Apel la amintiri de la Cinema ARTA Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/apel-la-amintiri-de-la-cinema-arta-cluj/

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă îşi păstrează funcţiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria oraşului, a filmului, precum şi straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2020

Microistoriile adunate în cei peste 100 de ani de funcționare s-au dezvăluit în timp: în ziarele de la începutul secolului trecut, în cărțile care au consemnat fragmente din activitatea cinematografului, dar și în amintirile oamenilor ale căror istorii personale se leagă de ARTA.

Sunt multe astfel de istorii personale recurente, fiecare unică în felul ei: povești de dragoste, amintiri legate de chiului de la cursuri pentru a merge la cinema, filme de referință ale cinematografiei văzute aici. Povestea cinematografului s-a recompus din aceste fragmente vii, care nu pot fi ignorate și care contribuie în mod esențial la transformarea acestui cinematograf într-un spațiu activ, contemporan.

Până în data de 23 octombrie, publicul este invitat să trimită materiale reprezentative și amintiri din orice perioadă legate de Cinematograful ARTA pentru arhiva digitală a cinematografului. Ele pot fi sub formă de fotografii, texte sau ilustrații. Materialele trebuie să includă un titlu, an și autor. Textele pot fi trimise în limba română, maghiară sau engleză.

Pentru a trimite materialele aveți două opțiuni: fie le trimiteți la adresa de e-mail contact@cinema-arta.ro, fie în format fizic cu programare la cinematograf, Strada Universității, nr. 3. Programările se fac la  numărul de telefon 0724906751.

Trei dintre cele mai inspirate materiale trimise vor primi un cadou surpriză și acces gratuit la programul de filme online ARTA-Acasă timp de 1 lună.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți urmăriți Cinema ARTA pe Facebook sau consultați website-ul cinematografului www.cinema-arta.ro.

Evenimentul face parte din proiectul Rethinking Cinema ARTA.

Rethinking Cinema ARTA este un proiect ARTA în Dialog care își propune promovarea istoriei cinematografiei locale și valorificarea Cinematografului ARTA ca patrimoniu cultural material, prin soluții digitale, activare comunitară și evenimente interdisciplinare.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.