Art-terapie și muzicoterapie pentru copiii cu nevoi educaționale speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-terapie-si-muzicoterapie-pentru-copiii-cu-nevoi-educationale-speciale/

Proiectul “Emoţie Prin Culoare şi Muzică” îşi propune să îmbunătăţească, prin psihoterapie, art terapie şi muzică, viaţa emoţională a 44 de copii cu dizabilităţi intelectuale, înscrişi la Școala Specială Sf. Nicolae din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2023

Timp de aproape patru luni, copiii vor fi ajutați, prin intermediul sesiunilor terapeutice, să proceseze mai bine emoțiile și să le identifice eficient la ceilalți, optimizând astfel felul în care relaționează și diminuand stările de anxietate și depresie, care sunt, deseori, comorbidități ale diagnosticului principal în cazul copiilor cu nevoi speciale. Procesul catalizează dezvoltarea emoțională a copiilor prin perceperea, identificarea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor, folosind că mijloc pictură, respectiv muzică.

Proiectul, implementat de Asociația Entuziart în perioada 20 februarie-31 iulie 2023, în cadrul Școlii Profesionale SF Nicolae din București, se va încheia cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună, un moment de final al proiectului ce reprezintă o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie și modul în care ea poate fi aplicată.

“Emoție Prin Culoare și Muzică” are o latură inedită prin introducerea atelierelor de muzică (cor și percuție), muzica fiind remediu eficient în afecțiuni psihice, cognitive, emoționale și motrice, cu rezultate demonstrate în cazul copiilor cu dizabilități în învățare, autism sau tulburări comportamentale.

Muzicoterapia este o terapie non-verbală, care utilizează sunetul și muzica sub toate formele lor, în vederea promovării, menținerii și restaurării sănătății mentale, fizice, emoționale și spirituale. De asemenea, muzicoterapia mai poate fi definită ca un instrument de comunicare, unde muzica este utilizată ca mediator în relația dintre terapeut și client.

În cazul copiilor, muzicoterapia este utilizată cu succes în autism, mai ales prin prisma faptului că, fiind o terapie non-verbală, ea deschide noi canale de comunicare și facilitează exprimarea emoțiilor.

Art terapia este o abordare terapeutică care utilizează tehnici artistice și creative pentru a ajuta pacienții să-și exploreze emoțiile și să-și exprime experiențele personale. Pentru copiii cu dizabilități, art terapia phronetica poate fi o modalitate eficientă de a-i ajuta să-și dezvolte abilități sociale, de comunicare și de auto-exprimare.

Copiii cu Cerințe Educaționale Speciale (CES) au nevoie de îngrijire și suport astfel încât să își poată spori la maximum toate capacitățile, ținând cont de potențialitățile lor și de tot ceea ce pot realiza.

Potrivit studiilor, art-terapia și muzicoterapia pot ajuta copiii din spectrul CES și autist să își îmbunătățească abilitățile sociale, emoționale și cognitive. Studiile au arătat că 88% dintre copiii care au beneficiat de ore de art-terapie și 93% dintre copiii din spectrul autist care au beneficiat de ore de muzicoterapie au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește comunicarea, relaționarea cu cei din jur și abilitățile motorii. De asemenea, aproximativ 80-85% dintre acești copii au raportat o îmbunătățire semnificativă a abilităților cognitive.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

02
/10
/24

Una dintre cele mai vaste și diverse selecții de animații produse în ultimul an va putea fi văzută în competiția oficială a celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest, desfășurată în perioada 4-13 octombrie.

01
/10
/24

Cosmin Ungureanu, curator de artă europeană, este lector la Fundația Calea Victoriei, unde va preda cursul Introducere în Istoria artei europene, începând cu 8 octombrie.  Un clasament al operelor de artă este pur și simplu imposibil. Nu se poate stabili, în mod obiectiv, care este capodopera absolută, din simplu motiv că orice operă de artă […]

30
/09
/24

Festivalul Intonațional de Film și Televiziune SIMFEST, ediția 21, debutează oficial luni, 30 septembrie, cu Zilele Filmului Românesc. Ca în fiecare ediție, evenimentul pune la dispoziția locuitorilor din Tg. Mureș o selecție de filme românești recente, multiplu premiate, care vor fi proiectate zilnic la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”. Accesul la oricare dintre filmele din festival este complet gratuit și nu necesită rezervare.

30
/09
/24

RECOMANDĂRI Iubitorii de artă sunt așteptați în ultima parte a anului la expoziții atrăgătoare, având în prim-plan creația feminină. Ziarul Metropolis vă recomandă câteva dintre ele, care au loc la București, München, Paris, Londra și Madrid.

27
/09
/24

Dincolo de limitele convenționale ale muzicii, într-un cadru remodelat vizual, recitalul Multicello :: J O Y al violoncelistei austriece Ana Topalovic este o fuziune dintre cele mai originale între armoniile clasice și cele contemporane. Evenimentul se va desfășura pe data de 5 octombrie 2024, ora 20.00, (acces de la 19:30) la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași (Str. Păcurari nr. 4). Biletele sunt disponibile online.

27
/09
/24

În luna octombrie, artiștii și designerii români aflați la început de drum, pasionați de domeniul confecționării măștilor, costumelor, recuzitei și decorurilor și animați de dorința de a explora practici inovatoare și ecologice au șansa de a lua parte la o serie de ateliere dedicate lor, susținute de artiști și tehnicieni cu experiență din Franța, Germania și România.

27
/09
/24

În perioada 27 septembrie - 19 octombrie, Centrul Național al Dansului București și Rezidența9 organizează o expoziție amplă dedicată coregrafei și dansatoarei Miriam Răducanu și impactului pe care l-a avut asupra mai multor generații de artiști.