Apel la amintiri de la Cinema ARTA Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/apel-la-amintiri-de-la-cinema-arta-cluj/

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă îşi păstrează funcţiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria oraşului, a filmului, precum şi straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2020

Microistoriile adunate în cei peste 100 de ani de funcționare s-au dezvăluit în timp: în ziarele de la începutul secolului trecut, în cărțile care au consemnat fragmente din activitatea cinematografului, dar și în amintirile oamenilor ale căror istorii personale se leagă de ARTA.

Sunt multe astfel de istorii personale recurente, fiecare unică în felul ei: povești de dragoste, amintiri legate de chiului de la cursuri pentru a merge la cinema, filme de referință ale cinematografiei văzute aici. Povestea cinematografului s-a recompus din aceste fragmente vii, care nu pot fi ignorate și care contribuie în mod esențial la transformarea acestui cinematograf într-un spațiu activ, contemporan.

Până în data de 23 octombrie, publicul este invitat să trimită materiale reprezentative și amintiri din orice perioadă legate de Cinematograful ARTA pentru arhiva digitală a cinematografului. Ele pot fi sub formă de fotografii, texte sau ilustrații. Materialele trebuie să includă un titlu, an și autor. Textele pot fi trimise în limba română, maghiară sau engleză.

Pentru a trimite materialele aveți două opțiuni: fie le trimiteți la adresa de e-mail [email protected], fie în format fizic cu programare la cinematograf, Strada Universității, nr. 3. Programările se fac la  numărul de telefon 0724906751.

Trei dintre cele mai inspirate materiale trimise vor primi un cadou surpriză și acces gratuit la programul de filme online ARTA-Acasă timp de 1 lună.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți urmăriți Cinema ARTA pe Facebook sau consultați website-ul cinematografului www.cinema-arta.ro.

Evenimentul face parte din proiectul Rethinking Cinema ARTA.

Rethinking Cinema ARTA este un proiect ARTA în Dialog care își propune promovarea istoriei cinematografiei locale și valorificarea Cinematografului ARTA ca patrimoniu cultural material, prin soluții digitale, activare comunitară și evenimente interdisciplinare.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.