kodi Smit-McPhee, care a jucat și în filmele “Let Me In,” “X-Men: The Apocalypse”) este rănit grav în timpul primei sale vânători de bizoni. Considerat mort și rămas singur, trebuie să înfrunte o mulțime de pericole, dar are și șansa de a se apropia de un lup rănit și singur ca și el: Alpha.

Keda (Kodi Smit-McPhee) with Alpha in Columbia Pictures and Studio 8’s ALPHA.

Treptat, relația dintre ei avansează și fiara se transformă în prieten, iar Keda, devenit războinic în toată regula, descoperă că împreună au mai multe șanse să supraviețuiască, dacă învață să comunice și au încredere unul în celălalt. Prietenia lor nu doar că le schimbă amândurora viața, ci dă un alt sens existenței și influențează pentru totdeauna viitorul omenirii. Reînviind o eră de mult apusă, această poveste universală depăşește barierele lingvistice și ne arată cum trăiau strămoșii preistorici. Autenticitate, emoţie şi imagini uimitoare – iată ce ne rezervă “Alpha”, din 24 august 2018, la cinema.

Desigur, intensitatea filmului se datorează mult și efectelor vizuale, echipa de producție oferind spectatorilor o călătorie fantastică prin peisaje glaciare. Pentru o mai mare încărcătură emoţională, majoritatea scenelor au fost filmate cu animale reale, nu realizate digital. Totodată, pentru a portretiza Solutrienii în termeni cât mai veridici, producătorii au colaborat cu arheologi și paleologi pentru ca personajele să arate și să comunice întocmai așa cum se presupune că ar fi făcut-o primii oameni, ba chiar au creat o limbă nouă, limba Cro-Magnon – o adevărată provocare pentru lingviști și actori. Scenariul nu abundă însă în dialoguri, astfel încât mare parte din comunicare se realizează prin limbajul trupului, sporind dramatismul și dinamica vizuală. De altfel, nu întâmplător producătorii au ales o distribuție internațională: actorii din Australia, Islanda, Suedia, Polonia, Belgia, Chile, Bolivia, SUA și Canada, alături de câinii-lup din Cehia, Spania și insulele scoțiene Orkney transmit spectatorilor sentimentul că, dincolo de barierele culturale și lingvistice, toți avem aceleași nevoi și temeri.

“Este aproape ca o poveste spusă la focul de tabără de pe vremuri”, spune Albert Hughes, regizorul și creatorul poveștii Alpha (cunoscut pentru producția“The Book of Eli”). O poveste a comunităţii, care ne prilejuiește o călătorie emoţionantă într-un trecut cu totul necunoscut, dar şi o lecţie despre prietenie și încredere, despre comunicare și evoluție.

Filmările au avut loc în Canada, în Vancouver şi în preeria şi mlaştinile din sudul Albertei, în estul Islandei, în Los Angeles şi Apple Valley, California, precum și la Dinosaur Park, sit aflat sub egida UNESCO, unde se păstrează 150 de schelete complete de dinozauri din perioada cretacică, de acum 75 de milioane de ani.

Echipa tehnică include laureați la Oscar, iardin distribuție fac parte Jóhannes Haukur Jóhannesson, Leonor Varela, Marcin Kowalczyk, Jens Hultén, Natassia Malthe, Spencer Bogaert, Mercedes de la Zerda și câinele-lup Chuck din Cehia în rolul lui Alpha. Realizat de Columbia Pictures şi Studio 8, filmul durează 96 de minute, se adresează audienței generale și este distribuit în România de InterComFilm Distribution.

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.