Animest revine pe marile ecrane și-n casele iubitorilor de film de animație din întreaga țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-revine-pe-marile-ecrane-si-n-casele-iubitorilor-de-film-de-animatie-din-intreaga-tara/

Ajuns la ediţia cu numărul 15, Festivalul internaţional de Film de Animaţie Animest revine pe micile şi marile ecrane, în perioada 9-15 noiembrie, cu o ediţie hibrid, adaptată noului context global.

Un articol de Liliana Matei|29 septembrie 2020

Pentru prima dată în istoria evenimentului, filmele incluse în selecția oficială vor putea fi urmărite din întreaga țară, prin intermediul noii versiuni a platformei animest.ro. Astfel, cele mai așteptate și cele mai premiate producții ale anului, dar și filme de arhivă – din istoria celor 100 de ani de animație românească, vor rula atât pe marele ecran, la Cinema Elvire Popesco din București, cât și în mediul online, prin platforma de streaming a festivalului. Programul ediției va fi disponibil în curând pe site-ul evenimentului.

Într-un an în care industria cinematografică a fost profund afectată de amploarea crizei generate de contextul pandemic, multe dinte evenimentele internaționale dedicate filmului au fost anulate, amânate sau adaptate noilor condiții. Animest se alătură festivalurilor care au găsit o soluție pentru a continua, propunând spectatorilor o nouă formulă de vizionare. O amplă selecție de peste 380 filme va fi prezentată publicului la această ediție, iubitorii de animație având posibilitatea de a savura lungmetrajele și scurtmetrajele incluse în programul festivalului atât din sala de cinema, cât și de acasă, de oriunde din România. Proiectele dedicate industriei, întâlnirile cu creatorii filmelor prezentate, expozițiile și evenimentele speciale cu care Animest și-a obișnuit publicul vor avea loc și în acest an, în ciuda tuturor dificultăților, parte dintre ele fiind organizate  prin intermediul platformelor de streaming.

O continuare a narativei propuse de campania de imagine a ediției trecute, când oița Animest a devenit mai curajoasă, recâștigându-și teritoriul în peisajul cultural autohton, spotul oficial realizat de regizorul și animatorul Paul Mureșan în acest an contextualizează situația globală care a afectat desfășurarea marilor evenimente cinematografice, aducând în poveste noi personaje pe care mascota festivalului reușește să le îmblânzească prin puterea animației.

,,2020 este un an interesant pentru toată lumea. Ne-a silit să ne gândim la o groază de chestii. Ne-a făcut să ne gândim la impactul pe care îl avem asupra lumii. Ne-a făcut să ne gândim la rolul nostru in comunitate și ne-a făcut să ne gândim la hârtie igienică și moarte. De ultimul subiect m-am legat în spotul pentru a 15-a ediție Animest, considerând că, într-un fel sau altul, suntem într-o stație de autobuz cu toții, așteptând ceva incert ce nici nu știm dacă o să vină sa nu. Dar nu suntem singuri, in stație mai așteptată si Moartea. Se află și ea acolo cu treburile ei, iar atitudinea noastră față de dânsa ar putea avea un impact asupra locului în care ne duce următorul autobuz. Până una alta, să urmărim o selecție mișto de animații care vorbesc despre noi și despre marea stație de autobuz in care ne aflăm cu toții.’’, subliniază artistul.

Evenimentele indoor organizate în acest an la București vor respecta cu strictețe toate măsurile de protecție și distanțare aflate în vigoare în luna noiembrie. Pentru participarea la evenimentele organizate online, toate detaliile tehnice vor fi disponibile pe site-ul festivalului, odată cu publicarea programului oficial și punerea biletelor și abonamentelor în vânzare.

06
/12
/21

Corul de camera Preludiu şi Orchestra Română de Tineret dirijate de Andrei Stănculescu vor evolua pe 8 decembrie, ora 19, la Ateneul Român, într-un prim eveniment pe care îl susţin în această formulă, sub conducerea muzicală a tânărului dirijor.

06
/12
/21

Miercuri, 8 decembrie, de la ora 18:30, la Sala Cinema a Muzeului Țăranului Român, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” va avea loc o proiecție specială a filmului „Otto Barbarul”.

03
/12
/21

La 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentații: pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

02
/12
/21

Mâine, 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.

02
/12
/21

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, laureat al Premiilor Naționale Negruzzi 2020, a primit la Iași această importantă distincție cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2021.

02
/12
/21

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional “George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

02
/12
/21

Evenimentul Gheorghe Zamfir - 80 invită publicul din România la o întâlnire inedită cu legendarul naist Gheorghe Zamfir, în trei concerte ce vor avea loc între 9 şi 11 decembrie la Găeşti – localitatea natală a artistului – pe 9 decembrie, de la ora 19, la Casa de cultură, la Târgovişte, pe 10 decembrie, de la ora 19, la Sala Independenţa, şi la Bucureşti pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio.