FITS 2019 – Arta de a dărui
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-de-a-d%c4%83rui/

A venit vara! Sibiul este în festival! Porţile şi ferestrele se deschid, publicul invadează pieţele şi spaţiile de joc, artiştii cuceresc oraşul!

Un articol de Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu|15 iunie 2019

Bucuria, emoția și miracolul pun stăpânire pe burg; pe cerul lui vor pluti nori senini de aplauze!

Cinci sute cincizeci de voluntari vor avea grija tuturor invitaților.

După ce a găzduit Summitul Uniunii Europene, chiar de Ziua Europei, Sibiul își continuă vocația de gazdă bună a marilor evenimente culturale.

Este orașul care investește cel mai mult în cultură și care obține profit din această investiție. Mii de artiști vor prezenta 540 de evenimente, pe durata celor 10 zile, în 73 de spații de joc, pentru un număr de aproximativ 70.000 de spectatori pe zi.

Sezonul România-Franța aduce un regal de instituții, artiști și companii care vor prezenta peste 70 de spectacole pe parcursul întregului festival. Théâtre de la Ville-Paris,  Théâtre des Bouffes du Nord, Théâtre de Suresnes, Théâtre du Rond-Point, Plasticiens Volants sau Cie Aérosculpture sunt unele din cele mai dorite companii de organizatorii de festivaluri din toată lumea.

Parteneriatul strategic Româno-American ilustrează cel mai bine tema de anul acesta, Arta de a dărui! Cadoul pe care îl facem de trei ani militarilor NATO, prezentând spectacolele ce le aducem din SUA, chiar în cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” este recunoștința pe care le-o arătăm pentru pacea pe care ei ne-o garantează!

Aniversăm anul acesta 70 de ani de parteneriat cu Republica Populară Chineză!

Parteneriatul strategic dezvoltat pentru acest eveniment dă șansa publicului ce vine din toată lumea să vadă spectacole unice, de o calitate și diversitate remarcabile!

La final de festival surpriza uriașă: „Lantern Festival – China în 20 de legende”, în Parcul Astra.

Un alt parteneriat dezvoltăm an de an cu Germania! Este felul firesc de a respecta patrimoniul Sibiului și primul teatru german construit în estul Europei! Thalia Theater aduce în premieră absolută „Fenomenul Woodstock”, Michael Thalheimer primește o stea pe Aleea Celebrităților, iar Hochkant Stelzentanzkunst – Feuer – Percussion, împreună cu Dundu, vor fi vedete spectacolelor în aer liber!

Unele din cele mai importante companii de dans vin din Israel, țară cu care am construit un alt parteneriat strategic, Vertigo Dance Company și Batsheva Dance Company vor aduce marea calitate în fața publicului din lume care vine special pentru ei!

Grija pentru artiștii din România și din lume s-a materializat în Bursa de Spectacole de la Sibiu, eveniment dezvoltat simultan cu FITS!

Concomitent cu FITS se desfășoară și Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural! Este semnul grijii pe care le-o purtăm tinerilor artiști, viitoarelor vedete de mâine. Dimensiunea de cercetare este ilustrată prin Platforma Internațională de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural! Ea se află într-o relație complementară cu secțiunea de ateliere, conferințe și cu lansările de carte; FITS fiind unul din puținele festivaluri care are un program coerent de editare și tipărire de carte.

Spectacolele lectură, realizate împreună cu Societatea Română de Radiodifuziune și cu Théâtre du Rond-Point, prezintă opt dramaturgi de limbă franceză – vezi Sezonul România-Franța – care apar și în Antologia bilingvă pe care o tipărim.

Constantin Chiriac

 

Secțiunea dedicată filmului, în care marii artiști prezenți în festival au strălucit în producții cinematografice, cea dedicată expozițiilor, cea dedicată artei contemporane, întregesc complexitatea acestui mare festival cultural, așa cum l-a denumit Eugenio Barba! De altfel, el este cel care deschide Aleea Celebrităților dedicată celor mai mari artiști de artele spectacolului, care anul acesta se îmbogățește cu încă șase nume celebre: Pippo Delbono, Stan Lai, Michael Thalheimer, Maia Morgenstern, Emmanuel Demarcy-Mota, Sidi Larbi Cherkaoui.

Făcând sinteza temelor ultimelor patru ediții veți înțelege ce face FITS de 26 de ani: Din iubire, cu pasiune, construim încredere pentru a putea dărui!

Foto: Paul Băilă

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (14-23 iunie 2019).

05
/02
/14

Nu în întregime, ci parţial. Independenţa Film va aduce în România două dintre filmele participante la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin , care începe joia aceasta: In Order of Disappearance, cu Stellan Skarsgård şi Dans la cour, cu Catherine Deneuve. Berlinala se va desfăşura în perioada 06 - 16 februarie 2014.

05
/02
/14

Au început înscrierile pentru cea de-a șaptea ediţie a festivalului Man.In.Fest, care va avea loc între 23 şi 25 mai la Cluj-Napoca. Ea va fi dedicată în totalitate performance-urilor stradale, inclusiv statuilor vivante.

05
/02
/14

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu ȋn opera sa. Ȋn 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China și munții Asiei Centrale ȋn Iran și Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.

05
/02
/14

Studio Amena prezintă sâmbătă, 8 februarie, începând cu ora 19:00, prima reprezentație a spectacolului Black & White de Keith Waterhouse și Willis Hall, o producţie de succes a Teatrului Bulandra din 1995. Spectacolul se va juca într-o nouă versiune, în onoarea actorului, regizorului și traducătorului comediei, Florian Pittiș, care ar fi împlinit anul acesta 70 de ani, pe 4 octombrie.

05
/02
/14

Pe 15 februarie, la ora 12:00, la Teatrul de Comedie, în memoria marelui comedian Grigore Vasiliu Birlic, trupa de teatru Birlic de la Fălticeni va prezenta piesa Karagiale Reloaded.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

05
/02
/14

Tradus recent în limba maghiară, romanul Zogru, de Doina Ruşti, a apărut la Editura Sétatér Kulturális Egyesület. Versiunea traducătoarei Szenkovics Enikő a făcut obiectul bursei „Franyó Zoltán”, oferită de guvernul maghiar, iar editarea cărţii se datorează Fundaţiei „Communitas”.

04
/02
/14

Încerc să merg la teatru de fiecare dată cu inima deschisă. Încerc să nu am păreri deja formate înaintea unui spectacol, deși ascult cu interes opiniile spectatorilor care l-au văzut înaintea mea. Dar ce se întâmplă la revederea unui spectacol?

04
/02
/14

Programe speciale nou-nouțe despre dragoste și look, o colecție de filme scurte ale unor nume mari și o competiție dedicată, pentru prima dată, filmelor românești, sunt câteva dintre surprizele pe care Festivalul Internațional de Film NexT 2014 le pregătește spectatorilor săi. Cea de-a 8-a ediție va avea loc între 3 și 7 aprilie 2014, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO și Ceainăria Cărturești.