„Anul Dragonului” – luni, 7 septembrie, proiecție Docuart cu intrare liberă
https://www.ziarulmetropolis.ro/anul-dragonului-luni-7-septembrie-proiectie-docuart-cu-intrare-libera/

„Anul Dragonului”, în regia lui Iulian Manuel Ghervas şi a Adinei Popescu, completează seria de documentare româneşti ce pot fi urmărite, bilunar, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul Proiecţiilor Docuart.

Un articol de Liliana Matei|2 septembrie 2015

Filmul surprinde fața necunoscută a unei comunități din București cu dificultăți de adaptare, o largă comunitate de imigranți chinezi, care încearcă să trăiască într-o țară radical diferită de cea din care provin. Ce au adus aici și ce au preluat ei de la autohtoni, cum se descurcă și cum arată această realitate a lor – sunt întrebări la care cercetările din film aduc răspunsuri și noi perspective culturale.

Regizorii vor fi prezenți în sală pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri cu spectatorii, după difuzarea documentarului.

Filmul a pornit dintr-o curiozitate personală, din contactul zilnic cu un element real mai puțin cunoscut. Adina Popescu mărturisește: „Eu locuiesc aproape de Bucur Obor, adică la granița dintre <<lumea chinezească>> și restul capitalei. Comunitatea de chinezi s-a stabilit aici, în partea de nord a orașului, adică în cartierul Colentina și mai departe spre comuna Voluntari, unde se află, de fapt, și faimosul complex Dragonul Roșu. Așadar, începusem să-i văd pe chinezi pe stradă, în piață și la hipermarket-uri și să-mi pun întrebări legate de ei. Cum se descurcă acești oameni în România? Cum și dacă s-au adaptat aici?”

Inițial, a fost gândit ca un film de ficțiune, minimalist, însă acesta și-a schimbat direcția, rămânând fidel ideii de prezentare a unui personaj reprezentativ pentru acești imigranți. „Cumva, o parte din povestea asta s-a păstrat și în documentarul Anul Dragonului (2013), unde există un astfel de muncitor chinez, emigrant ilegal, care rătăcește dezorientat prin peisajul social şi economic din România actuală, devenind, fără voia sa, eroul unor mici situaţii hilare sau dramatice, la intersecţia dintre două culturi total diferite”, afirmă Iulian Manuel Ghervas.

INFO

Proiectul face parte din inițiativa Docuart pentru revigorarea și promovarea filmului documentar românesc, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și Radio România Cultural.

Proiecțiile Docuart au debutat în luna iunie a acestui an și completează acțiunile asociației omonime pentru sprijinirea cinematografiei autohtone.

Intrarea în lumea documentarului este liberă.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.