Art-terapie și muzicoterapie pentru copiii cu nevoi educaționale speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-terapie-si-muzicoterapie-pentru-copiii-cu-nevoi-educationale-speciale/

Proiectul “Emoţie Prin Culoare şi Muzică” îşi propune să îmbunătăţească, prin psihoterapie, art terapie şi muzică, viaţa emoţională a 44 de copii cu dizabilităţi intelectuale, înscrişi la Școala Specială Sf. Nicolae din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2023

Timp de aproape patru luni, copiii vor fi ajutați, prin intermediul sesiunilor terapeutice, să proceseze mai bine emoțiile și să le identifice eficient la ceilalți, optimizând astfel felul în care relaționează și diminuand stările de anxietate și depresie, care sunt, deseori, comorbidități ale diagnosticului principal în cazul copiilor cu nevoi speciale. Procesul catalizează dezvoltarea emoțională a copiilor prin perceperea, identificarea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor, folosind că mijloc pictură, respectiv muzică.

Proiectul, implementat de Asociația Entuziart în perioada 20 februarie-31 iulie 2023, în cadrul Școlii Profesionale SF Nicolae din București, se va încheia cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună, un moment de final al proiectului ce reprezintă o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie și modul în care ea poate fi aplicată.

“Emoție Prin Culoare și Muzică” are o latură inedită prin introducerea atelierelor de muzică (cor și percuție), muzica fiind remediu eficient în afecțiuni psihice, cognitive, emoționale și motrice, cu rezultate demonstrate în cazul copiilor cu dizabilități în învățare, autism sau tulburări comportamentale.

Muzicoterapia este o terapie non-verbală, care utilizează sunetul și muzica sub toate formele lor, în vederea promovării, menținerii și restaurării sănătății mentale, fizice, emoționale și spirituale. De asemenea, muzicoterapia mai poate fi definită ca un instrument de comunicare, unde muzica este utilizată ca mediator în relația dintre terapeut și client.

În cazul copiilor, muzicoterapia este utilizată cu succes în autism, mai ales prin prisma faptului că, fiind o terapie non-verbală, ea deschide noi canale de comunicare și facilitează exprimarea emoțiilor.

Art terapia este o abordare terapeutică care utilizează tehnici artistice și creative pentru a ajuta pacienții să-și exploreze emoțiile și să-și exprime experiențele personale. Pentru copiii cu dizabilități, art terapia phronetica poate fi o modalitate eficientă de a-i ajuta să-și dezvolte abilități sociale, de comunicare și de auto-exprimare.

Copiii cu Cerințe Educaționale Speciale (CES) au nevoie de îngrijire și suport astfel încât să își poată spori la maximum toate capacitățile, ținând cont de potențialitățile lor și de tot ceea ce pot realiza.

Potrivit studiilor, art-terapia și muzicoterapia pot ajuta copiii din spectrul CES și autist să își îmbunătățească abilitățile sociale, emoționale și cognitive. Studiile au arătat că 88% dintre copiii care au beneficiat de ore de art-terapie și 93% dintre copiii din spectrul autist care au beneficiat de ore de muzicoterapie au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește comunicarea, relaționarea cu cei din jur și abilitățile motorii. De asemenea, aproximativ 80-85% dintre acești copii au raportat o îmbunătățire semnificativă a abilităților cognitive.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.