Apostolul Bologa, adaptarea romanului „Pădurea spânzuraţilor”, din noiembrie pe micul și marele ecran
https://www.ziarulmetropolis.ro/apostolul-bologa-adaptarea-romanului-padurea-spanzuratilor-din-noiembrie-pe-micul-si-marele-ecran/

Casa de Producţie TVR anunţă premiera filmului APOSTOLUL BOLOGA, o adaptare a romanului „Pădurea Spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu. Filmul regizat de Dominic Dembinski are o distribuţie remarcabilă şi va putea fi văzut la Televiziunea Română la finalul acestei luni şi, pe marele ecran, în cadrul unor festivaluri de film.

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2018

Dintr-un spaţiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireş japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povesteşte drumul său de la beznă la lumina învierii.

Amintirile lui devin filmul APOSTOLUL BOLOGA. Un sfânt care (ne) povesteşte, dincolo de moarte – sfinţii şi eroii, nu mor niciodată, nu-i aşa? –, o aventură în care  cei de azi ne putem recunoaşte, ne putem vedea spaimele şi urma de curaj, depăşindu-ne zona de confort istoric actual.

„Pădurea spânzuraţilor” al lui Liviu Rebreanu într-o formulă cinematografică inedită este propunerea Casei de Producţie a TVR pentru spectatori şi telespectatori, la 100 de ani de la prima conflagraţie mondială.

Apostol: Uneori privesc în sus și tavanul dispare, acoperișurile zboară ca un fâlfâit de berze, pământul se luminează  sub o Lumină de sus, văd lumea din zborul unui uliu flămând și mă rotesc în jurul crucii aurite de pe biserica noastră din Parva iar în sufletul meu curge, ca o ploaie, o fericire veșnică, fermecată…
Simt în sufletul meu pe Dumnezeu, precum sufletul meu se simte în Dumnezeu!

Celebrul roman al literaturii româneşti este văzut de Dominic Dembinski ca un poem cinematografic. Calvarul personajului principal este imaginat ca o poveste a mântuirii pe care sufletul spânzuratului o parcurge. O poveste spusă de actori importanţi ai cinematografiei româneşti: Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Demeter Andras, Meda Victor, Mihai Bica, Andrada Fuscaș, Mircea Postelnicu, George Constantinescu și Albert Demeter.

„Diverse credinţe ale lumii mărturisesc faptul că există un timp scurt în care sufletul, desprins de trup, în drumul său către Vămile Judecății celeste, are acces la locurile prin care a călătorit şi la sensul făptuirilor sale după ce s-a dezlegat de lume”,ne spune Dominic Dembinski și continuă:„Tânărul locotenent Apostol Bologa parcurge un drum iniţiatic în care, privindu-se în fosta viaţă, pricepe că târziu a putut deprinde rostul adevăratei iertări izbăvitoare, doar prin trăirea calvarului ce-l ocroteşte, paradoxal, printr-o moarte martirică – un eveniment tragic ce-i curmă viaţa, dar îi dăruieşte sensul ei.”

Povestea ofiţerului român prins în sângerosul război de acum o sută de ani îl are în rolul principal pe Mihai Stănescu, un tânăr actor care are deja în palmares atât filme româneşti şi internaţionale, cât şi colaborări cu Alexandru Tocilescu sau Horaţiu Mălăele pe scenele bucureştene.„Obţinerea rolului a însemnat pentru mine o mare provocare, şansa de a-mi verifica şi depăşi anumite limite. Proiectul a fost foarte greu, au fost două săptămâni de repetiţii şi patru de filmare, timp în care toate resursele întregii echipe au fost exploatate la maxim”,mărturiseşte Mihai.

Structurat ca un vis în vis în care lucrurile văzute sunt făcute din lucruri nevăzute, filmul are o abordare îndrăzneaţă şi neconvenţională nu doar a structurii romanului, ci şi prin ineditul construcţiei montajului – tip puzzle, călătoria sufletului în timp imaginată de regizor nefiind cronologică.

„APOSTOLUL BOLOGA adună emoţiile unui film de artă, are bugetul mai mic decât al unei producţii independente şi curajoase, cu o distribuţie de excepţie, o temă curajoasă şi originală. Ştiu că drumul lui de-abia de acum începe şi nu poate fi decât frumos!”, declară Claudia Nedelcu Duca, producătorul filmului.

Imaginea filmului este semnată de Daniel Șerbănică, montajul de Dragoș Smărăndescu, scenografie costume: Bristena de Satmaari, scenografie decor: Raluca Chelaru, Matei Bucur Mihăescu semnează muzica iar Mihaela Constantinescu ilustrația muzicală. APOSTOLUL BOLOGA este o producție a Casei de Producție TVR după un scenariu semnat de Dominic Dembinski; producător delegat: Demeter Andras.

APOSTOLUL BOLOGA face parte din proiectele Casei de Producție TVR dedicate Centenarului Marii Uniri şi va fi putea fi vizionat pe canalele Televiziunii Române, dar şi pe marele ecran, în cadrul unor festivaluri internaţionale.

Foto: Apostolul Bologa – Bristena de Satmaari

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.