Anote’s Ark, marele câștigător la cea de-a 8-a ediție Pelicam
https://www.ziarulmetropolis.ro/anotes-ark-marele-castigator-la-cea-de-a-8-a-editie-pelicam/

Cele mai originale şi captivante documentare de mediu din selecţia Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni au fost premiate pe scena Teatrului Jean Bart din Tulcea. Anote’s Ark / Arca lui Anote (Canada, 2018), în regia lui Matthieu Rytz, a fost desemnat marele câştigător al celei de-a 8-a ediţii Pelicam şi a primit Trofeul Pelicam.

Un articol de Petre Ivan|25 iunie 2019

Anote’s Ark / Arca lui Anote urmărește încercările lui Anote Tong, fostul președinte al insulelor Kiribati (Pacificul central), pentru relocarea poporului său –  insulele vor dispărea în următorii 100 de ani datorită creşterii nivelului apei, pe fondul încălzirii globale.

Juriul Competiției Oficiale i-a avut în componență pe Cristiana Pașca Palmer, secretarul programului pentru biodiversitate al ONU, actorul Vlad Ivanov, prezent anul acesta la ‘Festivalul de Film de la Cannes’, datorită rolului principal din La Gomera (r. Corneliu Porumboiu) și Jean Guy Henckel, unul dintre cei mai renumiți practicieni ai agriculturii organice din Franța.

‘Pe fiecare dintre noi ne-a emoționat foarte tare un anumit film și apoi am avut același gen de reacție pentru cel pe care l-am ales, în final, câștigător. […] Cred că este foarte important să înțelegem că schimbările climatice vor afecta poate nu în mod egal pe toată lumea, dar cu siguranță vor transforma modul în care locuim și trăim pe această planetă’ a declarat Cristiana Pașca Palmer.

 Au fost trei zile de emoție intensă, extrem de tușantă pentru mine – o emoție pe care vreau să o păstrez în suflet și în minte și pe care vreau să o împărtășesc mai departe tuturor, pentru că dacă s-a întâmplat ceva cu mine în aceste zile la acest festival la Tulcea este că mi-am dat seama că trebuie să fac și eu ceva pentru viitorul mediului, viitorul acestei planete unde trăim cu toții’ a mărturisit actorul Vlad Ivanov.

The Pit / Groapa, documentarul de debut al regizoarei de origine bulgară: Hristiana Raykova a fost recompensat cu Premiul secţiunii Black Sea Docs, dedicat filmelor realizate în țările cu deschidere la Marea Neagră. Premiul constă în servicii de postproducție în valoare de 2,000 de euro pentru următorul film al regizoarei și este oferit de Cinelabs România.

‘Datorită selecţiei, juriul nostru a fost pus în dificultate şi a decis să acorde, pe lângă premiul secțiunii, o menţiune unui al doilea film. Menţiunea a fost acordată pentru autenticitatea curiozităţii şi originalitatea în cercetarea interacţiunilor dintre oameni şi animale într-un mediu protejat din Ucraina post-sovietică. Titlul filmului este Askania Reserve / Rezervaţia Askania, Andriy Lytvynenko fiind regizorul’, a declarat Dana Bunescu, reprezentantul juriului Black Sea Docs.

Mențiunea specială acordată regizorului Andriy Lytvynenko pentru filmul său, Askania Reserve, constă în servicii de postproducție pentru următorul film al regizorului, și este în valoare de 1,000 de euro, cu sprijinul Cinelabs România.

Din juriul Black Sea Docs au făcut parte: Dana Bunescu, editor de sunet și imagine, realizatoare de film, în 2017 a primit Ursul de Argint pentru realizări tehnice în filmul Ana, mon amour, Antonin Haddad, directorul festivalului de film FReDD (Film, Cercetare și Dezvoltare Durabilă) din Toulouse și Valeriu Nicolae, activist pentru drepturile omului și trainer in comunicare, cu o vastă experiență atât în cadrul unor instituții de stat, cât și al unor organizații non-guvernamentale.

6 liceeni din Tulcea au reprezentat cel mai tânăr juriu la Pelicam, cel al competiției Fresh Perspectives și au fost coordonați de Gintė Žulytė, antropolog și educator vizual, al cărei documentar The Ancient Woods a fost proiectat în afara competițiilor la Pelicam. Liceenii sunt: Maria Daniela Botoșenencu, Andreea Sorina Dragnea, Evelina Ene, Anda Felea, Alexandru Lefterache și Mihaela Lujanschi.

 Youth Unstoppable / Tinerețe de neoprit a fost desemnat câștigătorul Competiției Fresh Perspectives, un film care redă atitudinile tranșante ale celor mai tineri activiști de mediu pentru care sănătatea planetei este nenegociabilă – atitudini care au inspirat mișcări ecologiste în toate colțurile lumii. Premiul, în valoare de 500 de euro, este oferit de către Fundația pentru Parteneriat.

Selecția de filme a festivalului Pelicam a fost realizată de Benjamin Ribout, codirector festival și coordonator ateliere Radio Pelicam, Corina Moldovan-Florea, codirector festival și manager de proiect și de Anca Caramelea.

Foto: Pelicam – pelicam.ro

27
/05
/14

Seria de evenimente aniversare ARCUB 18 ani se încheie pe 28 mai, cu un concert de swing, susţinut de Virgil Ianţu, alături de Bucharest Jazz Orchestra. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB, începând cu ora 20.00. Intrarea este liberă.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.