Ambasadorii Teatrului Nottara și spectacolele lor preferate
https://www.ziarulmetropolis.ro/ambasadorii-teatrului-nottara-si-spectacolele-lor-preferate/

Teatrul Nottara şi-a prezentat astăzi ambasadorii pentru stagiunea 2015-2016: Ioana Calotă, Gabriel Răuţă şi Vlad Zamfirescu. Cei trei actori au vorbit despre spectacolele lor preferate. În toamna aceasta, Teatrul Nottara a pregătit nu mai puţin de opt premiere.

Un articol de Adina Scorţescu|17 septembrie 2015

După ce, în stagiunea trecută, ambasadorii Teatrului Nottara au fost Andi Vasluianu, Ada Navrot și Dan Bordeianu, acum a venit rândul altor tineri actori să-și întâlnească publicul, și în afara spectacolelor (la evenimente, prin interviuri și emisiuni de televiziune).

„Ne-am dorit să atragem public tânăr, atât prin spectacolele pe care le vom monta, cât și prin distribuțiile care cuprind actori tineri. Ne-am dorit să micșorăm distanța dintre cei de pe scenă și cei din sală”, a declarat în cadrul conferinței de presă Mădălina Negrea, secretar literar al Teatrului Nottara.

Ioana Calotă (care joacă în șapte producții la Nottara), a vorbit despre spectacolul ei preferat, „Vestul singuratic”: „E un spectacol care mă preocupă ca suflet de om, pentru că vorbește de copilăria tulburată a unor frați; e un spectacol de subconștient, un spectacol de o psihanaliză adâncă, dincolo de umorul sec, irlandez.” (Spectacolul a fost selectat în Festivalul Național de Teatru.)

Actrița a vorbit și despre valoarea teatrului, într-o epocă dominată de interacțiunea online: „Ne dorim cu toții să jucăm, ne dorim ca teatrul să trăiască. Acum, când totul e pe Internet, faptul că vine omul la teatru și se întâlnește cu – iertați-mi expresia – transpirația mea, această relație trupească pe care poți s-o ai cu actorii și cu muzicienii de la Nottara mi se pare o readucere la primar, la ceea ce trebuie să fie relația umană – atingere, auz, miros; să fii emoționat de cel care stă în fața ta, care se uită în ochii tăi. De asta veniți la spectacole, ca să fiți mișcați.”

Gabriel Răuță (și el actor prolific, prezent în opt producții ale Teatrului Nottara) a ales „Fazanul” lui Georges Feydeau:„ Este unul dintre spectacolele pe care nu doar că-l recomand, dar trebuie să-l vedeți ca să vă convingeți când zic că Alex Mâzgăreanu a șters praful de pe comedia bulevardieră. Dacă te duci să vezi spectacolul, observi un filtru foarte modern, foarte proaspăt, o atmosferă care se înscrie în epoca anilor ’60; e un spectacol foarte tonic, cu un mecanism comic foarte interesant, cu nuanțe foarte precise la nivel de joc actoricesc. Cei care apreciază comedia cred că vor uita alte montări cu aceeași piesă…”

Spectacolul preferat al lui Vlad Zamfirescu este „Panică”: „Țin mult la spectacolul ăsta, pentru că mi se pare că e foarte legat de psihologia fin umană a caracterului personajelor. Mi se pare un alt gen de comedie, nu ăla la care lumea se hăhăie din toți rărunchii… un gen la care oamenii sunt mai atenți la ce se întâmplă cu ei. Este un autor pe care nu-l știam (n. red. – Mika Myllyaho), l-am descoperit acum; se apropie de preferații mei, Neil LaBute și David Mamet.”

În toamna aceasta, Teatrul Nottara va avea nu mai puțin de opt premiere: „Aprilie dimineața”, „Femei de post” (regia Andreea Vulpe), „Călătoria” (scenariul și regia Gavriil Pinte), „ Viața e suferință” (regia Vlad Massaci), „Trei nopți cu Madox” (de Matei Vișniec), „Tango monsieur” (un text contemporan, montat de Anca Colțeanu), „Colateral” (de Alexandru Popa; îl veți întâlni pe Vlad Zamfirescu într-o postura nouă, de regizor), „Familie de artiști” (regia Alexander Hausvater).

Foto: Teatrul Nottara

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.