„Angajare de clovn”, la lansarea Programului de cooperare artistică Theatre Franco-Roumain
https://www.ziarulmetropolis.ro/angajare-de-clovn-la-lansarea-programului-de-cooperare-artistica-theatre-franco-roumain/

Spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti, „Angajare de clovn” de Matei Vişniec, în regia lui Ion Caramitru, alături de alte trei spectacole bucureştene va lansa programul de cooperare artistică franco-română în domeniul teatrului contemporan, THEATRE FRANCO-ROUMAIN.

Un articol de Liliana Matei|12 martie 2017

„Angajare de clovn” de Matei Vişniec, în regia lui Ion Caramitru, alături de „Brâncuși împotriva Statelor-Unite”, coproducție Teatrul Odeon și Compagnie SuzanneM/Eric Vigner Franța, „Micul Prinț”, în regia lui Alexandru Dabija de la Teatrul de Comedie şi „Artists Talk” de Gianina Cărbunariu de la ARCUB vor face obiectul lansării programului Theatre Franco-Roumain.

În prima etapă a acestui nou program iniţiat de Institutul Francez din București, cele patru spectacole mai sus amintite, selectate pe criteriul legăturii cu spaţiul cultural francez,  vor beneficia de supratitrare în limba franceză. Spectacolele se alătură astfel evenimentelor ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

Primele reprezentaţii în cadrul proiectului THEATRE FRANCO-ROUMAIN vor avea loc în data de 16 martie 2017, în Bucureşti. Spectacolul „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în regia lui Ion Caramitru, se joacă la această dată, de la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Național București. „Angajare de clovn”  aduce pe scenă (dar şi în sală şi foyer) spectacolul imposibilului, al întâlnirii cu iluzia absolută şi cu mirajul libertăţii fără graniţe. Totul, într-o montare plină de umor, sensibilitate, cinism duios, acrobaţii sufleteşti, în care teatrul şi circul se întrepătrund pe tărâmul comun al spectaculosului, se arată într-un comunicat de presă.

Pentru a beneficia de supratitrare în condiţii optime, la achiziţionarea biletelor pentru această reprezentaţie va trebui să solicitaţi locuri în sectorul „A” din Sala Studio .

Următoarele etape ale programului THEATRE FRANCO-ROUMAIN se vor derula pe mai mulți ani, estimează organizatorii, și vor consta în traduceri de texte dramatice contemporane franceze în limba română și reciproc, realizarea unei platforme comune sharing și open source de dramaturgie contemporană franceză și românească, artiști și spectacole invitate, dar și coproducții.

Foto Florin Ghioca

20
/09
/23

Cezar Antal este absolvent al Universității de Arte "George Enescu" din Iași, Facultatea de Teatru, Secția Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete. A fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, în prezent fiind angajat al Teatrului Odeon din București. A colaborat cu regizori importanți de teatru și film. La Teatrul Metropolis joacă în piesa "Disco Regret", scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs.

20
/09
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă găzduiește în perioada următoare două vernisaje – Happiness is simple, al artistei Antonia Ionescu, pe 20 septembrie, la Palatul Bragadiru și instalația colectivă și imersivă Share, Tag or Dye Again, pe 23 septembrie, în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 și Casa Carol 53 și propune vizitatorilor un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair), care se va desfășura între 22 – 24 septembrie la Kraft Market (str. Matei Millo nr. 8 – 10).

20
/09
/23

În luna octombrie începe ,,Străzile de film”, proiectul care te îndeamnă să redescoperi magia Bucureștiului prin cinematografie. O incursiune într-o lume a filmului și a arhitecturii orașului pe care îl numim acasă.  

20
/09
/23

Bucharest International Film Festival (BIFF) 2023, aflat în plină desfășurare, se bucură de un real succes, majoritatea filmelor sunt sold out iar personalitățile internaționale invitate sunt asaltate cu întrebări de publicul bucureștean.

20
/09
/23

O nouă producţie creart/Teatrelli, de tip spectacol-laborator, are premiera pe 22, 23 şi 24 septembrie, în Capitală şi aduce publicului un mix creativ care reunește eforturile a patru teatre din România, precum şi vocile unora dintre cei mai apreciați creatori ai tinerei generații: regizorul Andrei Măjeri, dramaturga Alexandra Felseghi, compozitorul Adrian Piciorea și fashion designer-ul Lucian Broscățean. După premiera din Bucureşti, spectacolul urmează să se joace şi în teatrele co-producătoare, respectiv la Cluj-Napoca, Oradea şi Botoşani.