Andrei Oișteanu lansează la Bookfest „Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură”
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-oisteanu-lanseaza-la-bookfest-sexualitate-si-societate-istorie-religie-si-literatura/

Volumul „Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură” de Andrei Oişteanu a apărut în această săptămână în seria de autor dedicată scriitorului, la Editura Polirom. Volumul, apărut în ediţie ilustrată, va fi lansat în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2016, sâmbătă, 4 iunie, de la ora 13:00.

Un articol de Liliana Matei|29 mai 2016

Evenimentul va avea loc la Standul Editurii Polirom, Pavilionul C2, iar invitaţi, alături de autor, vor fi Mircea Cărtărescu şi Mircea Anghelescu.

O abordare comparativă a unui domeniu delicat, în care, apelând la numeroase aspecte inedite din istoria şi cultura României şi a lumii, autorul evidenţiază persistenţa în mentalitatea colectivă, fie şi în forme simbolice şi metaforice, a unor modele mentale şi comportamentale.

„Pe 8 aprilie 1967, la împlinirea vîrstei de 56 de ani, Emil Cioran îşi nota în jurnal următoarele: «În tot ce am scris, nu i-am adus sexualităţii omagiul pe care îl merită». Nu voi spune că am scris prezenta carte doar ca un omagiu adus sexualităţii, ci şi în încercarea de a înţelege delicatele şi misterioasele ei mecanisme şi modul în care ele influenţează (şi sînt la rîndul lor influenţate de) mecanismele sociale, morale şi culturale. Este vorba de sexualitatea omului, cel mai rasat animal din punctul de vedere al Culturii şi, tocmai de aceea, cel mai ratat animal din punctul de vedere al Naturii”, explică Andrei Oişteanu. „Compunând această lucrare, nu am plecat de la o teză prestabilită şi nici de la un plan premeditat. Ea s-a alcătuit cumva organic. Am scris această carte în aceeaşi măsură în care ea m-a scris pe mine. Poate aşa se explică relativa eterogenitate stilistică a volumului, cu treceri uneori spontane de la rigoarea academică la exprimarea eseistică, cu grad mai mare de libertate.”

Andrei Oişteanu este cercetător, membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Română), conferenţiar la Facultatea de Litere (Universitatea din Bucureşti) şi preşedinte al Asociaţiei Române de Istorie a Religiilor. Dintre cărțile publicate până acum amintim: „Grădina de dincolo. Zoosophia” (1980, 2012); „Motive şi semnificaţii mito-simbolice în cultura tradiţională românească” (1989); „Cutia cu bătrîni” (roman) (1995, 2005, 2012); „Mythos & Logos” (1997, 1998); „Cosmos vs Chaos: Myth and Magic in Romanian Traditional Culture” (1999); „Imaginea evreului în cultura română” (2001, 2004, 2012) (Premiul Uniunii Scriitorilor din România – Asociaţia Bucureşti; Marele Premiu al ASPRO); „Narcotice în cultura română” (2010, 2011, 2014) (Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România).

22
/06
/13

Marţi, 25 iunie, la ora 19.00, sunteţi așteptaţi pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu să petreceţi o seară indiană în care puteţi discuta despre romanul „Valurile pământului“ de Anuradha Roy.

20
/06
/13

Scriitorul Elie Wiesel, în vârstă de 84 de ani, supravieţuitor al Holocaustului, a confirmat pentru cotidianul francez La Croix că lucrează la un proiect de carte pe care o va scrie în colaborare cu preşedintele american Barack Obama, la începutul anului 2015.

10
/06
/13

„Kamceatka” este cel mai cunoscut roman al argentinianului Marcelo Figueras - o poveste despre o realitate apăsătoare („Războiul murdar“), privită prin ochii unui copil. Cartea a apărut anul acesta la Editura All, în colecția „Strada Ficțiunii“. Iar filmul care are la bază romanul a fost ales să prezinte Argentina la Premiile Oscar, secțiunea „Cel mai bun film străin“.

05
/06
/13

Astăzi, la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti, Adina Dabija, cunoscută mai ales pentru volumele sale de poezie („poezia-păpuşă“, „Stare nediferenţiată“), va citi fragmente din „Şaman“, primul său roman, apărut de curând în colecţia „Ego. Proză“ a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.