Arkadia ShortFest 2015 – un eveniment cu gust de autenticitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/arkadia-shortfest-2015-un-eveniment-cu-gust-de-autenticitate/

Arkadia ShortFest 2015 vine din nou în oraşul Băicoi şi închide uzina pentru 3 zile în perioada 3-5 iulie. Dar nu de tot! Spaţiul va fi reinventat pentru a găzdui manifestări artistice ale cineaştilor din întreaga lume.

Un articol de Liliana Matei|24 iunie 2015

Dincolo de proiecțiile filmelor, organizatorii au pregătit pentru degustătorii de experiență artistică autentică numeroase opțiuni: vernisaj de expoziție grafică, vernisaj de fotografie, workshop de fotografie, concurs de fotografie, workshop-uri creative pentru copii, petreceri interactive.

Arkadia ShortFest 2015 – Programul complet

Vineri, 3 iulie (Uzina Camexip)

15:00 – Conferință de presă cu organizatorii
17:00 – Vernisaj expoziție grafică și fotografie (accesul rămâne deschis pe toată durata Festivalului) – autori: Roberta Curcă (ANTI BLOC) și Andrei Mateescu (Multilateral)
17:30 – Workshop Fotografie
19:00 – Deschiderea oficială a Festivalului
19:30 – 21:30 – Proiecție scurt-metraje studențești (Calup 1 – competiție)
22:00 – 00:00 – Proiecție scurt-metraje (Calup 2)
00:00 – All night Party by ODK

Sâmbătă, 4 iulie (Uzina Camexip)

10:00 – 15:30 – Proiecții și Workshop-uri copii (Interaktiv-University)
15:00 – 16:00 – Conferință de presă cu realizatorii prezenți
16:00 – 18:00 – Proiecție ECU și Bristol Encounters
18:30 – 20:30 – Proiecție scurt-metraje studențești (Calup 3 – competiție)
21:00 – 23:00 – Proiecție scurt-metraje (Calup 4)
23:00 – 00:30 – Proiecție lung-metraj ”Câinele Japonez” (r.: Tudor Jurgiu)
00:30 – All night Party by ODK

Duminică, 5 iulie (Uzina Camexip)

Începând cu ora 11:00:
Proiecție film câștigător
Workshop Public Speaking (cu actrița Iulia Verdeș)
Follow-up workshop fotografie + premierea participanților la CONCURS foto ”Experiența Arkadia 2015”
Workshop-uri copii (Interaktiv-University)

Câștigătorul competiției de scurt-metraj va fi ales de public și va pleca acasă cu o lucrare special creată pentru el de un artist român contemporan. Pentru că la Arkadia totul este despre artă și despre experiența pe care aceasta o aduce în evoluția umană.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.