ARCUB – 18 ani de activitate, sărbătoriţi din plin
https://www.ziarulmetropolis.ro/arcub-18-ani-de-activitate-sarbatoriti-din-plin/

În luna mai 2014, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti împlineşte 18 ani de activitate. Implicându-se constant în viaţa culturală a Capitalei, ARCUB s-a impus în faţa publicului drept etalon pentru arta şi cultura municipiului.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2014

Sărbătoarea aniversară ARCUB 18 ani este marcată prin mai multe zile de evenimente, la care sunt aşteptaţi toţi iubitorii de cultură. Până pe 28 mai, ARCUB a pregătit pentru publicul participant la sărbătoare o serie de evenimente de amploare: reprezentaţii teatrale, concerte de jazz, proiecţii cinematografice, teatru pentru copii şi dialoguri relaxate pe teme diverse, cu personalităţi culturale de seamă.

Aniversarea ARCUB 18 ani a început pe data de 11 mai, cu concertul Teodorei Enache Impressions from Panagaea, urmat de recitalul Bach in ShowBiz susținut de Zoli Toth în seara de 12 mai.

Expoziţia „Silent Places” este povestea a cinci dansatori de excepţie, avându-i ca protagonişti pe Alexandra Bălăşoiu, Simona Deaconescu, Dragoş Istvan Roşu, Răzvan Stoian şi Irina. Fotografiile au fost realizate de Oleg Mutu şi captează emoţia subtilă pe care mişcările artiştilor o transmit. Expoziția a putut fi vizitată în perioada 13-16 mai, accesul fiind gratuit.

Serile de film prezintă scurtmetraje realizate de regizori români consacraţi, în timpul facultăţii sau la început de carieră. Programul proiecţiilor se regăseşte pe site-ul www.arcub.ro. Scurtmetrajele pot fi vizionate în serile zilelor de 16 și 23 mai. Accesul este, de asemenea, gratuit.

Gabriela Adameşteanu, la ARCUB

JAZZAJ la ARCUB – Carsten Dahl este considerat unul dintre cei mai mari pianişti de jazz din Europa şi un respectat compozitor de muzică clasică. Posedă un talent fără limite, este un maestru al improvizaţiei, iar opera sa are la bază dimensiunea spirituală a muzicii. În ziua de 17 mai, pe scena sălii ARCUB, Carsten Dahl va susține recitalul PianO ConcertO.

Trupa de teatru contemporan Lichtbende dă viaţă poveştilor printr-un mix de teatru, artă vizuală şi muzică live şi creează experienţe multi-senzoriale, care reflectă primele stadii ale cinematografiei. În perioada 18-21 mai, Lichtbende va performa 3 spectacole magice de lumină şi va susţine un workshop creativ adresat copiilor şi construit special în concordanță de abilităţile lor.

Trialoguri la ARCUB este iniţiativa de a reintroduce în agenda comunităţii obiceiul conversaţiilor culturale, pe un ton relaxat şi prietenos.

Invitată special pentru ediţia din 22 mai este Gabriela Adameşteanu, una dintre cele mai importante scriitoare române contemporane, premiată de curând de statul francez cu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres), ale cărei cărţi au apărut în traducere la cele mai prestigioase edituri ale lumii. Discuţia va fi moderată de către Ovidiu Şimonca, jurnalist cultural, redactor-şef adjunct al săptămânalului Observator cultural.

adamesteanu

Rares Totu’s MIDNIGHT SUN este un power trio, concept abordat timid în România. Concertul programat pe 24 mai ne va introduce în lumea muzicii hard blues/blues rock, și va fi presărat cu influența inegalabilului Jimi Hendrix, dar și cu detalii caracteristice modernului Texas hard blues.

Pagagnini este mai mult decât un concert. Este un spectacol în care muzicienii cântă, dansează, râd, plâng şi interacţionează cu publicul, transformând show-ul într-o comedie ce are ca protagonişti vioara şi violoncelul, care se transformă în mod spontan în alte instrumente. Geniul lui Paganini şi complexitatea compoziţiilor sale se regăsesc în reinterpretările cvartetului. Simpaticii artiști vor încânta publicul bucureștean în seara de 26 mai.

Elevation este pătratul care reuneşte patru muzicieni de excepţie, personalităţi marcante ale jazz-ului contemporan: Lucian Ban, Abraham Burton, John Hebert şi Eric McPherson, dând naştere noului jazz, un sound spectaculos ce are la bază tradiţia genului, dar care se îndreaptă în mod creativ spre viitor. Spectacolul extraordinar are loc în data de 27 mai.

Perioada aniversară a ARCUB se va încheia miercuri, 28 mai, în ritm de swing, pe muzica plină de energie a lui Virgil Ianţu & Bucharest Jazz Orchestra. Intrarea la concert este liberă.

Toate spectacolele vor avea loc pe scena ARCUB, începând cu orele 20.00. Biletele pentru spectacolele aniversare se pot achiziţiona de la Casa de bilete ARCUB sau online, de pe bilete.arcub.ro.

 

28
/01
/17

Peste 2.000 de copii provenind din medii defavorizate au văzut, până în prezent, spectacolele Operei Comice pentru Copii (OCC), prin campania „Bilet în așteptare”.

27
/01
/17

Vreți să știți cum iubeau Mozart, George Bush, Frida Kahlo sau Napoleon Bonaparte? Poveștile de dragoste au aprins dintotdeauna inimi și condeie în aceeași măsură și multe pagini din literatura lumii s-au născut din iubiri fericite sau triste, din inimi frânte, din îndepărtări sau trădări.

27
/01
/17

Peter Gate, compozitor și muzician experimentalist prin proiectul lui muzical unic, dorește introducerea conceptului de cultură experimentală bazat pe creativitate și valoare. Sursa inspirațională pentru proiectul The Deep Sound of Maramureș constă în colectarea și revalorificarea sunetelor vechi din zona Maramureșului, proiectul fiind de asemenea un proiect de turism cultural.

27
/01
/17

La Sala Radio, pe 1 februarie 2017, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio va susține un concert dirijat de RALF SOCHACZEWSKY care îl va avea ca solist pe violoncelistul OCTAVIAN ALIN LUP. Programul va cuprinde F. Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia pentru coarde în sol minor, MWV nr. 12, J. Haydn, Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră, Hob. VIIb/2 si W. A. Mozart, Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543.

27
/01
/17

Teatrul Apollo111 anunță a doua producție proprie: După Ploaie, în regia lui Alexandru Maftei. Bazat pe un text al cunoscutului autor catalan Sergi Belbel, spectacolul spune o poveste care se petrece într-un viitor apropiat, într-o lume în care nu a mai plouat de doi ani, fumatul este complet interzis, iar corporațiile, ca simbol al autorității supreme, intervin nu doar în aspectele profesionale ale vieții angajaților, ci și în cele private. Din distribuție fac parte, printre alții, Ioana Flora, Andrei Aradits și Dana Voicu. Scenografia este semnată de Vali Ighigheanu. Premiera va avea loc pe 18 februarie.

26
/01
/17

INTERVIU „Cred că experimentul este obligatoriu pentru un artist”, afirmă regizorul Adrian Sitaru. Despre noul său lungmetraj „Fixeur”, acum în cinematografe, spune că, „fiind un film despre jurnalism şi jurnalişti, am încercat să reproducem şi să amestecăm stilistica de reportaj TV de calitate în cea de cinema clasic”.

26
/01
/17

Asociația ARTES, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor, filiala Iași, având sprijinul Primăriei Municipiului Iași, anunță o dublă premieră: pentru prima oară la noi în țară este pus în scenă un spectacol cu un scenariu după José Saramago.

26
/01
/17

Boookblog.ro te invită la prima ediție din 2017 a întâlnirilor Schimb de Cărți București. Vino pe 29 ianuarie, între orele 15:00 – 17:00 la ceainăria Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1) ca să cunoști oameni noi sau să revezi prieteni vechi pasionați de lectură, să discutăm despre cărți și nu numai și să savurăm o ceașcă de ceai.

26
/01
/17

Titlurile „Dragă, mă duc la Charlie”, o confesiune sinceră și tulburătoare despre fața ascunsă a tragediei care a zguduit Parisul și întreaga lume, și „Dragoste cu năbădăi”, album cu ilustrații semnate de Georges Wolinski, ucis în atentatul de la „Charlie Hebdo”, vor fi lansate de Editura ALL, la București și la Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez din România.

26
/01
/17

Filmele ''Bacalaureat'' al regizorului român Cristian Mungiu și ''Toni Erdmann'', cu participare românească, al regizoarei germane Maren Ade se numără printre nominalizările la premiile franceze Cesar, la categoria ''Cel mai bun film străin''. ''Elle'' de Paul Verhoeven și ''Frantz'' de François Ozon domină nominalizările la „Oscaruri franceze” - câte 11 fiecare -, inclusiv la categoriile ''Cel mai bun film'' și ''Cel mai bun regizor''.

25
/01
/17

În perioada 26 februarie – 9 aprilie, Club Revdepov organizează la București un atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu. Prima ediție a atelierului de poezie a avut loc în toamna lui 2014 și s-a finalizat cu o lectură publică a celor mai bune poeme.

25
/01
/17

Iubitorii de carte sunt așteptați în această seară, de la ora 19.30, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea romanului Noaptea de foc al celebrului scriitor şi dramaturg francez Eric-Emmanuel Schmitt. La eveniment vor participa Chris Simion, Mihaela Dedeoglu, Marieva Ionescu şi Marius Constantinescu. Cristian Iacob va oferi publicului un scurt spectacol lectură din roman în dramatizarea şi regia lui Chris Simion.