Andrea de Vitis, unul dintre cei mai importanţi chitarişti italieni contemporani, concertează la ediţia aniversară a „Serilor de chitară”
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrea-de-vitis-unul-dintre-cei-mai-importanti-chitaristi-italieni-contemporani-concerteaza-la-editia-aniversara-a-serilor-de-chitara/

Cel de-al cincilea concert al „Serilor de chitară 2021” îl aduce în premieră la Bucureşti pe unul dintre cei mai interesanţi chitarişti ai tinerei generaţii, italianul Andrea de Vitis, muzician care impresionează prin forţa expresivă, dublată de o cunoaştere apropiată de perfecţiune a resurselor tehnice ale instrumentului.

Un articol de Liliana Matei|10 noiembrie 2021

Sâmbătă, 13 noiembrie, de la ora 19:30, în Sala de concerte „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Andrea de Vitis propune o călătorie sonoră într-o zonă de confluenţă a epocilor romantică şi modernă, cu un program care îmbină latura energică, dansantă a repertoriului chitaristic (Valsurile poetice de Granados şi Suita populară braziliană de Villa-Lobos) cu o serie de „omagii muzicale” aduse de compozitori de seamă confraţilor muzicieni: Homenaje pour le tombeau de Debussy de Manuel de Falla, Into the Rose Garden (for Julian Bream) de Angelo Gilardino şi seria Greeting Cards, op. 170 de Mario Castelnuovo-Tedesco. În deschidere, câștigătorul concursului online „Bursa Kitharalogos”, ediţia a III-a, va susţine un minirecital şi va primi premiul în valoare de 1200 de RON, alături de bursa la Academia ICon Arts 2022, în valoarea de 2200 de RON, oferită de UCIMR.

Intrarea la concert este liberă şi se face pe bază de rezervare, scriind la [email protected]

Pentru detalii, vă rugăm să accesaţi www.facebook.com/kitharalogos sau www.seriledechitara.ro . Intrarea la concert se face pe baza prezentării certificatului verde de  vaccinare și se face în limita a 30% din capacitatea maximă a sălilor. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Purtarea corectă a măştii este obligatorie pe întreaga durată a concertului.

Concertul va putea fi urmărit şi în direct, online, pe pagina de youtube a Asociaţiei Culturale Kitharalogos.

„Andrea De Vitis este unul dintre acei interpreți care cuceresc publicul și juriul prin fineţea modului său de a cânta, prin controlul extraordinar al dinamicii și al agogicii și prin claritatea cu care își afirmă gândirea, punând în valoare în același timp gândirea autorului.” (Il Fronimo, 2016).

Andrea De Vitis (Roma, 1985) s-a impus ca unul dintre cei mai interesanți şi inspiraţi chitariști ai generației sale. A absolvit cu note maxime Conservatorul „Morlacchi” (Perugia, Italia), la clasa lui Leonardo De Angelis. Și-a continuat studiile la „Academia de chitară Segovia” (Pordenone, Italia) cu Paolo Pegoraro și Adriano Del Sal; a participat la cursuri de măiestrie cu Oscar Ghiglia, Carlo Marchione, Arturo Tallini, Pavel Steidl, Frédéric Zigante, printre alții.

În ultimii ani, a câștigat peste 40 de premii la numeroase concursuri internaționale. Printre cele mai importante se numără: premiul I la Guitar Masters 2016 din Wroclaw, Certamen Internacional „Julian Arcas” de Almerìa, Forum Gitarre Wien, Iserlohn Guitar Competition, Budapest Guitar Competition, Mercatali Guitar Competition, Kutna Hora Competition, Gargnano International Competition, Mottola International Competition; premiul II la Guitar Foundation of America din Denver, Concursul Internațional „Pittaluga” din Alessandria (premiul I neatribuit) și Concursul Internațional „Frauchi” din Moscova (premiul I neatribuit).

Ca o recunoaștere a meritelor sale artistice, în 2013 a primit „Golden Guitar Award” pentru cel mai bun chitarist debutant al anului, la cea de-a 18-a ediție a Convenției Internaționale de Chitară „Pittaluga”, care a avut loc la Alessandria.

Andrea De Vitis a concertat în săli prestigioase din întreaga lume (SUA, Rusia, China, Spania, Austria, Germania, Belgia, Olanda, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia), iar recitalurile sale au fost aclamate de public și de presă. Cântă în mod regulat cu orchestre precum Aukso Kameralna (Polonia), Anima Musicae (Ungaria), Orchestra classica di Alessandria (Italia), Capella State Orchestra (Rusia).

Albumul său de debut „Colloquio cu Andrés Segovia”, lansat de casa de discuri DotGuitar în martie 2015, s-a bucurat de un mare succes de critică și de public, primind premiul „Golden guitar award for the best CD of the year” la cea de-a 22-a ediție a Convenției Internaționale de Chitară „Pittaluga”.

Este invitat frecvent să predea cursuri de măiestrie în cadrul unor festivaluri de prestigiu (Conservatorium Maastricht, Academia din Poznan, Hochschule fur Musik Stuttgart, Academia Regală de Muzică din Copenhaga, Festivalul de chitară din Budapesta, Festivalul de chitară din Kutna Hora). Andrea De Vitis este artist sponsorizat de D’Addario din anul 2015.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.