Mini & Fanbook: cluburi de lectură și dezbateri pentru copii de 8-10 ani și 11-13 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/mini-fanbook-cluburi-de-lectura-si-dezbateri-pentru-copii-de-8-10-ani-si-11-13-ani/

FANBOOK este un proiect de educaţie prin lectură, iniţiat pentru a încuraja lectura în România, un hub educaţional şi cultural.

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2022

De peste șapte ani, el le propune copiilor literatură contemporană și facilitează dialogul cu autorii, traducătorii și ilustratorii români.

MiniFanbook și Fanbook sunt două cluburi de lectură lunare, cu participare gratuită și invitați speciali: autori, ilustratori, traducători, editori sau alte persoane direct implicate în magia apariției cărții ce se dezbate la club.

Fanbook este fratele mai mare, un club de lectură pentru copii de 11-13 ani, moderat de Ivona Munteanu, profesoară de limba română, Teach for Romania, care face ca întâlnirile să fie mereu interesante.

MiniFanbook îi seamănă leit, dar se adresează copiilor mai mici, de 8-10 ani. Gazda clubului este Ana Andronache, profesoară de limba engleză, Teach for Romania, mereu curioasă în interacțiunea cu copiii.

Întâlnirile celor două cluburi au loc lunar. Odată cu ridicarea stării de alertă, există speranța ca ele să fie reluate în format fizic, în librăriile Humanitas din București.

În luna martie întâlnirile sunt însă tot online (Zoom), în weekendul 19-20 martie, de la ora 16.00:

  • Sâmbătă 19 martie, la MiniFanbook, se va discuta romanul Mecanopolis de Flavius Ardelean, cu ilustrații de Ecaterina G., publicat la editura Polirom Junior. Întâlnirea se va desfășura cu participarea autorului, Flavius Ardelean, iar înscrierile se fac aici: https://forms.gle/PNo1fEjPHVxc3QmZA
  • Cartea propusă la Fanbook, duminică, 20 martie, este Dante, Divina Comedie, repovestită de Corina Anton, ilustrată de Mihail Coșulețu și publicată la Humanitas Junior. Întâlnirea se va desfășura cu participarea autorului, Corina Anton, iar înscrierile se fac aici: https://forms.gle/2e63dokXsoN7vzc17

Pentru înscrieri, dar și alte informații și detalii puteți folosi următoarea adresă: minifanbook@csrmindset.ro.

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.