Angela Gheorghiu la Viena: prestaţia în „Tosca”, apreciată de presa austriacă
https://www.ziarulmetropolis.ro/angela-gheorghiu-la-viena-prestatia-in-tosca-apreciata-de-presa-austriaca/

Angela Gheorghiu a susţinut patru reprezentaţii cu spectacolul ,,Tosca” la Wiener Staatsoper, prestaţia sopranei române fiind foarte apreciată atât de public, cât şi de presa austriac.

Un articol de Andrada Văsii|16 septembrie 2013

Angela Gheorghiu a susţinut patru reprezentaţii cu spectacolul ,,Tosca” la Wiener Staatsoper, prestaţia sopranei române fiind foarte apreciată atât de public, cât şi de presa austriac.

Cotidianul Die Presse ta titrat ,,Exact aşa trebuie să fie o «Tosca»”.

Angela Gheorghiu a susţinut patru reprezentaţii la Opera din Viena, pe 5, 8, 11 şi 15 septembrie, alături de soprana română pe scenă evoluând şi tenorul Marcello Alvarez şi baritonul Zeljko Lucic. La pupitrul orchestrei vieneze s-a aflat dirijorul Marco Armiliato.

Toate aceste spectacole au fost sold out, prestaţia sopranei fiind foarte apreciată de public, dar şi de presa austriacă.

Astfel, cotidianul Die Presse a titrat într-un articol apărut pe 7 septembrie: ,,Exact aşa trebuie să fie o «Tosca»”. ,,Angela Gheorghiu, Marcelo Alvarez şi Zelkjo Lucic dovedesc că nu trebuie puşi în discuţie clasicii, trebuie doar interpretaţi bine”, scrie Die Presse.

Angela Gheorghiu – o reprezentație îndelung analizată

Die Presse a caracterizat prestația artistei: ,,Gheorghiu, cu fiecare fibră o divă, orgolioasă, copilăroasă şi fragilă, uşor supărăcioasă, posesivă şi exaltată, joacă o divă care trebuie să aibă toate aceste caracteristici. Nu se lasă iritată de orchestra un pic prea puternică în primul act şi ne arată pe tot parcursul operei ce înseamnă o adevărată primadonna. «Rugăciunea» o cântă cu o linie muzicală cum demult nicio «Tosca» nu a reuşit să o interpreteze. Chiar şi ultimele cuvinte în actul 2 le poate rosti şi cânta în acelaşi timp – un lucru la care eşuau în trecut şi predecesoare prestigioase”.

Pe de altă parte, într-un articol apărut pe 7 septembrie în publicaţia Kurier, se spune că Angela Gheorghiu nu s-a prea înţeles cu Ioan Holender, fost director al Staatsoper din Viena, însă relaţia sopranei române cu actualul director al instituţiei vieneze, Dominique Meyer, este una foarte bună.

Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu a susţinut patru reprezentaţii cu spectacolul ,,Tosca” la Wiener Staatsoper, prestaţia sopranei române fiind foarte apreciată atât de public, cât şi de presa austriac.

,,Şi acesta este un motiv pentru care Angela Gheorghiu apare în stagiunea aceasta de mai multe ori la Staatsoper din Viena. Începutul l-a făcut debutul ei vienez în rolul «Tosca»: bineînţeles că există voci mai dramatice, interpretări mai grele din punct de vedere vocal ale rolului. Dar: Gheorghiu cântă acest rol cu vocea ei de soprană frumoasă, suplă, bine condusă, în acut foarte sigură, foarte sensibil şi portretizează o femeie tânără, la început naivă, care în decursul unei singure zile devine o luptătoare cu sfârşit letal”, mai scrie publicaţia Kurier.

Şi publicaţia Kronen Zeitung a titrat în 8 septembrie: „Şi stelele străluceau”.

,,Rareori a venit la Viena. Dar acum Angela Gheorghiu a revenit cu toată forţa: în decembrie, ca Mimi în «La Boheme», în februarie, ca star al premierei «Adriana» de Cilea şi în această perioadă de patru ori în «Tosca»”, scrie cotidianul Kronen Zeitung.

Publicaţia mai scrie că artista română a dominat spectacolul. ,,E clar că Gheorghiu a dominat spectacolul din primul moment şi că a fost celebrată şi aplaudată ca atare: ca primadonna Floria Tosca încearcă să pară foarte tânără, în scena de gelozie din primul act, chiar ca o fetiţă… Pe parcursul spectacolului, însă, ia amploare impresia că Gheorghiu este cu adevărat Tosca. Se identifică cu rolul, nu apare niciodată dramatic-exaltată sau jucând artificial o primadonna. Cu atât mai mult suntem încântaţi de vocea ei suplă, care este condusă cu mare suveranitate şi străluceşte cald în toate registrele. Excelentă rugăciunea «Vissi d’arte» şi actul 3 palpitant – în care interpretează în mod impresionant o femeie grav rănită, gata să se sacrifice”, mai scrie publicaţia austriacă, notează Mediafax.

Pe de altă parte, în perioada reprezentaţiilor cu spectacolul ,,Tosca” de la Opera din Viena, Angela Gheorghiu şi-a sărbătorit şi ziua de naştere, pe 7 septembrie, alături de colegii de scenă.

Info:

După spectacolele de la Viena, Angela Gheorghiu va începe turneul european şi va avea concerte în Amsterdam (Concertgebouw), Milano (La Scala), Frankfurt, Hamburg, Praga, Munchen, Paris (Versailles) şi Moscova (Kremlin).

La Viena, Angela Gheorghiu va reveni către sfârşitul anului, pentru un concert la Konzerthaus, dar şi pentru o nouă serie de spectacole cu opera „La Boheme” de Giacomo Puccini.

Foto credit: Angela Gheorghiu

16
/08
/18

În luna august, Asociația Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie și Stamate pe uvertura șalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligații lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ și produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

15
/08
/18

Circulă prin festivalurile de specialitate (inclusiv în țara noastră) un documentar dedicat vieții cantautorului George Michael. Este intitulat „Freedom”. La el lucra artistul cu două zile înainte să moară în ziua de Crăciun a anului 2016.

15
/08
/18

TVR 3 sărbătoreşte 137 de ani de la naşterea lui George Enescu. Duminică, 19 august, printr-un maraton de 16 ore de transmisiuni cu cele mai valoroase lucrări enesciene, în interpretări remarcabile, din cadrul ediţiei 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu şi nu numai

07
/08
/18

Joi, 16 august, începând cu ora 19.30, la DESCHIS Gastrobar (Splaiul Unirii, 160), are loc o nouă proiecție în avanpremiera celei de-a treia ediții DokStation Music Documentary Film Festival. Prezentat în premieră națională, documentarul Placebo: Alt.Russia (2016, regia: Charlie Targett-Adams) este o explorare fascinantă a culturii alternative din marile orașe rusești. Intrarea este liberă.

07
/08
/18

Artista americană Zola Jesus, una din cele mai interesante prezențe pe scena dark wave, concertează pentru prima dată la București, joi 9 august, de la ora 21.00, la Control Club, în cadrul turneului de promovare a noului album, Okovi. Cu versurile sale sumbre și imaginea de prințesă goth, Zola Jesus a atras comparații cu Lisa Gerrard (Dead Can Dance), Elizabeth Fraser (Cocteau Twins), dar și cu Joy Division sau Kate Bush.

06
/08
/18

Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco - reunind aproape 100 de tinere talente din ţara noastră şi din multe alte ţări, artişti veniţi să-şi însuşească marile tradiţii ale artei cântului - au avut în acest an o semnificaţie extraordinară: celebrarea Centenarului Marii Uniri, a 650 de ani de atestare documentară a Brăilei şi comemorarea lui Gioachino Rossini la 150 de ani de la trecerea la cele veşnice.

06
/08
/18

„N-aveți decât să mă invidiați, dar eu pot să fac în fiecare seară această minune: să iau viața de la capăt” - Florian Pittiş. Actorul, regizorul, traducătorul, interpretul de muzică folk și realizatorul de emisiuni radio Florian Pittiş s-a născut într-o zi de 4 octombrie (1943), la București, și s-a stins din viață pe 5 august 2007, în același oraș.

03
/08
/18

Format din 160 de cântăreți, „Angel City Chorale” este un cor din Los Angeles, condus de fondatorul și regizorul artistic Sue Fink, recunoscut pentru melanjul ingenios de ritmuri si stiluri muzicale. La începutul lunii iulie, Angel City Chorale a concurat la emisiunea de televiziune America's Got Talent, cu “Africa”, o piesă în cadrul căreia membrii corului au impresionat prin crearea unor zgomote asemănătoare ploii si tunetelor cu ajutorul degetelor și propriilor corpuri.

30
/07
/18

ARTmania, primul festival românesc care a dezvoltat în România conceptul de îmbinare între entertainment și artă, a avut loc pe 27 și 28 iulie, în Piața Mare a Sibiului, în fața unui public entuziasmat de prestațiile de excepție ale artiștilor care au urcat pe scenă.

27
/07
/18

CRONICĂ DE FILM Realizat de fotograful și cineastul Tom Volf, documentarul „Maria by Callas” (2017), acum în cinematografe, îi face un portret celebrei soprane Maria Callas din înregistrări video (interviuri, apariții pe scenă, filmări personale), dar și din fragmente de scrisori, citite din off de Fanny Ardant.

25
/07
/18

Joi, 26 iulie, începând cu ora 19.30, la DESCHIS Gastrobar (Splaiul Unirii, 160), are loc avanpremiera celei de-a treia ediții a DokStation Music Documentary Film Festival. În cadrul evenimentului, va fi proiectat filmul documentar Tom Waits: Tales from a Cracked Jukebox (2017, regia James Maycock), precedat de o selecție muzicală cu și despre Tom Waits, alcătuită de Alexandra Ungureanu. Intrarea este  liberă.

24
/07
/18

Orchestra Națională Simfonică a României, sub bagheta lui Cristian Măcelaru, va cânta marți, 24 iulie, de la ora 19.00, la Sala Casino din Sinaia în deschiderea celei de a XIX-a ediții a Festivalului Internațional „Enescu și muzica lumii”, organizat de Primăria orașului Sinaia și Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”.