Rețeaua socială cu care poți interacționa în viața reală – Share, Tag or Dye Again
https://www.ziarulmetropolis.ro/reteaua-sociala-cu-care-poti-interactiona-in-viata-reala-share-tag-or-dye-again/

Între 23 şi 30 septembrie, în galeria neconvenţională Celula de Artă şi în casa Carol 53 din Bucureşti, B-dul Carol nr. 53, va putea fi vizitată instalaţia colectivă ce reuneşte peste 300 de artişti din 35 de ţări de pe 6 continente Share, Tag or Dye Again.

Un articol de Petre Ivan|20 septembrie 2023

După două expoziții în Cluj, la Camera, și în Timișoara, la Lapsus, și două participări la festivaluri, Experimental Photo Festival din Barcelona și Photo Trends Festival by VSLO din 2 Mai, rețeaua socială analog imaginată de  Asociația Fotografică Allkimik în colaborare cu Asociația Culturală Marginal își încheie călătoria din 2023 iar vernisajul va avea loc pe 23 septembrie, începând cu ora 19:00.

Ulterior, expoziția va putea fi văzută de miercuri, 27 septembrie, și până sâmbătă, pe 30 septembrie, între orele 14:00 – 20:00 iar joi, pe 28 septembrie, de la ora 20:00, va avea loc un tur ghidat al instalației și discuții cu Ștefan Dinu, director tehnic al Share, Tag or Dye.  

Share, Tag or Dye Again continuă demersurile asumate de echipa de proiect în 2022 – chestionarea timpului alocat de artiști pentru autopromovarea lor pe social media, punerea în discuție a rețelelor de socializare ca platforme de diseminare și de consum al artei și deturnarea structurii clasicului apel deschis pentru artiști dintr-un instrument de segregare într-unul de colaborare. În primul an peste 200 de artiști iar în 2023 peste 300 de artiști au anulat ideea de competiție și au contribuit la platformă globală colaborativă, în care arta lor promovată pe rețelele de social media s-au întors în plan material, într-o instalație imersivă textilă realizată prin cianotipie, ce își propune să întoarcă privitorii din online înapoi în fața lucrărilor de artă.

Aducând la un loc analogul și digitalul, imaginile digitally native sau digitalizate sunt aduse în mediul fizic în Share, Tag or Dye Again printr-o tehnică fotografică nu doar sustenabilă, ci și cu o istorie de 180 de ani – cianotipia, bazată pe săruri feroase care sunt sensibile la UV și din care rezultă imagini de un albastru specific. 

Cianotipia, alături de antotipie, sunt cele mai prietenoase cu mediul dintre tehnicile de print alternativ. Mai mult, cianotipia permite imprimarea pe suporturi alternative. De altfel, ca un element de noutate la ediția de anul acesta, am avut o colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, în vederea experimentării cu diferite materiale ca suport pentru realizarea imaginilor. Imaginile cuprinse în instalație sunt printate pe suport textil, fapt care ne-a permis realizarea unei experiențe imersive, ca un feed analog prin care te plimbi ca printr-un labirint de imagini.” – Ștefan Dinu, director tehnic Share, Tag or Dye Again.

În contextul în care consumul artei printr-un ecran mai mic sau mai mare înlocuiește (prea) frecvent o vizită la un muzeu sau la o galerie iar experiența de interacțiune cu o lucrare de artă este considerabil diluată, Share Tag or Dye Again nu își propune să pună Social Media la zid ci se folosește de rețelele de socializare ca de instrumentul care conectează și care face ca artiști de la două continente distanță să facă parte din aceeași instalație care împrietenește tangibilul și digitalul.

Share, Tag or Dye (Again) este un proiect cultural de promovare a artiștilor români, alături de artiști internaționali, prin intermediul unui dialog transparent, extins și colaborativ. Mai multe informații despre evenimentele din cadrul proiectului Share, Tag or Dye se pot vedea pe website-ul Marginal

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.