Anonimul, deschis de marele premiu al juriului de la Cannes 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/anonimul-deschis-de-marele-premiu-al-juriului-de-la-cannes-2014/

„Minuni/ Le meraviglie”, filmul recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, a deschis, marţi seară, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2014

Anul aceasta, cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul se desfăşoară până duminică, la arena Verde Stop din Bucureşti, „păstrând atmosfera din Deltă” şi ideea de îndepărtare de „betoanele urbane”.

Evenimentul a fost mutat în Capitală având în vedere că locul de desfăşurare tradiţional al festivalului, Satul de Vacanţă Delfinul din Sfântu Gheorghe, se află în renovare şi nu va fi deschis în acest an.

La dechiderea Festivalului au participat, printre alţii, actorii Vlad Ivanov, Diana Cavallioti, Ana Ularu, Adrian Titieni, Dan Chişu, Ada Solomon, Alecu Solomon, Iulia Verdeş, Irina Săulescu şi selecţionerul Festivalului Anonimul Irina Margareta Nistor.

La proiecţia lungmetrajului „Minuni/ Le meraviglie”, de Alice Rohrwacher, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2014 şi distins cu mareleanonimul premiu al juriului prezidat de regizoarea Jane Campion, a participat şi românca Alexandra Lungu, alături de familia ei.

Alexandra, care interpretează rolul principal, cel al Gelsominei, locuieşte alături de familia sa în Italia încă din 2006 şi a declarat, în deschiderea Festivalului Anonimul, că îşi doreşte să urmeze cursurile unei facultăţi de film.

„Minuni” este povestea unei familii multietnice de apicultori din zilele noastre, care încearcă să supravieţuiască în condiţii de criză. Gelsomina, cea mai mare dintre cele patru surori, este moştenitoarea desemnată a unui „regat” ciudat, construit de tatăl lor pentru a le proteja de „sfârşitul lumii”.

O vară extraordinară, în timpul căreia regulile stricte, care până acum au ţinut familia unită, tind să fie încălcate: în parte din cauza sosirii lui Martin, un tânăr infractor pe care îl găzduiesc în cadrul unui program de reabilitare pentru tineri, dar şi din cauza participării comunităţii locale la filmările unui concurs cu premii mari, „Il paese delle Meraviglie” („Ţara Minunilor”), prezentat de misterioasa Milly Catena (Monica Bellucci).

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, organizat de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), Institutului Cultural Român (ICR) şi al Televiziunii Române, în calitate de coproducător, se va încheia duminică, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

Foto cu Minuni, Anonimul – cinemagia

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.