aNORMAL la Muzeul Național de Artă Contemporană
https://www.ziarulmetropolis.ro/anormal-la-muzeul-national-de-arta-contemporana/

Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc o primul eveniment din cadrul expoziţiei aNORMAL a artistului Gheorghe Rasovszky, deschisă la etajul al treilea al Muzeului Naţional de Artă Contemporană Bucureşti în perioada 23 noiembrie 2017 – 1 aprilie 2018.

Un articol de Liliana Matei|27 ianuarie 2018

Artist-talk Gheorghe Rasovszky îl are ca invitat pe criticul și istoricul de artă Adrian Guță, care va purta un dialog cu artistul. În partea a doua a serii va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, în care publicul este invitat să participe.

Cu această ocazie va fi prezentat și albumul monografic Gheorghe Rasovszky, editat de Asociația Ephemair în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană, într-un proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Editorii albumului monografic sunt Gheorghe Rasovszky și Simona Vilău, curatoarea expoziției.

Gheorghe Rasovszky (n. 1952) este autor de desen, colaj, lucrări în tehnică mixtă, pictură, fotografie, lucrări video şi instalaţie. Parte a Generației anilor ’80, inclus în articolele şi studiile despre perioadă de către criticii de artă Mihai Ispir, Adrian Guță sau Magda Cârneci, promovat în decadele ‘90 și 2000 de curatoarea Ruxandra Balaci, Gheorghe Rasovszky are o personalitate singulară, care și-a săpat propriul tunel într-un munte greu de spart, cu spiritul său acid și sensibil, dificil de situat din punct de vedere geografic și geopolitic.

Expoziția aNORMAL este construită ca un caleidoscop de imagini vechi și noi, cele vechi fiind în marea lor majoritate imprimate pe hârtie fotografică sau pe poliplan de dimensiuni foarte mari. În această expoziție, axa temporală se transformă, din linie dreaptă ea devine buclă sau spirală, trecutul se amestecă în prezent, ambele influențând în mod recurent viitorul, care nu își mai are locul său bine știut. Jocul demiurgic cu elementele, în care macrocosmosul devine microcosmos, în cheia modernă a suprarealismului și a permutărilor alchimice, este activitatea preferată a artistului, care migrează de la un domeniu la altul cu lejeritatea unui magician. Muzica este poezie, poezia este imagine, imaginea este text, iar textul este sunet.

 

16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

02
/04
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca, expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”.

29
/03
/21

După expoziții care-au atras atenția în 2020, precum „Woman Unchained“, by Irina Greciuhina, „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului, și „The Severed Garden“, by Vadim Creţu, spațiul expozițional Arbor.art.room propune, începând de săptămâna aceasta, o nouă expoziție, de această dată deschizându-se spre domeniul „artei conceptuale“.

28
/03
/21

Primăvara aduce, săptămânal, la TVR 3, peste 40 de ore de programe culturale. Sezoane noi ale emisiunilor consacrate, dar şi producţii realizate în premieră vă aşteaptă din 29 martie, la TVR 3.