Artă sub 18 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-sub-18-ani/

„Arta sub 18 ani ” este un eveniment parte a proiectului „Troc – reţea de teatru educativ”, organizat de Asociaţia Reciproca în parteriat cu duo-ul artistic Monotremu şi finanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural. Sub umbrela „Arta sub 18 ani” Asociaţia Minitremu, parte a duo-ului Monotremu, ajunge la Cluj, între 28 şi 30 aprilie, cu două evenimente.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2017

Iată ce va găzdui în această perioadă Casa Matei:

– prezentarea taberei de artă contemporană Minitremu Art Camp#1
28 aprilie // ora 19.00 // Casa Matei – UAD

– atelier de formare pedagogică ARTĂ SUB 18 ANI dedicat celor cu interese în pedagogie și/sau arte și celor care realizează ateliere cu copii sau adolescenți și care își doresc să lucreze aplicat pe un plan de curs

29 – 30 aprilie // ora 11-18 (cu pauze) // Casa Matei – UAD

Participare este gratuită. Înscrierile se fac până pe 25 aprilie, trimițând un mail la [email protected] care să conțină o descrierea personală și o scurtă motivație de participare.

Ce este Tabăra de artă contemporană Minitremu ArtCamp?

În Minitremu Art Camp#1 mai mulți elevi de liceu s-au întâlnit cu artiști și practicieni activi din arta contemporană românească. Situată la granița dintre pedagogie critică și artă, tabăra a conținut mai multe workshop-uri practice video, scriere, performance, tehnologie, activism, etc, unde accentul a fost pus nu pe însușirea unui „craft” sau perfecționarea unor „skill-uri” deja dobândite, ci pe asimilarea unor procese de gândire generate de dialogurile libere pe teme și topicuri politice din viața cotidiană.

Ce este atelierul „Artă sub 18 ani”?

Atelierul organizat este unul de formare pedagogică. În cele două zile se vor dezbate activitățile și rezultatele taberei Minitremu. Prin exemple concrete se analizează ce valențe pedagogice există într-un asfel de proiect și cum pot fi integrate în proiecte educaționale curente sau viitoare.

Participanții sunt invitați să-și prezinte propriile idei de atelier și sunt îndrumați în punerea lor în practică. Atelierul dispune de 10 locuri pentru artiști interesați de pedagogie sau pedagogi interesați de metode educative prin artă asfel încât să se lucreze aplicat pe propuneri și idei din sfera „artă și educație”.

Ce este Monotremu?

Duo-ul Monotremu s-a format în Timișoara, în anul 2010, și activează la Târgu Mureș. Acțiunile lor artistice sunt inspirate de o sensibilitate socială, iar practica lor constă în acțiuni pline de umor, dar și critice, la adresa societății românești, în permanentă tranziție. Din 2012, dezvoltă Minitremu, un proiect prin care facilitează copiilor și tinerilor accesul la artă contemporană.

Ce este Troc – rețea de teatru educativ?

„TROC – reța de teatru educativ” este un proiect de intervenție culturală cu o puternică dimensiune pedagogică, în cadrul căruia vor fi dezvoltate forme de cunoaștere și metode de lucru participative prin intermediul artei. „TROC – rețea de teatru educativ, ediția #2” continuă formarea unui cadru colaborativ în care artiștii dedicați artei educaționale să poată atât să coopereze în producția de noi tipuri de evenimente culturale dedicate copiilor și adolescenților, cât și să se dezvolte profesional prin participarea la prezentări și ateliere specializate pe tema pedagogiei artistice.

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.