Amor balcanic călător, la Divan Film Festival 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/amor-balcanic-calator-la-divan-film-festival-2017/

Într-un spaţiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar şi iubirea. De care te bucuri unde, când şi cum poţi, chiar şi pe drum. Pătimaşe şi variate, poveştile de amor balcanic au prins viaţă în filme care te însoţesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

Un articol de Liliana Matei|22 iulie 2017

Cele mai interesante se-adună în perioada 18 – 26 august în Craiova și Port Cultural Cetate din județul Dolj, la cea de-a opta ediție a Divan Film Festival, filme, muzică și artă culinară balcanice, ingrediente necesare unei experiențe festivaliere în sudul României sau pe marginea Dunării. În programul aceste ediții se regăsesc 18 filme de lungmetraj, din care 17 vor fi proiectate în premieră națională.

Filmul care va deschide ediția dedicată amorului balcanic este „Bourek” (Grecia/Cipru/SUA, 2016), o comedie dulce-amăruie în care protagoniștii călătoresc, mănâncă și se iubesc în insula ficțională Chronos, semn că dragostea balcanică e cu dor de ducă și rezistă probei timpului.

În lungmetrajul regizorului Vladan Nikolic, bourek-ul e o specialitate culinară a cărei apartenență e disputată aprig de greci, turci, albanezi sau bulgari și, totodată, pretext pentru discuții care continuă până târziu în noapte, unind sau dezbinând cupluri, creând noi povești de dragoste sau punându-le capăt. Eleni (Katerina Misichroni) gătește pentru toți oaspeții ei, dar mai ales pentru Frank (Jason Grechanik), astfel încât în această coproducție Grecia – Cipru – SUA, dragostea, fie ea și culinară, plutește în aer.

Aer de vacanță cu parfum de amor balcanic vine și dinspre „A Brief Excursion” / „Kratki izlet” (r. Igor Bezinovic, Croația, 2017) și „Wind” / „Vetar” (r. Tamara Drakulic, Serbia, 2016), care vor fi proiectate în premieră națională în Port Cultural Cetate în cea de-a doua săptămână de Divan Film Festival. În primul caz, iubirea (pierdută) e o preocupare constantă a protagonistului Stola, în cel de-al doilea, pentru eroina adolescenta Mina e o speranţă firavă.

Iubirea călătoare se vede în „Light Thereafter” (r. Konstantin Bojanov, Bulgaria/ Belgia, 2017), un drum pe care protagonistul îl parcurge în sens invers, pentru ca la final, să se regăsească pe sine, în vreme ce în „Exotica, Erotica, Etc.” (r. Evangelia Kranioti, Franța/ Grecia 2015), dragostea se simte pe drum ca acasă. Viaţa marinarilor se scrie port cu port şi aromă cu aromă. În urma lor rămân prostituatele care încă mai speră. Însă, cea mai frumoasă poveste e cea a mării, istorisită și trăită de cei care pleacă şi cele care rămân.

La Divan Film Festival 2017, drumul poate fi vacanță exotică, traseu sinuos către casă, mijloc de trai sau mod de a pierde timpul, dar de fiecare dată, la capătul drumului se află dragostea. Iar tema acestei ediții gravitează în jurul celui mai aromat ingredient – Balkan Love, care se va regăsi din plin în propunerile din meniul cinematografic și culinar al festivalului.

Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august în Craiova (Centrul Vechi), iar în perioada 21 – 26 august în Portul Cultural Cetate. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.

În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.

Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finațat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei și Institutului Cultural Român.

Citiţi şi:
27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.