Art Safari București, cel mai mare eveniment dedicat artei din România, își deschide porțile pe 11 mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-safari-bucuresti-cel-mai-mare-eveniment-dedicat-artei-din-romania-isi-deschide-portile-pe-11-mai/

De la Tonitza la Brâncuşi, de la Ceauşescu la Louis Vuitton, timp de 10 zile, în Piaţa George Enescu din Capitală.

Un articol de Liliana Matei|10 mai 2018

Cea de-a cincea ediție Art Safari București, eveniment aflat sub patronajul Primăriei București, se va desfășura într-un pavilion expozițional adus din Germania, pentru prima dată în România cu ocazia acestui eveniment;

Muzeul temporar Art Safari București va găzdui de opere de artă românească de patrimoniu sau contemporană, dar și artă internațională, precum și reprezentații artistice de tip performance;

Lucrările, evaluate la aproximativ 10 milioane de euro, provin din muzee românești și străine (între care și Muzeul Pompidou și Muzeul Louis Vuitton Fondation din Paris), dar și din colecții private importante, însă o parte dintre lucrările de artă contemporană au fost create special pentru a fi expuse la Art Safari 2018;

„Ediția aniversară Art Safari București marchează premiere importante pentru arta românească, printre care un pavilion expozițional de arhitectură contemporană la standarde internaționale, demn de a găzdui valori universal, precum Brâncuși, Cantor, Ghenie, Mureșan etc. Un rol important l-au jucat reputații noștri parteneri Muzeul Pompidou și Louis Vuitton Fondation, în ale căror colecții se găsește artă românească importantă, și cărora le mulțumim pentru deschiderea de a împrumuta Pavilionului opere valoroase pe toată durata Art Safari 2018.” (Ioana Ciocan, director Art Safari București).

„Misiunea Louis Vuitton Fondation este aceea de promovare a artei contemporane în rândul publicului din Franța și din toată lumea. Iar arta românească este o parte importantă în cadrul acestei misiuni. De altfel, Franța și România sunt înrudite prin artă și cultură. Brâncuși, Cioran, Ionesco sunt parte din ambele culturi. Suntem bucuroși că am făcut cunoscută arta contemporană românească și publicului din Franța și că acum putem reda o parte din valorile colecționate de-a lungul timpului publicului din România, cu ocazia Art Safari București.” (Herve Mikaeloff, Louis Vuitton Fondation, Paris)

Arta contemporană se împletește cu moda și trendurile

Pavilionul Central „Art on Stage” este expoziția dedicată artei românești contemporane, reunind artiști contemporani și multiple practici artistice – pictură, grafică și broderie, bandă desenată și instalații. Expoziția platformă este regizată de Hervé Mikaeloff, consultantul Grupului Louis Vuitton Moët Hennessy și al Louis Vuitton Fondation din Paris. Selecția acestuia va cuprinde lucrări ale artiștilor români Alex Mirutziu, Arantxa Etcheverria, Ciprian Mureșan, Marius Bercea, Mircea Cantor, Radu Cioca, Răzvan Boar, Șerban Savu, Vlad Nancă, Vlad Olariu etc.

În cadrul acestei expoziții, iubitorii de artă vor putea admira în premieră națională o lucrare semnată de Mircea Cantor, realizată special pentru Art Safari București, Anthroposynaptic Dior/Bihor, o lucrare în oglindă, unde moda se împletește cu arta – o vestă Dior colecția toamnă-iarnă 2017 (primită cadou de Mircea Cantor din partea Christian Dior pentru a realiza lucrarea ce va fi expusă la Art Safari București) croită împreună cu un cojoc autentic binșenesc din Bihor. Pentru aceeași expoziție a fost selectată și o altă lucrare de Mircea Cantor – Anthroposynaptic – din colecția Louis Vuitton Foundation – o broderie pe cămăși tradiționale din Maramureș, cu care artistul a participat și la Art Basel în 2015.

Artă românească de patrimoniu: natură, Brâncuși și tezaur bancar

Pavilionul Muzeal „Natural-Cultural”, curatoriat de istoricul de artă Alina Şerban, va cuprinde artă românească până la jumătatea anilor ’90, adusă din peste 20 de muzee din România și din importante colecții private, inclusiv filme realizate de Brâncuși (în împrumut de Muzeul Pompidou din Paris).

Expoziția „Altceva despre Ceaușescu” dezvăluie o latură mai puțin cunoscută a fostului șef de stat, aceea de iubitor de artă. Pentru 10 zile, în centrul Capitalei, Art Safari București va fi gazda celor mai de seamă lucrări din colecţia privată a lui Ceauşescu, printre care opere de Luchian, Grigorescu, Petrașcu, Băncilă, Ressu și Iser, în împrumut de la Palatul Primăverii.

Expoziția „50 de pictori impresioniști din Colecția BCR” va prezenta o selecție de opere din perioada impresionismului românesc aparținând celei mai importante colecții de artă a unei bănci românești, realizate începând cu 1990, între care picturi de Tonitza, Pallady, Dărăscu, Steriadi, Ressu, Ciucurencu, Țuculescu etc.

Copiii, invitați să îi descopere marii pictori români

Programul Art Safari Kids 2018 este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3-12 ani și oferă ateliere de creație și tururi ghidate susținute de elevii Școlii Lauder-Reut și British Council pe un traseu expozițional redesenat pe înțelesul copiilor. Accesul pentru copiii până în 12 ani este gratuit. Tot în cadrul acestui program va fi lansată și o bursă în parteneriat cu British Council.

Programul Internațional este dedicat artei internaționale și este organizat în colaborare cu ambasadele Germaniei, Israelului, Elveției, Spaniei, Argentinei, Statelor Unite ale Americii în România și cu Forumul Cultural Austriac. În cadrul acestui program vor fi expuse lucrări ale unor artiștilor contemporani internaționali și vor fi organizate o serie de evenimente și performance-uri. Între lucrările Programului Internațional menționăm o instalație realizată de artistul german Clemens Behr, cu sprijinul Ambasadei Germaniei în România, și un performance al artiștilor suedezi Olof Persson și David Sabe, cu sprijinul Ambasadei Suediei în România.

Art Talks, program realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, găzduiește o serie de întâlniri cu privire la scena artistică națională și internațională, propunându-și să reunească artiști, curatori, colecționari, istorici de artă cu publicul iubitor de artă.

Conceptul arhitectural al pavilionului expozițional aparține arhitectului Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția – edițiile 2016 până în prezent.

Bilete și program

Biletele pot fi achiziționate pe www.artsafari.rosau direct în cadrul evenimentului.

Program: zilnic, între 12:00-21:00, cu excepția sâmbetelor – 12:00-24:00.

Mai multe detalii pe site-ul www.artsafari.ro.

Foto: Camil Ressu, „La cules”, Colecția BCR / Art Safari

18
/02
/21

Muzeul Național de Artă al României și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească și realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

17
/02
/21

Galeria Estopia a deschis pe 11 februarie expoziția de grup „Innocence”, care prezintă lucrările a opt artiști – Angela Bontaș, Lucian Brumă, Andrei Ciurdărescu, Andrada Feșnic, Juhos Sándor, Sergiu Laslo, Antonina Manda și Ada Muntean. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 aprilie.

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.