VIDEO Antena 1 difuzează astăzi „Pijamale“, spectacolul de la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/antena-1-difuzeaza-astazi-pijamale-spectacolul-de-la-teatrul-metropolis/

Postul de televiziune Antena 1 difuzează în seara aceasta, de la ora 20.30, spectacolul „Pijamale“, producţie aflată în repertoriul Teatrului Metropolis din Bucureşti

Un articol de Judy Florescu|20 martie 2013

Postul de televiziune Antena 1 difuzează în seara aceasta, de la ora 20.30, spectacolul „Pijamale“, producţie aflată în repertoriul Teatrului Metropolis din Bucureşti.

Antena 1 continuă proiectul „Teatru TV“, iniţiat de actorul Mihai Bendeac. Dacă săptămâna trecută a difuzat spectacolul „Doctori de femei“, astăzi, 20 martie, a programat producţia care îi are în rolurile principale pe Mihai Bendeac, Monica Davidescu, Anca Sigartău şi Adrian Titieni, „Pijamale“.

Spectacolul regizat de Emanuel Pârvu, este adaptarea românească a piesei de teatru americane în trei acte „Pajama Tops“ de Mawby Gren şi Ed Feilbert . Pajama Tops a avut premiera pe Broadway în noiembrie 1990 şi este inspirată din piesa „Moumou“ scrisă de dramaturgul specializat în vodevil, Jean De Letraz în 1944.

Pijamale

Schimbul de identităţi şi situaţiile flagrante în care sunt puse personajele piesei „Pijamale“, dau naştere unui umor molipsitor de la buza scenei până în ultimul rând al sălii de spectacol. Prima situaţie este generată de decizia lui George Chauvinet / Adrian Titieni de a pleca într-o călătorie de afaceri cu Babette Latouche / Anca Sigărtău. Dar fără a-i da de ştire, soţia lui George, Yvonne / Monica Davidescu a invitat întreaga familie Latouche să petreacă weekendul în casa lor.

Tot un doritor al petrecerii weekendului în familia Chauvinet este şi Leonard Jolijoli / Mihai Bendeac, un vechi prieten al lui George, care, odată pus în faţa faptului împlinit, devine un manipulator al tuturor, fiind copleşit de amploarea situaţiei la care nu se aştepta să fie părtaş. Generatori de situaţii neprăvăzute sunt de asemenea Jacques / Şerban Pavlu, valetul mereu pus pe harţă şi menajera Claudine / Alexandra Velniciuc, dornică de afirmare în ziarul local.

Bani, celebritate, dragoste

Cele şapte personaje reprezintă un curcubeu umoristic ideal pentru orice gust, indeferent de frecvenţa unui spectator la teatru. Dacă nu te identifici cu un personaj din cele şapte, te vei identifica în mod sigur cu una dintre întâmplările neprevăzute în care ajung personajele încercând să pară altcineva pentru a obţine ceva precis: bani, faimă, dragoste, notorietate, credibilitate, recunoaştere publică a propriei valori.

Regizorul Emanuel Pârvu aduce în actualitate un scenariu vechi de 69 de ani, o dovadă vie a faptului că deşi lumea se schimbă o dată cu trecerea timpului, subiectele generatoare de umor râmân constante, precum şi tipologiile personajelor. Odată ce prezentările au fost făcute, publicul are parte de o succesiune de puncte culminante ale râsului generate de întrecerea dintre cele trei femei, condusă detaşat de Babette Latouch / Anca Sigărtău şi condimentată de controversele dintre cei patru domni: legiutorul, şarlatanul, poetul şi afemeiatul, aceste titluri nefiind specifice doar unuia dintre aceştia.

Anca Sigartau si Mihai Bendeac

Nu e nimic mai bun decât o comedie franţuzească pentru a te face să-ţi laşi grijile în foaier o dată ce ai păşit în sala de spectacol şi să devii beneficiarul unui schimb de energie profitabil, fie că e generat de o situaţie, de un personaj sau de replici. Nu îţi pare rău că ai optat pentru o seară la Teatrul de Comedie, care găzduieşte unul dintre spectacolele de mare succes al Teatrului Metropolis, cu o mică schimbare importantă a distribuţiei originale / înlocuirea actorului Silviu Biriş cu Mihai Bendeac.

Personajele interacţionează perfect, nelăsând publicul să iasă din povestea lor nicio clipă, iar prin doza de excentricitate şi autenticitate, fiecare din ei provoacă situaţii exagerate, deşi conforme realităţii, îndreptăţite de apărarea propriilor interese şi pentru atingerea scopurilor personale.

Demonstraţie de actorie

Adrian Titieni în rolul lui George Chauvinet, soţul adulter, impunător şi viclean, cade în propria capcană, răzbunarea celor trei femei din viaţa lui.

Monica Davidescu în rolul lui Yvonne Chauvinet este modelul soţiei perfecte, care deşi e contrariată de preferinţele de adulter ale soţului, nu se abate de la exprimarea rafinată şi moderaţia reacţiilor, uneltind un plan pentru a-şi răzbuna sentimentele trădate.

Anca Sigărtău în rolul lui Babette Latouche, amanta lui George, complică lucrurile o dată cu intrarea sa în scenă, intrigând prin misterul şi jovialitatea sa necaracteristice vârstei.

Mihai Bendeac îl joacă pe Leonard Jolijoli, poetul stilat şi flamboiant, care preţuieşte prietenia dintre bărbaţi mai presus decât propria identitate, intrând voluntar în jocul ridicolului organizat cu multă seriozitate în casa familiei Latouche.

Acţiunea piesei are loc în sufrageria în stilul anilor `50, cu mobilier de epocă şi recuzită specifică, parte a scenografiei realizate de Bogdan Spătaru. Costumele actorilor au fost create de Stephan Pelger în tonuri viu colorate, perfect mulate pe trăsăturile de caracter ale fiecărui personaj în parte.

Oameni contaminaţi de comedie

Antena 1 a înregistrat spectacolul miercurea trecută, în sala Teatrului de Comedie din Bucureşti. Iată ce au declarat câteva personalităţi, pentru „Ziarul Metropolis“.

Rodica Popescu-Bitănescu: „Spectacolul a fost superb. Mi-a amintit de spectacolele pe care le făceam noi în direct cu public. Se făcea teatru tv cu public. Vezi ce fantastic impact are când e publicul în sală. Câte spectacole din acestea am făcut noi! Şi Commedia Dell’arte şi teatru de comedie. Mi-a făcut o mare plăcere şi ideea aceasta de a fi teatru la Antena 1 cu public în direct este o idee extraordinară. Îl felicit pe Mihai Bendeac pentru ideea asta şi felicit şi toată echipa şi pe toţi realizatorii. A fost o seară minunată. Felicitări din tot sufletul!”

Horia Moculescu: „Eu ştiu spectacolul de dincolo, de la Teatrul Metropolis. Cred că e un spectacol bun şi cu alte valenţe. A fost foarte bine Mihai Bendeac în seara aceasta pe scenă, deşi era copleşit de emoţii. Să vedem şi celelalte trei reprezentaţii.”

A.G. Weinberger: „Spectacolul mi s-a părut foarte amuzant şi mă bucur că s-a reluat ideea de teatru tv.”

Gabriel Cotabiţă: „M-am simţit foarte bine la spectacol. Iar ideea de teatru tv este o idee foarte bună.”

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis: „Puteţi să staţi în costum şi să vă uitaţi la televizor, puteţi să staţi şi în pijamale ca să vă uitaţi la «Pijamale». Nici nu prea contează cum veţi fi îmbrăcaţi. Sau, mai bine, lăsaţi comedia să vă vină ca un costum şi râsul să vă încălzească la fel de tare ca o haină groasă“.

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

O cărticică scrisă în 1943 de Antoine de Saint-Exupery, pasionat aviator, autor de cărţi de aventuri şi amintiri, reporter de război, avea să devină cea mai celebră operă literară de limbă franceză din secolul XX şi să creeze un simbol cu valoare de cult. După succesul înregistrat la Cluj Napoca si Brașov, unde s-au jucat cate doua reprezentații cu casa închisă, "Micul Print" pornește mai departe în călătorie, oprindu-se si la Alba Iulia și Sibiu.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).