Art Safari, în parteneriat cu Ministerul Culturii, spune poveștile neștiute ale maeștrilor artei românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-safari-in-parteneriat-cu-ministerul-culturii-spune-povestile-nestiute-ale-maestrilor-artei-romanesti/

Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, marchează Ziua Culturii Naţionale şi celebrează artişti români de talie europeană prin seria „Maeştrii artei româneşti”: 10 filme care ilustrează povestea de viaţă şi parcursul artistic al acestora.

Un articol de Liliana Matei|21 ianuarie 2021

Seria de materiale video este difuzată pe pagina de Facebook Art Safari Bucharest, începând cu 15 ianuarie, dată care marchează încă din 2010 Ziua Culturii Naționale, cu scopul de a prezenta publicului importanța și aportul artiștilor români la dezvoltarea și promovarea culturii românești la nivel național și internațional.

„Maeștrii artei românești” va aduce în fața publicului online figuri emblematice ale artei românești, poate acum uitate sau prea puțin cunoscute din cauza dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, care, prin pictura lor, au pus România pe harta lumii. Noi avem datoria să-i facem cunoscuți publicului tânăr și să le arătăm profunda legătură dintre arta europeană interbelică și cea românească, legătură acum uitată.  Aducem astfel în atenție viața pictorilor, creațiile lor, dar și curiozități care nu au fost făcute publice până acum”, a declarat Ioana Ciocan, director general Art Safari.

Maeștrii artei românești prezentați publicului de Ziua Culturii Naționale sunt: Rudolf Schweitzer-Cumpăna – unul dintre cei mai mari pictori români, peisagist şi portretist de factură postimpresionistă, Ion Țuculescu – pictorul care a învățat singur să picteze, studiind tablouri, obiecte create de meșteri populari, răniți de război, țărănci care muncesc la câmp; Constantin Piliuță și lumea boemă; Camil Ressu și portretele vremii; Max Hermann Maxy – pictorul avangardist; Ștefan Dimitrescu și opera sa care înfățișează emoție sinceră și un dramatism reținut;

Ipolit Strâmbu – artistul vizionar care și-a manifestat intuițiile de rang european; fenomenul singular Magdalena Rădulescu, artist care a îmbinat modernismul cu fantasticul inspirat de folclorul românesc; Constantin Artachino – membru fondator al societății ,,Tinerimea artistică”; Marcel Iancu – promotor al artei de avangardă în România și arhitect modernist care și-a lăsat amprenta asupra peisajului bucureștean.

Proiectul inițiat de Art Safari și susținut de Ministerul Culturii se află la prima ediție și reprezintă o inițiativă de conectare a publicului cu marii artiști și patrimoniul cultural, precum și un demers de a aduce cultura națională mai aproape de acesta, în țară sau străinătate, depășind granițele închise de pandemie prin limbajul universal al artei.

03
/01
/22

Arta Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită să vizitaţi, până pe 20 februarie 2022, expoziţia temporară semnată de Silvia Trăistaru, intitulată „Istoria unei zile/ Istoria unei zile pe timp de pandemie – The Story of a Day/ The Story of a Day During the Pandemic”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu.

27
/12
/21

Fundația Amfiteatru, alături de partenerii săi Arte Development & Management, Lise Wulff și Asociația Omnia Photo, au organizat marți, 21 decembrie, o conferință online, disponibilă pe site-ul dialog.fundatia-amfiteatru.ro, unde au fost prezentate rezultatele activităților din cadrul proiectului DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth).

20
/12
/21

În an centenar, Opera Națională București găzduiește în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie expoziția de desen și pictură „PO în forme și culori “ a lui David Mihai. Expoziția este deschisă publicului larg în perioada 23 decembrie – 29 decembrie 2021, la Opera Naţională București. Accesul la expoziție se realizează la spectacolele din repertoriu sau în cadrul tururilor ghidate. Pentru programare tur ghidat este necasar să trimiteți un mail la bilete@operanb.ro

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”. 

08
/12
/21

MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021, al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.