Amina Claudine Myers și noul său album SAMA ROU, în premieră în București, la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/amina-claudine-myers-si-noul-sau-album-sama-rou-in-premiera-in-bucuresti-la-arcub/

Cunoscuta pianistă şi interpretă de jazz adaugă la impresionanta discografie un nou album ’’SAMA ROU – Cantecele sufletului meu’’, în care explorează rădăcinile sale africane şi tradiţiile din Sudul SUA

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2016

După succesul înregistrat de concertul artistului Cristian Soleanu, Artist In Residence – noua serie de concerte de jazz de la ARCUB, curatoriată de Lucian Ban, continuă cu Amina Claudine Myers şi noul ei album, SAMA ROU – Cântecele sufletului meu, pe 19 noiembrie, de la ora 19.30, la ARCUB, Sala Mare.

Albumul „Sama Rou – Cântece din sufletul meu” reprezintă o reflecţie a moştenirii dobândite de artistă în perioada copilăriei, când s-a mutat în freamătul oraşului care nu doarme niciodată – New York. Amina Claudine Myers aduce, de asemenea, în prezent, imnuri şi melodii spirituale tradiţionale ale Sudului Statelor Unite, conectate cu rădăcinile sale din Africa.

amina-claudine-myersarcub

Cunoscuta artistă de jazz a fost atrasă de muzica auzită la radio de la o vârstă foarte fragedă, plăcându-i în mod deosebit părţile interpretate de pian în genul muzical R&B al anilor 50. O prietenă i-a sugerat că ar putea să câştige câţiva dolari găsindu-şi un job ca pianistă solo într-unul dintre bordelurile din oraş. La început a refuzat, dar mai târziu a acceptat şi şi-a început cariera ca muzician profesionist.

După mutarea ei în Chicago, în anii 60, a luat contact cu oameni din asociaţia AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians) iar această experienţă i-a deschis calea pentru a compune şi a pune în scena propria sa muzică.

Biletele în valoare de 50 lei (25 lei reducere pentru elevi, studenţi, pensionari) pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB str. Lipscani 84-90 sau online, pe arcub.ro, bilet.ro.

Iniţiat de către unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence îşi doreşte să devină o pepinieră pentru noile direcţii în jazz-ul românesc şi european, precum şi o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Programul Artist in Residence este modelat dupa programe similare din lume – San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis in Amsterdam, şi îşi propune să pună in centru Artistul-Curator, într-o serie de concerte cu focus tematic, iar ‘’21st century jazz – de la tradiţie la avangardă’’ este conceptul curatorial propus de Lucian Ban pentru această primă stagiune de jazz la ARCUB:

“Jazz-ul la inceputul acestui mileniu este mai divers şi mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă şi este influenţat de miriade de surse complementare şi genuri muzicale: de la muzică clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock şi hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a  aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea şi de a crea noi direcţii în sec XXI.’’ Lucian Ban

Programul Artist in Residence 2016

3 decembrie: Paolo Profeti Quintet

17 decembrie: Mircea Tiberian & Toma Dumitriu Pale Dot

  Lucian Ban – Mr. Joy: A Celebration of Paul Bley

Proiectul Artist in Residence este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”. 

23
/01
/16

Mai este loc de noi interpretări pentru Brahms și Beethoven? Mi-am pus întrebarea înainte de a asculta două discuri apărute recent pe piață, semnate de nume importante ale artei interpretative contemporane: violonista olandeză Janine Jansen și dirijorul austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh. Și am descoperit, nu neapărat cu surprindere, ci cu încântare, că Brahms și Beethoven au încă (foarte) multe de spus.

22
/01
/16

Super! Pet Shop Boys lansează un nou album, cel de-al 13-lea al grupului care a cunoscut gloria cu hituri ca "West end girls", "It's a sin", "Domino Dancing" sau "Go west". Noul album, ce urmează să apară pe piaţă pe 1 aprilie, se numeşte, desigur, "Super".

20
/01
/16

Vineri, 22 ianuarie (19.00), Orchestra Națională Radio îi invită pe iubitorii muzicii la un concert MOZART / BEETHOVEN, eveniment ce se va desfășura la Sala Radio sub bagheta dirijorală a lui MĂDĂLIN VOICU - fiul marelui violonist Ion Voicu - și cu participarea apreciatului violonist ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de interpreta pe vioara Stradivarius, instrument pe care a cântat și Ion Voicu.

15
/01
/16

„Muzică, prin fond şi prin formă, poezia lui Eminescu nu mai are nevoie de nici o altă melodie”, spunea criticul şi istoricul literar Garabet Ibrăileanu, încercând să sublinieze ideea, adevăratră în fond, că muzicalitatea poeziei eminesciene, excepţională, îşi este suficientă sieşi. Cu toate acestea, nu puţini au fost artiştii români care, de-a lungul anilor, au pus pe muzică câteva dintre cele mai cunoscute poezii eminesciene.