Apel la amintiri de la Cinema ARTA Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/apel-la-amintiri-de-la-cinema-arta-cluj/

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă îşi păstrează funcţiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria oraşului, a filmului, precum şi straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2020

Microistoriile adunate în cei peste 100 de ani de funcționare s-au dezvăluit în timp: în ziarele de la începutul secolului trecut, în cărțile care au consemnat fragmente din activitatea cinematografului, dar și în amintirile oamenilor ale căror istorii personale se leagă de ARTA.

Sunt multe astfel de istorii personale recurente, fiecare unică în felul ei: povești de dragoste, amintiri legate de chiului de la cursuri pentru a merge la cinema, filme de referință ale cinematografiei văzute aici. Povestea cinematografului s-a recompus din aceste fragmente vii, care nu pot fi ignorate și care contribuie în mod esențial la transformarea acestui cinematograf într-un spațiu activ, contemporan.

Până în data de 23 octombrie, publicul este invitat să trimită materiale reprezentative și amintiri din orice perioadă legate de Cinematograful ARTA pentru arhiva digitală a cinematografului. Ele pot fi sub formă de fotografii, texte sau ilustrații. Materialele trebuie să includă un titlu, an și autor. Textele pot fi trimise în limba română, maghiară sau engleză.

Pentru a trimite materialele aveți două opțiuni: fie le trimiteți la adresa de e-mail [email protected], fie în format fizic cu programare la cinematograf, Strada Universității, nr. 3. Programările se fac la  numărul de telefon 0724906751.

Trei dintre cele mai inspirate materiale trimise vor primi un cadou surpriză și acces gratuit la programul de filme online ARTA-Acasă timp de 1 lună.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți urmăriți Cinema ARTA pe Facebook sau consultați website-ul cinematografului www.cinema-arta.ro.

Evenimentul face parte din proiectul Rethinking Cinema ARTA.

Rethinking Cinema ARTA este un proiect ARTA în Dialog care își propune promovarea istoriei cinematografiei locale și valorificarea Cinematografului ARTA ca patrimoniu cultural material, prin soluții digitale, activare comunitară și evenimente interdisciplinare.

26
/05
/14

În această noapte, de la ora 23.10, pe TVR 2, cinefilii se pot bucura de un film premiat cu Palme d'Or, la Festivalul de Film de la Cannes, în urmă cu aproape trei decenii. Este vorba despre pelicula franceză Sub soarele lui Satan (SOUS LE SOLEIL DE SATAN, 1987)

24
/05
/14

Filmele de la TIFF se văd la București între 10 și 19 iunie, într-o retrospectivă organizată la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și J’ai Bistrot.

22
/05
/14

După ce anul trecut organizatorii festivalului au reușit să readucă, după 16 ani de absență, filmul în orașul Victoria (județul Brașov), la a doua ediție (26 - 29 iunie), au pregătit o selecție variată de lung-metraje.

20
/05
/14

Charlie Chaplin demonstrează, încă o dată, că geniul său este nemuritor. Filmul „Luminile oraşului“, în care el joacă rolul „Micului vagabond”, a înregistrat valori triple ale audienţei comparativ cu săptămânile în care TVR 2 a difuzat alte programe pe acelaşi interval orar.

19
/05
/14

Actriţa americană Debra Winger va primi Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ea fiind invitatul special al ediţiei din acest an. Premiul de excelenţă îi va reveni actorului Florin Zamfirescu.