Lungmetrajul „Insula”, de Anca Damian, din 11 noiembrie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/lungmetrajul-insula-de-anca-damian-din-11-noiembrie-in-cinematografe/

De vineri, 11 noiembrie, cel mai nou lungmetraj de animaţie realizat de Anca Damian va putea fi vizionat în cinematografele din întreaga ţară.

Un articol de Ziarul Metropolis|7 noiembrie 2022

Cinefilii din Arad, Baia Mare, Bistrița, București, Caransebeș, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Gura Humorului, Iași, Lugoj, Miercurea Ciuc, Oravița, Oțelu Roșu, Pietroșani, Piatra Neamț Pitești, Ploiești, Reșița, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara și Vulcan au șansa de a intra în universul magic al filmului, via marele ecran de cinema. Programul complet și informațiile despre bilete sunt disponibile aici.

„Insula” a fost selectat în peste 50 de festivaluri din toată lumea (printre care Big Screen Competition Rotterdam, Goteborg IFF, Competiția Internațională la Annecy IFF, Busan IFF) și a fost comparat de critici cu faimosul film de animație ”Yellow Submarine” al Beatles-ilor.

Spectatorii se pot aștepta la o abordare postmodernă a mitului lui Robinson Crusoe. Plecând de la premisa și poetica textului lui Gellu Naum (care a reinterpretat povestea lui Crusoe în piesa de teatru „Insula”) și integrând universul muzical al Adei Milea și Bălănescu Quartet (care au creat mai multe concepte de spectacol plecând de la același text al lui Naum), „Insula” este o operă aflată la intersecția artelor vizuale, muzicii și literaturii. Robinson Crusoe și Friday devin arhetipuri ale victimei și salvatorului într-o fabulă a lumii contemporane. Cum ne putem salva de bolile modernității, colaps ecologic și singurătate? Poate doar împărtășind singurătatea cu ceilalți. Iar filmul „Insula” invită publicul într-o călătorie onirică care îi va surprinde – dacă se lasă conduși de Robinson – un ghid cu care avem mai multe în comun decât am vrea să acceptăm.

Publicul din București poate experimenta universul vizual din film și prin expoziția de realitate augmentată „În căutarea paradisului A.R.”, deschisă până sâmbătă, 19 noiembrie 2022. Expoziția este cu intrare liberă și poate fi vizitată la Institutul Goethe (Calea Dorobanți 32, București), joi și vineri, între orele 16:00 și 20:00, sau sâmbătă, în intervalul 11:00 – 17:00. Lucrările pot fi explorate în realitate augmentată prin intermediul aplicației „In Search of Paradise AR”, disponibilă pe App Store și Play Store, iar vizitatorii expoziției vor fi ghidați la cerere de personalul institutului.

Anca Damian a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în București, unde s-a specializat în imagine de film şi mai târziu a obținut un doctorat în Artă, cinematografie şi media. A lucrat ca regizoare, scenaristă și producătoare la mai multe lungmetraje și animații. Filmografia ei include „Întâlniri încrucișate” (2008), „Crulic – drumul spre dincolo” (2011), „O vară foarte instabilă” (2013), „Muntele Magic” (2015), „Moon Hotel Kabul” (2018) şi „Povestea fantastică a Maronei” (2019).

Filmele sale au fost distribuite la nivel internaţional şi au fost premiate în numeroase festivaluri, inclusiv cu Premiul Cristal pentru cel mai bun lungmetraj la Annecy, Premiul pentru Regie la Festivalul de film de la Varşovia, Miranda International Award la Madrid, Premiul Audentia oferit de Eurimages şi nominalizare la European Film Awards.

„Insula” este cel de-al șaptelea lungmetraj al regizoarei, iar „În căutarea paradisului A.R.” marchează primul său proiect new media. O co-producţie româno-franco-belgiană, „Insula” a avut premiera europeană la Festivalul Internaţional de Film Rotterdam, unde a rulat în competiţia Big Screen, urmată de proiecţii în selecţiile Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias – FICCI, Anima Film Festival Bruxelles, Flying Broom International Women’s Film Festival, FIKAM Meknes, Gualadajara International Film Festival. Premiera mondială a filmului a avut loc la Busan IFF.

Mai multe detalii pe Facebook și pe Instagram.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Revista Psychologies, Observator Cultural, GLAMOUR, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Happening.

 

 

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.