Lansare de carte: „Ion Țuculescu. Reconstituirea” de Cătălin Davidescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-de-carte-ion-tuculescu-reconstituirea-de-catalin-davidescu/

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) invită publicul miercuri, 7 aprilie, de la orele 18.00, la o dezbatere online prilejuită de la lansarea volumului „Ion Țuculescu. Reconstituirea”, semnat de istoricul de artă Cătălin Davidescu.

Un articol de Liliana Matei|7 aprilie 2021

Editura MNAC și-a adăugat în colecție o nouă publicație, semnată de istoricul de artă Cătălin Davidescu, cu titlul „Ion Țuculescu. Reconstituirea”. Acest volum a fost realizat în colaborare cu Muzeul de Artă Craiova și revizitează expoziția pictorului Ion Țuculescu (1910-1962), ce a fost organizată postum, la Sala Dalles, în 1965.carte revizitează expoziția pictorului Ion Țuculescu (1910-1962), ce a fost organizată postum, la Sala Dalles, în 1965. Cartea sondează un tip de politică culturală recuperatorie, în care autoritățile comuniste consolidau sistemul de valori oficiale prin metode integrative, fals egalizatoare, de absorbție a tuturor figurilor istorice sub umbrela unor generoase acoperiri tematice ori prin atribuirea unui filon general folcloric, naționalist – un seducător material propagandistic.

Nefiind o carte pentru neofiți, ci un instrument de cercetare pentru pasionați, „Reconstituirea” e atât un citat cultural (vezi producția cinematografică cu titlu omonim), cât și un material documentar prețios, cu fotografii de arhivă și mărturii textuale extrase din contextul acestui episod instituțional istoric.

Cartea este disponibilă pe rafturile librăriei partenere Seneca Anticafe (disponibil și pentru vânzare online) și la magazinul Muzeului Național de Artă Contemporană:

LANSARE LIVE ON-LINE în prezența autorului: Miercuri, 7 aprilie, ora 18:00.

Lansarea va putea fi urmărită live pe pagina de FB a muzeului – MNAC Bucharest.

DEZBATERE PUBLICĂ: Propagandă și diplomație culturală. Atunci și acum. Perspective asupra politicilor culturale în totalitarism și democrație.

Invitați speciali:

Ioana Vlasiu este cercetător și doctor în istoria artei, membră în Comitetul consultativ al Revue Roumaine d’Histoire de l’Art, în secţia de critică a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi AICA (Association internationale des critiques d’art). A publicat numeroase articole, studii, cărţi despre arta românească modernă în context european, a participat la organizarea unor importante expoziţii dedicate artei interbelice.

Iulian Bulai este președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților. De profesie este artist, cu studii universitare în arte vizuale la Academia Națională de Arte din Oslo, Norvegia, cu specializare în diplomaţie culturală şi relaţii internaționale la Universitatea din Siena, Italia. Principalele sale obiective politice sunt reforma din domeniul culturii și asumarea de către Statul român a unei politici memoriale legate de trecutul comunist.

Moderator: Călin Dan, director MNAC

„Deși studiez opera lui Ion Țuculescu de mult timp, sunt zone albe într-o istorie relativ recentă[…] În mod paradoxal, una dintre cele mai tulburi perioade este cea despre care s-a scris relativ mult: Expoziția retrospectivă Ion Țuculescu din 1965. Este greu de înțeles, pentru oricine studiază punctual acest moment, că un artist nu foarte cunoscut, aparent uitat și sigur ignorat mai bine de un deceniu, până în 1965, poate deveni peste noapte, la modul propriu, vedeta artei contemporane românești din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea.” (Cătălin Davidescu)

„Cei care au avut acces la cercurile culturale ale vremii, printre care se numără deopotrivă autorul cărții și subsemnatul, știu că tabloul pe care această recuperare îl face contextului în care Ion Țuculescu trece în posteritate descrie fidel sistemul paranoic, iresponsabil, care guverna deciziile politice la nivel înalt […] Devenise în mod progresiv evident spre sfârșitul dictaturii comuniste că toate mișcările, importante sau minore, care aveau loc pe eșichierul culturii, au fost, după 1948, conectate la cel mai înalt nivel decizional din politică, dar nu cum s-ar putea crede, din motive doctrinare – ci în conjunctura unor jocuri de putere.” (Călin Dan)

Sponsori: Greentek & DARA Lighting, Crama OprișorPolicolor RomâniaGrup Transilvae, Vitamin Aqua.

Parteneri: Cărturești, Elle România, Energiea, FEEDER.ro, GOKID.ro, Igloo Media,  National Geographic Romania,  Revista ARTA, RFI Romania, Revista Zeppelin, SUB25, Super, Supereroi printre noi,  The Institute,  Ziarul Metropolis, Zile și Nopți București.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.