Arifa – recital de jazz la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/arifa-recital-de-jazz-la-arcub/

Pe 5 aprilie aprilie, în cadrul seriei de concerte live Jazzaj la ARCUB, trupa Arifa revine la Bucureşti, pentru recitalul „Secret Poetry“.

Un articol de Ziarul Metropolis|21 martie 2014

Pe 5 aprilie aprilie, în cadrul seriei de concerte live Jazzaj la ARCUB, trupa Arifa revine la Bucureşti, pentru recitalul „Secret Poetry“.

După ce, în 2013, când au lansat albumul „Anatolian Alchemy“, s-au bucurat de un binemeritat succes, membrii grupului propun un program deosebit de atrăgător, care include piese foarte noi, precum „Secret Poetry“, „Nine Lives“, „Jade Garden“, dar şi compoziţii pe care publicul le îndrăgeşte foarte mult – „La Lune“, „Anatolian Alchemy“ sau „Dacian Tale“. Un element de noutate pe care grupul îl aduce în concertul de pe scena de la ARCUB este acela că, printre melodiile interpretate, vor fi introduse compoziţii ale marelui compozitor român Dimirie Cantemir.

Înfiinţată în 2010, trupa Arifa – compusă din: Alex Simu (România) – clarinet tenor şi laptop; Michalis Cholevas (Grecia) tarhu şi ney; Franz von Chossy (Germania) pian  şi Sjahin During (Turcia/Olanda) – percuţie afro-anatoliană – îmbină armonios tradiţiile muzicale străvechi, din Orientul Mijlociu şi Balcani, cu jazz-ul şi improvizaţiile muzicale contemporane. Piesele pe care le interpretează constituie o îmbinare rafinată, bine proporţionată, de ritm şi sunet, ce cucereşte publicul prin aranjamente inspirate, diversitate de compoziţie şi neconvenţional.

Trupa Arifa propune o formulă  originală de valorificare a performanţelor unor vechi instrumente, precum ud-ul (cobză turcească) sau diferite instrumente de percuţie, de origine africană şi orientală. În plus, în compoziţiile sale se poate resimţi spiritul muzical contemporan, reprezentat de pian, clarinet sau saxofon.

Concertul „Secret Poetry“, susţinut de trupa Arifa la Sala ARCUB va începe de la ora 20.00 şi succede recitalurile lunii martie, când din programul inclus în seria muzicală Jazzaj la ARCUB, au făcut parte artişti celebri ai muzicii de jazz, precum Maria Răducanu şi chitarisul Krister Jonsson sau Vali Răcilă şi Balkanamera Jazz Quartet.

 

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.

12
/10
/15

Festivalul George Enescu a tras cortina de final luna trecută, pe 20 septembrie. A fost un tur de forţă pentru melomani şi specialişti în ediţia 22, cu tot atâtea zile, 22, de concerte unu şi unu.

12
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, ALEXANDRU TOMESCU - solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, susţine primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio. Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

10
/10
/15

Pentru a şaptea oară, Stagiunea de marţi seara deschide un nou sezon. Înainte de a pleca din nou la Viena, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu va susţine marţi, 13 octombrie, ora 19, un recital în Sala mică a Ateneului Român, cu un program alcătuit din lucrări de Beethpoven, Prokofiev, Ceaikovski şi Liszt.

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.