Art-terapie și muzicoterapie pentru copiii cu nevoi educaționale speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-terapie-si-muzicoterapie-pentru-copiii-cu-nevoi-educationale-speciale/

Proiectul “Emoţie Prin Culoare şi Muzică” îşi propune să îmbunătăţească, prin psihoterapie, art terapie şi muzică, viaţa emoţională a 44 de copii cu dizabilităţi intelectuale, înscrişi la Școala Specială Sf. Nicolae din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2023

Timp de aproape patru luni, copiii vor fi ajutați, prin intermediul sesiunilor terapeutice, să proceseze mai bine emoțiile și să le identifice eficient la ceilalți, optimizând astfel felul în care relaționează și diminuand stările de anxietate și depresie, care sunt, deseori, comorbidități ale diagnosticului principal în cazul copiilor cu nevoi speciale. Procesul catalizează dezvoltarea emoțională a copiilor prin perceperea, identificarea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor, folosind că mijloc pictură, respectiv muzică.

Proiectul, implementat de Asociația Entuziart în perioada 20 februarie-31 iulie 2023, în cadrul Școlii Profesionale SF Nicolae din București, se va încheia cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună, un moment de final al proiectului ce reprezintă o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie și modul în care ea poate fi aplicată.

“Emoție Prin Culoare și Muzică” are o latură inedită prin introducerea atelierelor de muzică (cor și percuție), muzica fiind remediu eficient în afecțiuni psihice, cognitive, emoționale și motrice, cu rezultate demonstrate în cazul copiilor cu dizabilități în învățare, autism sau tulburări comportamentale.

Muzicoterapia este o terapie non-verbală, care utilizează sunetul și muzica sub toate formele lor, în vederea promovării, menținerii și restaurării sănătății mentale, fizice, emoționale și spirituale. De asemenea, muzicoterapia mai poate fi definită ca un instrument de comunicare, unde muzica este utilizată ca mediator în relația dintre terapeut și client.

În cazul copiilor, muzicoterapia este utilizată cu succes în autism, mai ales prin prisma faptului că, fiind o terapie non-verbală, ea deschide noi canale de comunicare și facilitează exprimarea emoțiilor.

Art terapia este o abordare terapeutică care utilizează tehnici artistice și creative pentru a ajuta pacienții să-și exploreze emoțiile și să-și exprime experiențele personale. Pentru copiii cu dizabilități, art terapia phronetica poate fi o modalitate eficientă de a-i ajuta să-și dezvolte abilități sociale, de comunicare și de auto-exprimare.

Copiii cu Cerințe Educaționale Speciale (CES) au nevoie de îngrijire și suport astfel încât să își poată spori la maximum toate capacitățile, ținând cont de potențialitățile lor și de tot ceea ce pot realiza.

Potrivit studiilor, art-terapia și muzicoterapia pot ajuta copiii din spectrul CES și autist să își îmbunătățească abilitățile sociale, emoționale și cognitive. Studiile au arătat că 88% dintre copiii care au beneficiat de ore de art-terapie și 93% dintre copiii din spectrul autist care au beneficiat de ore de muzicoterapie au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește comunicarea, relaționarea cu cei din jur și abilitățile motorii. De asemenea, aproximativ 80-85% dintre acești copii au raportat o îmbunătățire semnificativă a abilităților cognitive.

09
/12
/24

Alexandru Tomescu va interpreta vineri, 13 decembrie 2024 (19.00), la Sala Radio, celebrul Concert în re major pentru vioară și orchestră semnat de Beethoven, unicul concert pentru vioară creat de „titanul de la Bonn”.

09
/12
/24

Institutul Cultural Român de la Viena marchează în perioada 11 decembrie 2024-14 ianuarie 2025 împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română din 1989.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.