Ana Blandiana, în Spania cu „Patria mea A4“
https://www.ziarulmetropolis.ro/ana-blandiana-in-spania-cu-patria-mea-a4/

Ana Blandiana, una dintre cele mai cunoscute poete din România pe plan internaţional, va fi prezentă, în perioada 24 – 29 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare în Pamplona, Salamanca şi Madrid, a volumului „Patria mea A4”, cea mai recentă carte a autoarei apărută în limba spaniolă.

Un articol de Liliana Matei|23 noiembrie 2014

Astfel, pe 25 noiembrie, de la ora 19.45, acesta va susţine o prezentare la Librăria Auzolan din Pamplona, invitați fiind scriitorul și criticul literar Roberto Valencia şi Viorica Pâtea, cea care a realizat traducerea cărţii. Evenimentul este organizat în colaborare cu Foro Auzolan și Editura Pre-Textos, cea care a publicat volumul.

De asemenea, potrivit Institutului Cultural Român (ICR) din Madrid, pe 27 noiembrie, de la ora 19.00, Ana Blandiana va fi prezentă la Universitatea din Salamanca, în Aula Unamuno. Invitați, alături de autoare, sunt traducătorii Antonio Colinas și Viorica Pâtea și profesoara și specialista în literatură hispano-americană Francisca Noguerol.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Universitatea din Salamanca și Editura Pre-Textos, iar pe 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Casa Encendida din Madrid, unde vor participa traducătoarea Viorica Pâtea, Manuel Ramírez și poeții Andrés Catalán, Juan Carlos Mestre, Natalia Carbajosa și Ana Blandiana. Evenimentul este organizat în colaborare cu Casa Encendida și Editura Pre-Textos.

Ana Blandiana este poetă, prozatoare şi eseistă. Este una dintre cele mai importante conştiinţe artistice şi civice din peisajul literaturii române contemporane. Autoare a paisprezece cărţi de poezie, două volume de povestiri fantastice, şapte eseuri şi un roman, este una dintre cele mai cunoscute poete din România pe plan internaţional – din opera sa fiind traduse cincizeci și nouă de cărți, în 24 de limbi.

Ana Blandiana a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale printre care premiul de poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1969), premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1982), premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” (1997), premiul „Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor din România (2001), premiul „Gottfried von Herder” (Viena 1982), premiul Internaţional de Literatură Vilenica, premiul Internaţional de Poezie Camaiore (Italia 2005) şi premiul Special de Poezie „Giuseppe Acerbi” (Modena 2005).

După revoluţia din 1989, aceasta a preluat preşedinţia PEN Club Român, de a cărui reorganizare s-a ocupat în 1990. Este membră al Academiei Europene de Poezia (Luxemburg), a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” (Paris, 1997) şi se află printre membrii fondatori ai Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO, Verona, 2001).

În limba spaniolă, opera ei este reprezentată de „Antología poética bilingüe. Cosecha de Ángeles”, două volume de proză fantastică, „Proyectos de Pasado” şi „Las cuatro estaciones”, și volumul de poeme „Mi patria A4”.

În limba română, Ana Blandiana a scris volumele de poeme „Persoana întâia plural” (1964), „Călcâiul vulnerabil” (1966), „A treia taină” (1969), „Octombrie, Noiembrie, Decembrie” (1972), „Somnul din somn” (1977), „Ochiul de greier” (1981), „Stea de pradă” (1985), „Arhitectura valurilor” (1990), „Patria mea A4” (2011), romanul „Sertarul cu aplauze” şi eseul „Spaima de literatură” (2006).

Foto: Tudor Bogdan Alexandru

Citiţi şi:
23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?

28
/02
/22

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor „Făuritorii păcii”, „Războiul care a pus capăt păcii” și „Oamenii istoriei” oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: „Războiul. Cum ne-au modelat conflictele”, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.