Art-terapie și muzicoterapie pentru copiii cu nevoi educaționale speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-terapie-si-muzicoterapie-pentru-copiii-cu-nevoi-educationale-speciale/

Proiectul “Emoţie Prin Culoare şi Muzică” îşi propune să îmbunătăţească, prin psihoterapie, art terapie şi muzică, viaţa emoţională a 44 de copii cu dizabilităţi intelectuale, înscrişi la Școala Specială Sf. Nicolae din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2023

Timp de aproape patru luni, copiii vor fi ajutați, prin intermediul sesiunilor terapeutice, să proceseze mai bine emoțiile și să le identifice eficient la ceilalți, optimizând astfel felul în care relaționează și diminuand stările de anxietate și depresie, care sunt, deseori, comorbidități ale diagnosticului principal în cazul copiilor cu nevoi speciale. Procesul catalizează dezvoltarea emoțională a copiilor prin perceperea, identificarea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor, folosind că mijloc pictură, respectiv muzică.

Proiectul, implementat de Asociația Entuziart în perioada 20 februarie-31 iulie 2023, în cadrul Școlii Profesionale SF Nicolae din București, se va încheia cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună, un moment de final al proiectului ce reprezintă o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie și modul în care ea poate fi aplicată.

“Emoție Prin Culoare și Muzică” are o latură inedită prin introducerea atelierelor de muzică (cor și percuție), muzica fiind remediu eficient în afecțiuni psihice, cognitive, emoționale și motrice, cu rezultate demonstrate în cazul copiilor cu dizabilități în învățare, autism sau tulburări comportamentale.

Muzicoterapia este o terapie non-verbală, care utilizează sunetul și muzica sub toate formele lor, în vederea promovării, menținerii și restaurării sănătății mentale, fizice, emoționale și spirituale. De asemenea, muzicoterapia mai poate fi definită ca un instrument de comunicare, unde muzica este utilizată ca mediator în relația dintre terapeut și client.

În cazul copiilor, muzicoterapia este utilizată cu succes în autism, mai ales prin prisma faptului că, fiind o terapie non-verbală, ea deschide noi canale de comunicare și facilitează exprimarea emoțiilor.

Art terapia este o abordare terapeutică care utilizează tehnici artistice și creative pentru a ajuta pacienții să-și exploreze emoțiile și să-și exprime experiențele personale. Pentru copiii cu dizabilități, art terapia phronetica poate fi o modalitate eficientă de a-i ajuta să-și dezvolte abilități sociale, de comunicare și de auto-exprimare.

Copiii cu Cerințe Educaționale Speciale (CES) au nevoie de îngrijire și suport astfel încât să își poată spori la maximum toate capacitățile, ținând cont de potențialitățile lor și de tot ceea ce pot realiza.

Potrivit studiilor, art-terapia și muzicoterapia pot ajuta copiii din spectrul CES și autist să își îmbunătățească abilitățile sociale, emoționale și cognitive. Studiile au arătat că 88% dintre copiii care au beneficiat de ore de art-terapie și 93% dintre copiii din spectrul autist care au beneficiat de ore de muzicoterapie au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește comunicarea, relaționarea cu cei din jur și abilitățile motorii. De asemenea, aproximativ 80-85% dintre acești copii au raportat o îmbunătățire semnificativă a abilităților cognitive.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.