Galeria online 5 PENTRU ARTE prezintă noua generație de artiști
https://www.ziarulmetropolis.ro/galeria-online-5-pentru-arte-prezinta-noua-generatie-de-artisti/

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităţilor creative şi publicului larg să descopere tânăra generaţie de artişti şi arhitecţi români urmărind creaţiile a peste 20 dintre aceştia în galeria online, în cadrul unor expoziţii digitale la care au contribuit cinci profesionişti din industria locală.

Un articol de Liliana Matei|31 ianuarie 2021

Andrei Jecza, Attila Kim, Eugen Rădescu, Ioana Ulmeanu și Roxana Gamarț și-au creat propriile concepte curatoriale și le-au ilustrat printr-un mix de lucrări de fotografie, modă, pictură, arhitectură, sculptură, artă textilă sau artă grafică, într-un univers creativ contemporan, în care digitalul vine în întâmpinarea nevoilor de expunere și dificultăților cu care întreg sectorul cultural artistic se confruntă, în special cei mai tineri, neintegrați în rețeaua industriei.

Cele cinci concepte curatoriale abordează fiecare lucrările a cinci creativi, navigând printre intențiile și tehnicile lor artistice, dar mai ales aplecându-se asupra contextului special în care au fost născute – în timpul primului lockdown cunoscut de această generație, o perioadă în care atelierele s-au mutat în interiorul propriilor case și în care gestionarea resurselor interioare și exterioare a devenit o prioritate și o provocare în plus în încheierea acestui capitol academic.

Lucrările au fost selecționate de cinci curatori care fac parte din board-ul creativ DIPLOMA și care au contribuit la notarea lucrărilor participante la ultima ediție de festival, desfășurată în luna octombrie 2020. După un exercițiu colectiv, cei cinci au acceptat invitația de a-și prezenta de această dată selecțiile personale.

Platforma 5 Pentru Arte se încheie cu un ultim material semnat chiar de arhitectul expoziției DIPLOMA, care deține acest rol în cadrul festivalului din anul 2017. Attila Kim are o experiență vastă în proiectare de clădiri rezidențiale și culturale, restaurări și este unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din România pentru arhitectură de expoziții de artă și design. În propunerea făcută în platforma 5 Pentru Arte ne ghidează printre lucrări de arhitectură care au în comun o preocupare intensă pentru comunitate.

Colecțiile de lucrări sunt disponibile pe https://5pentruarte.diplomafestival.ro.

03
/01
/22

Arta Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită să vizitaţi, până pe 20 februarie 2022, expoziţia temporară semnată de Silvia Trăistaru, intitulată „Istoria unei zile/ Istoria unei zile pe timp de pandemie – The Story of a Day/ The Story of a Day During the Pandemic”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu.

27
/12
/21

Fundația Amfiteatru, alături de partenerii săi Arte Development & Management, Lise Wulff și Asociația Omnia Photo, au organizat marți, 21 decembrie, o conferință online, disponibilă pe site-ul dialog.fundatia-amfiteatru.ro, unde au fost prezentate rezultatele activităților din cadrul proiectului DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth).

20
/12
/21

În an centenar, Opera Națională București găzduiește în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie expoziția de desen și pictură „PO în forme și culori “ a lui David Mihai. Expoziția este deschisă publicului larg în perioada 23 decembrie – 29 decembrie 2021, la Opera Naţională București. Accesul la expoziție se realizează la spectacolele din repertoriu sau în cadrul tururilor ghidate. Pentru programare tur ghidat este necasar să trimiteți un mail la bilete@operanb.ro

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”. 

08
/12
/21

MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021, al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.